Julekalender 2022: 20. desember

Velkommen til Den Høye Fotografs filmiske julekalender! Hver dag vil en ny film avsløres, i nedtellingen til den beste filmen jeg har sett i løpet av året. Julekalenderen arrangeres i år for sekstende år på rad!

Det er i år hele 165 filmer som konkurrerer om denne aller gjeveste prisen, og den beste av de alle blir avslørt på julaften.

Som vanlig er det en tippekonkurranse for de som ønsker å glede seg litt ekstra til jul! Konkurranseregler og liste over årets filmer finner du her. Svarfristen er gått ut, se oversikt over deltakerne i bunnen av innlegget.

5. The Batman

Regi: Matt Reeves

Manus: Matt Reeves og Peter Craig, basert på karakterer skapt av Bob Kane og Bill Finger.

Med: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro og Andy Serkis.

Land: USA

Spilletid: 176 min

Premiere: 04.03.22

En sadistisk morder etterlater seg mystiske hint og gåter til Batman, og han må inn i Gothams underverden for å løse krimgåten. Korrupsjon og maktmisbruk er overalt, og Bruce Wayne må etter hvert vurdere hvor hans egne etiske linjer går.

Batman er en veldig cinematisk superhelt, og har jevnlig blitt gjenoppfunnet på kinolerretet. Tim Burton var den første til å presentere Bruce Wayne og hans alter ego i spillefilm tilbake i 1989. Den versjonen av Batman varte i fire filmer, men sank ned i en slags parodi innen George Clooney spilte ham i Batman & Robin i 1997. Så kom Christopher Nolan og gjenopplivde serien med sin fantastiske trilogi som gikk 2005-2012, med høydepunktet The Dark Knight i midten. Etter det skulle karakteren innlemmes i det utvidede Justice League-universet, men filmene Batman v Superman og Justice League ble møtt med blandet mottakelse. Det er derfor enda en ny versjon av karakteren vi introduseres for i The Batman. Vi hopper over opprinnelseshistorien, og befinner oss i Bruce Waynes andre år som kappekledd hevner.

Batman er generelt en mørk karakter, drevet av hevn og rettferdighetstrang, men i The Batman får vi gjerne se den dystreste versjonen til nå. Der Bruce Wayne ofte har vært en slags playboy som kan få leve livet litt, mot å bekjempe kriminalitet om natten, så er The Batmans Bruce Wayne omtrent like mørksinnet som Batman selv. Det gjør at filmen, som er nesten tre timer lang, nok kan være en prøvelse for deg som er middels interessert. For min del var det egentlig denne Batman-filmen jeg håpet på etter avslutning av Nolan-trilogien. I The Dark Knight Rises avslutter vi med at Joseph Gordon-Levitt (som den filmens versjon av Robin) finner Batmans hemmelige hule etter at helten selv har forsvunnet, antatt død. Det gikk da rykter om at Gordon-Levitt skulle overta, som en mer detektiv-orientert Batman, og gjerne etterforske en diabolsk skurk som The Riddler. Det fikk vi ikke den gangen, men det er jo nettopp dette som er historien i The Batman.

Gotham har aldri sett skitnere og røffere ut, og Pattinson blåser alle mistankene om at han ikke kunne levere en troverdig Batman av banen. Han er gjerne ikke den beste versjonen av Bruce Wayne (spesielt noen scener med Andy Serkis’ butler Alfred er gjerne filmens svake punkt), men det er strengt tatt ikke hans feil hvilken tone filmen har. Paul Dano er som født til å spille forstyrret skurk, og Colin Farrell er elektrisk under massevis av sminke i rollen som Oz (aka Ozwalk Cobblepot, aka The Penguin).

Actionscenene føles harde som aldri før. Dette gjelder både i nevekampen vi får tidlig i filmen, men kanskje spesielt i biljakten. Lydbilde, kameraføring, effekter og spenningsoppbygning er helt fantastisk, og det må være en av de bedre biljakter jeg har opplevd i en kinosal!

Nå har ledelsen skiftet hender i kontorene hos Warner Brothers, som eier superheltene i DC-universet. Det ser dermed ut som at vi ikke får noen oppfølger til denne versjonen av Batman, på tross av at de legger litt opp til det mot filmens avslutning. Men det er kanskje like greit, så kan The Batman stå fint som en tre-timers, bekmørk opplevelse av en superhelt-film, fritt fra beslektede filmuniverser og utallige oppfølgere. Så blir det spennende å se hvilken versjon av Batman vi får neste gang!

Dom:

DHF: 9/10

IMDb.com: 7,8/10 (634 000 stemmer)

AVClub.com: B

Rottentomatoes: 85% fresh

Filmpolitiet: Terningkast 5

VG: Terningkast 4

Den store tippekonkurransen

Da endte vi på 22 herlige tippere i år, like mange som i fjor! Det blir dermed stor konkurranse om de øverste plassene som vanlig.

Veldig gøy at så mange ville bli med! Deltakerne presenteres alfabetisk, med sine tips i rekkefølge fra første til fjerde. Her kommer en repetisjon av vinnerkriteriene:

  1. Den med flest riktige topp 4-tips vinner.
  2. Dersom to har like mange riktige, vil summen av plasseringene legges sammen (Tipper du f.eks.  2., 3., 6., og 26. plass blir summen 37). Den med lavest sum vinner.
  3. Hvis det fremdeles er uavgjort, vil den med høyest plasserte riktige tips vinne (Å tippe 1. plass er bedre enn 2. plass). Hvis begge har samme høyeste tips, vil nest-høyeste telle, osv.
  4. Hvis to eller flere har levert samme fire filmer i sitt tips, så vil den med flest helt korrekte plasseringer vinne.
  5. Hvis to eller flere har levert helt identiske vinnertips, deler de seieren.

Audun: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once – Top Gun: Maverick – The Batman (5)

Bard&Randi: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once – Flugt – RRR

Dagi: Good Luck to You, Leo Grande – Black Panther: Wakanda Forever – The Northman – Top Gun: Maverick

Dr. Ottar Karsten Hostesaft: Spider-Man: No Way Home – The Batman (5) – Top Gun: Maverick – Don’t Look Up

Earl: Everything Everywhere All at Once – Don’t Look Up – Nope (7) – Spider-Man: No Way Home

Eirik: Top Gun: Maverick – Everything Everywhere All at Once – Thirteen Lives – Don’t Look Up

Georg: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once – The Batman (5) – Top Gun: Maverick

Inge: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once – Elvis – RRR

Kim: Spider-Man: No Way Home – Elvis – All My Friends Hate Me – Operation Mincemeat

Maria: Everything Everywhere All at Once – Top Gun: Maverick – RRR – Don’t Look Up

Martin: Top Gun: Maverick – The Northman – Everything Everywhere All at Once – Pig

May Linn: Top Gun: Maverick – The Northman – Don’t Look Up – Im Westen Nicht Neues (6)

Michelle: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once – Don’t Look Up – The Batman (5)

Miranda: Spider-Man: No Way Home – Top Gun: Maverick – Everything Everywhere All at Once – Nope (7)

Odd Harald: Everything Everywhere All at Once – The Northman – Top Gun: Maverick – Barbarian

Renate: The Batman (5) – Top Gun: Maverick – The Power of the Dog (12) – Don’t Look Up

Roy: Everything Everywhere All at Once – Elvis – RRR – The Batman (5)

Samuel: Everything Everywhere All at Once – The Woman King – Pig – The Unforgivable

Thomas: The Batman (5) – Don’t Look Up – King Richard – Spider-Man: No Way Home

Toejam: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once – The Batman (5) – The Black Phone (8)

Tor Arne: Top Gun: Maverick – The Batman (5) – Pig – Everything Everywhere All at Once

Veli: X – After Yang – Smile – Emily the Criminal

Og der kommer den første av favorittene blant årets tippere. Ni stykker hadde med The Batman, som gjorde det til den fjerde mest tippede filmen. Det er Audun, Dr. Ottar Karsten Hostesaft, Georg, Michelle, Renate, Roy, Thomas, Toejam og Tor Arne som har tippet godt, men havnet på den irriterende femteplassen, som akkurat ikke gir tellende poeng.

Med det sitter både Renate og Toejam i en litt vanskelig posisjon, der de maksimalt kan få to rette. Det betyr ikke at de er ute av dansen, og de har til og med ingen like tips igjen. Men for å sikre seg en seier, er hver av dem avhengig av at akkurat sine resterende to filmer er riktige, og de andre to filmene i topp fire egentlig ikke er tippet av noen (med enkelte unntak, så klart).

I det vi går inn i topp fire, så er det fremdeles 10 av 22 tippere som kan få fire av fire riktige. Velkommen tilbake for første poeng-givende film i morgen!

Legg igjen en kommentar