Julekalender 2022: 3. desember

Velkommen til Den Høye Fotografs filmiske julekalender! Hver dag vil en ny film avsløres, i nedtellingen til den beste filmen jeg har sett i løpet av året. Julekalenderen arrangeres i år for sekstende år på rad!

Det er i år hele 165 filmer som konkurrerer om denne aller gjeveste prisen, og den beste av de alle blir avslørt på julaften.

Som vanlig er det en tippekonkurranse for de som ønsker å glede seg litt ekstra til jul! Konkurranseregler og liste over årets filmer finner du her. Svarfristen er innen midnatt 12. desember.

22. Pearl

Regi: Ti West

Manus: Ti West og Mia Goth

Med: Mia Goth, David Corenswet, Tandi Wright og Matthew Sunderland.

Land: USA/Canada

Spilletid: 103 min

Premiere: 16.09.22

Pearl (Goth) er på en måte fanget på foreldrenes gård i 1918. Faren er syk, og moren strengt religiøs. Pearl må hjelpe med å ta vare på dem, og får ikke levd ut sine drømmer om å bli filmstjerne og berømt. Men når hun møter en kjekk projeksjonist så ser hun sin mulighet, og er villig til å gjøre hva som helst for å få drømmen oppfylt.

Pearl er noe så sjeldent som en frittstående oppfølger til en skrekkfilm som kom ut tidligere det samme året. Filmen X kom ut til en god del skryt i vår, og Pearl forteller da forhistorien til X. Regissør Ti West har stort sett laget skrekkfilmer tidligere også. Han startet med The Roost i 2005, men det var først i 2009 med The House of the Devil at han fikk skikkelig gode tilbakemeldinger. Senere gikk det tålig godt med thrilleren The Sacrament og westernen In a Valley of Violence, før han altså har gitt ut både X og Pearl i år, til gode kritikker.

Filmen er en litt underlig sjangerblanding. Dels drøy, blodig (og moderne) skrekkfilm, men med en del elementer fra filmperioden som Pearl så gjerne vil være en del av. Tonen balanserer mellom noen ganske komiske øyeblikk og skrekkelige drapsscener. Det hele bindes sammen av en tilnærmet genial rolleprestasjon av Mia Goth i hovedrollen. Hun spiller mye bedre enn det man kanskje kan forvente ut fra den litt enkle skrekk-fortellingen hun befinner seg i. Karakteren forblir fascinerende, og hun leder oss frem til en imponerende monolog som varer i 8 (?) minutter, så og si alt i en tagning som virkelig er en søknad om å bli tilbudt flere roller i fremtiden.

Ellers er det verdt å legge merke til kamera-arbeidet. Filmen hentet en nominasjon for kinematografien under Independent Spirit Awards, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. For deg som har sett en skrekkfilm produsert av A24-studioet før, så kjenner du igjen stilen. Forstyrrende og voldelig, samtidig som det ser uforskammet bra ut, og gjerne noen veldig utradisjonelle valg slengt med for å sette deg ut litt. Det er verdt å se både X og Pearl, og selv om sistnevnte nok imponerte meg aller mest, så blir begge bedre av å ha sett begge.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 7,0/10 (28 000 stemmer)

AVClub.com: A-

Rottentomatoes: 90% fresh

Legg igjen en kommentar