Julekalender 2021: 24. desember

Velkommen til den nye sesongen av Filmorama! Hver dag faller masken av en av årets filmer, og hver dag er filmen som avsløres liiittegranne bedre enn dagen før, hvert fall fra mitt synspunkt. Den Høye Fotografs julekalender feirer i år sitt femtende år!

Det er hele 126 filmer som er med i konkurransen om å kåres til årets beste, og vi teller altså ned til den beste på selveste julaften!

Som vanlig er det en tippekonkurranse for de som trenger litt ekstra spenning i hverdagen! Konkurranseregler og liste over årets filmer finner du her. Svarfristen var 12. desember, og det er nå for sent å bli med. Se oversikt over deltakerne i bunnen av dette innlegget.

1. Dune

Regi: Denis Villeneuve

Manus: Denis Villeneuve, Jon Spaihts og Eric Roth, basert på en romanserie av Frank Herbert.

Med: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Josh Brolin, Javier Bardem og Dave Bautista.

Land: USA/Canada

Spilletid: 155 min

Premiere: 15.09.21

Kan strømmes på HBOMax.

Dune er en science-fiction-film basert på en roman fra 1965, satt langt inn i fremtiden på fjerne planeter. Duke er arvingen i Atreides-familien, som kastes inn i et politisk spill og en krig om en planet full av et verdifullt stoff kalt «krydder». Krydderet er helt nødvendig for muligheten til å reise mellom stjernesystemer, og dermed en slags supersjelden bensin brukt i romskip. Duke har drømmer om en kvinne fra krydderplaneten, og tror de kan være visjoner om en han skal møte.

Regissør Denis Villeneuve slo først virkelig gjennom med den Oscar-nominerte Incendies, som jeg dessverre ikke har sett. Senere har han blitt et fast innslag i denne julekalenderen med filmene sine. Både Prisoners (4. plass i 2014), Arrival (20. plass i 2016) og Blade Runner 2049 (7. plass i 2017) gjorde det veldig bra, og han har også laget den kritikerroste Sicario inni rekken der. Så det at Villeneuve ble annonsert som regissør av Dune, en bok som har fått et rykte på seg som umulig å filmatisere, var utvilsomt spennende.

Og man kan gjerne forstå hvorfor historien regnes som vanskelig å få opp på skjermen. David Lynch hadde sitt forsøk på 80-tallet, og selv om den har sine tilhengere, så ble det ikke helt harmoni mellom Lynch sin relativt sprø hjerne og det tunge kildematerialet. For det er tungt å introdusere en hel verden på denne måten. Det er nye planeter med forskjellige slående typer geografi, det er intriger og politisk spill om en mystisk ressurs som vi ikke helt forstår hvordan virker, det er intrikate opptreningsmetoder, skurker som ligger i en svart, flytene masse og ikke minst en komplisert og mystisk religion med potensiale for diverse magiske evner til enkelte. Alt dette skal pakkes inn i en film som samtidig skal appellere til et stort nok publikum at det var verdt det å bruke alle millionene på produksjonen.

Og jeg tror Villeneuve dro det i land, for i skrivende stund har Dune nesten tjent 400 millioner dollar på kino verden rundt, midt i en pandemi som gjerne setter litt stoppere for kinogjengere rundt omkring. Og selv om filmen kan være tung å sette seg inn i, så er det en gavepakke til oss som elsker å leve seg inn i nye verdener på film, og vil ha følelsen av at det er historie, tradisjoner og mytologi som er enda dypere enn det vi ser i selve fortellingen. Det klarer Dune definitivt.

Laget med skuespillere er stort, og spekket med stjerner, men det er Timothée Chalamet som har fått ansvaret for å bære mesteparten (og sannsynligvis også for å appellere mest mulig til den yngre delen av publikummet, sammen med Zendaya). Han klarer seg egentlig ganske så godt, men for å være ærlig så er det ikke skuespillet som er trekkplasteret her.

Det er det spektakulære. Enorme, storslagne krigsscener, fantastiske planeter og karakterer som ofrer seg på dramatisk vis. Et episk, ambisiøst rom-eventyr som minner oss litt om hvordan det føltes å bli tatt inn i Ringenes Herre eller Star Wars for første gang (ikke noe særlig sammenligning for øvrig, nøvendigvis). Musikken som fyller kinosalen fullstendig og durer i seteryggen, laget av den geniale filmkomponisten Hans Zimmer.

Ja, Dune er en storfilm, og 2,5 time går fort for meg. Så har filmskaperne lurt oss, og unnlatt å nevne at dette er del en av to, så avslutningen kan rett og slett komme litt for brått. Del to kommer i 2023, og det er bare å starte nedtellingen.

Dom

DHF: 9/10

IMDb.com: 8,2/10 (394 000 stemmer, rangert som den 177. beste filmen noensinne)

AVClub.com: B

Rottentomatoes: 83% fresh

NRK: Terningkast 5

VG: Terningkast 4

Audun: Last Night in Soho (3) – Dune (1) – The Father (5) – Den Største Forbrytelsen (38)

Bard&Randi: The Father (5) – Dune (1) – Nomadland (9) – CODA (4)

Christopher: Dune (1) – Tick, Tick… Boom! (27) – Last Night in Soho (3) – Promising Young Woman (7)

Earl: Dune (1) – My Octopus Teacher (11) – Nomadland (9) – Palmer (6)

Eirik: Zack Snyder’s Justice League (35) – Nomadland (9) – The French Dispatch (105) – Dune (1)

Georg: Dune (1) – The Father (5) – Judas and the Black Messiah (26) – Last Night in Soho (3)

Inge: Dune (1) – Zack Snyder’s Justice League (35) – Eternals (53) – The Last Duel (10)

Kim: A Quiet Place Part II (2) – Dune (1) – Wonder Woman 1984 (88) – Black Widow (45)

Maria: Nomadland (9) – Zack Snyder’s Justice League (35) – Dune (1) – Wolfwalkers (85)

Martin: The Father (5) – The Courier (64) – Dune (1) – A Quiet Place Part II (2)

May Linn: Dune (1) – Wolfwalkers (85) – Nomadland (9) – The Father (5)

Michelle: Zack Snyder’s Justice League (35) – The Father (5) – Nomadland (9) – My Octopus Teacher (11)

Miranda: Dune (1) – Last Night in Soho (3) – CODA (4) – The Last Duel (10)

Odd Harald: Dune (1) – Summer of Soul (50) – Promising Young Woman (7) – Zack Snyder’s Justice League (35)

Dr. Ottar Karsten Hostesaft: Dune (1) – The Father (5) – Collective (39) – The Sparks Brothers (36)

Renate: The Father (5) – The French Dispatch (105) – Mank (34) – A Quiet Place Part II (2)

Roy: Dune (1) – The Father (5) – Zack Snyder’s Justice League (35) – Collective (39)

Samuel: Tick, Tick… Boom! (27) – I’m Thinking of Ending Things (108) – Batman: The Long Halloween-Part 2 (81) – Dune (1)

Thomas: Dune (1) – Zack Snyder’s Justice League (35) – CODA (4) – The Last Duel (10)

Toejam: The Father (5) – Dune (1) – Last Night in Soho (3) – My Octopus Teacher (11)

Tor Arne: The Suicide Squad (8) – Dune (1) – Mank (34) – The Last Duel (10)

Veli: Dune (1) – A Quiet Place Part II (2) – Eternals (53) – Cruella (102)

Alle tipperne (unntatt Renate og Michelle) hadde plukket med seg årets beste film i tipset sitt. Jeg har også lagt til alle de andre filmenes plassering i parentes. Det gir følgende rekkefølge i konkurransen:

  1. Miranda (3 rette, totalsum 18)
  2. Bard&Randi (2 rette, totalsum 19)
  3. Toejam (2 rette, totalsum 20)
  4. Georg (2 rette, totalsum 35)
  5. Christopher (2 rette, totalsum 38)
  6. Audun (2 rette, totalsum 47)
  7. Thomas (2 rette, totalsum 50)
  8. Martin (2 rette, totalsum 72)
  9. Kim (2 rette, totalsum 136)
  10. Veli (2 rette, totalsum 158)
  11. Earl (1 rett, totalsum 27)
  12. Tor Arne (1 rett, totalsum 53)
  13. Roy (1 rett, totalsum 80)
  14. Dr. Ottar Karsten Hostesaft (1 rett, totalsum 81)
  15. Odd Harald (1 rett, totalsum 93)
  16. Inge (1 rett, totalsum 99)
  17. May Linn (1 rett, totalsum 100)
  18. Maria (1 rett, totalsum 130)
  19. Renate (1 rett, totalsum 146)
  20. Eirik (1 rett, totalsum 150)
  21. Samuel (1 rett, totalsum 217)
  22. Michelle (0 rette, totalsum 60)

Den Høye Fotograf gratulerer Miranda med sin første seier i tippekonkurransen, og benytter samtidig anledningen til å garantere at det ikke har blitt gitt urettferdig informasjon angående årets filmer til vinneren… På pallen finner vi også Bard&Randi med imponerende fire tips innen topp ti, og firedobbelte tippemester Toejam på en fin tredjeplass! Topp tre blir kontaktet angående premie for innsatsen!

Siden konkurransen lener seg heller tungt mot å tippe riktige i topp fire, så vil tabellen noen ganger straffe tippere som fortjener bedre. Jeg snakker selvfølgelig spesielt om Earl og Michelle. Hadde konkurransen kun handlet om totalsum, ville Earl klatret fra 11. til 4. plass, og Michelle fra 22. til 10. plass. Men dessverre for dem er det ikke lagt opp slik.

Jeg syns også ekstra synd på de som hadde tippet en av følgende filmer: Judas and the Black Messiah, Tick, Tick… Boom!, Mank, Zack Snyder’s Justice League, The Sparks Brothers, Den Største Forbrytelsen og Collective. Alle disse filmene gav jeg 8/10, og det er dermed ganske små marginer fra at de hadde blitt tatt med i årets kalender. For de som lurer, så er hele kalenderen bestemt innen 30. november, og ingen filmer flyttes etter det.

Filmene som ble tippet som jeg likte minst er Cruella, The French Dispatch og I’m Thinking of Ending Things, som alle ble plassert over 100. plass på listen min. Jeg syns nok at Cruella er en ganske unødvendig film, The French Dispatch er en fortsettelse av mitt anstrengte forhold til de «fornøyelige quirky og rare» filmene til Wes Anderson, og I’m Thinking of Ending Things ble litt for spesiell for meg,rett og slett. Ingen av dem er direkte dårlige i mine øyne, men heller ikke bedre enn middels.

Jeg vil gjerne takke alle lesere for følget, takke alle tipperne for deltakelsen, og ønske dere alle en god jul! Håper vi ses igjen til neste år!

En kommentar om “Julekalender 2021: 24. desember

Legg igjen en kommentar