Julekalender 2022: 22. desember

Velkommen til Den Høye Fotografs filmiske julekalender! Hver dag vil en ny film avsløres, i nedtellingen til den beste filmen jeg har sett i løpet av året. Julekalenderen arrangeres i år for sekstende år på rad!

Det er i år hele 165 filmer som konkurrerer om denne aller gjeveste prisen, og den beste av de alle blir avslørt på julaften.

Som vanlig er det en tippekonkurranse for de som ønsker å glede seg litt ekstra til jul! Konkurranseregler og liste over årets filmer finner du her. Svarfristen er gått ut, se oversikt over deltakerne i bunnen av innlegget.

3. Top Gun: Maverick

Regi: Joseph Kosinski

Manus: Peter Craig, Justin Marks, Ehren Kruger, Eric Warren Singer og Christopher McQuarrie.

Med: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Val Kilmer, Bashir Salahuddin og Jon Hamm.

Land: USA

Spilletid: 130 min

Premiere: 27.05.22

Tretti år etter hendelsene i Top Gun tvinges Pete «Maverick» Mitchell (Cruise) tilbake til den amerikanske marinens flygertreningsprogram. Han må lære opp en ny gjeng unge piloter til et tilsynelatende umulig oppdrag. Men Maverick har brent noen broer i sitt liv, og det hjelper absolutt ikke at en av de unge håpefulle er sønnen til hans avdøde wing man Goose.

Jeg var rimelig skeptisk til dette prosjektet på forhånd. Ja, Top Gun er en fornøyelig action-film med masse vellagde flyscener, men filmen er jo også ganske festet til 80-tallet, eller? Luktet ikke dette av litt desperat pengeinnsamling med en halvhjertet oppfølger? Regissør Joseph Kosinski hadde jo til og med laget en veldig forsinket oppfølger med Tron i 2010 (samt jobbet med Tom Cruise under produksjonen av Oblivion). Men etter hvert som anmeldelsene begynte å komme inn, kunne det virke som dette ikke var så halvhjertet likevel.

Tom Cruise, den evig-unge adrenalin-junkien, gjør mye rart på privaten, men gjør sjelden feil karrierevalg. Her har han plukket med seg Mission: Impossible-partneren sin, Christopher McQuarrie, og gjort sitt beste for å gi Top Gun Mission: Impossible-løftet. Og det lykkes han meget godt med. Top Gun: Maverick er en så velfortalt og stram action-film som du får det, og kommer nok til å gå inn i lærebøkene for hvordan man kan påvirke publikum best mulig. En dose nostalgi, en dose god karakter-oppbygging og to-tre doser neglebitende flystunt og hemmelige oppdrag lager en veldig god blanding. Så er det selvsagt en ekstra bonus når det er så lett å se at så mye som mulig av fly-scenene er gjort «på ekte». Det skinner gjennom på skjermen.

Cruise har en enorm karisma, og ser jo strengt tatt knapt eldre ut enn han gjorde på 80-tallet. Rundt seg har de samlet en gjeng unge skuespillere, der Miles Teller er hovedpersonen. Han har jeg også veldig sansen for, og han bidrar med en følelsesmessig tyngde til rollen som sønnen til Goose. Maverick føler seg naturlig nok skyldig for dødsfallet til faren, og det blir en bra dynamikk der Maverick må takle en slags «Do as I say, not as I do»-problematikk med seg selv. Val Kilmer, som ble diagnostisert med halskreft i 2015, dukker også opp i en rørende scene.

Det største jeg tar med meg fra Top Gun: Maverick er likevel at det fremdeles er mulig å lage action-film som får deg til å sitte på enden av setet, film du blir skikkelig engasjert i, og kjenner på kroppen. Action har fått et, kanskje velfortjent, dårlig rykte, men det er fordi det er lett å lage dårlig action-film. Dette er utrolig godt håndtverk, og da fungerer det som bare det.

Dom:

DHF: 9/10

IMDb.com: 8,4/10 (448 000 stemmer, rangert som den 83. beste filmen noensinne)

AVClub.com: A-

Rottentomatoes: 96% fresh

Filmpolitiet: Terningkast 5

VG: Terningkast 5

Den store tippekonkurransen

Da endte vi på 22 herlige tippere i år, like mange som i fjor! Det blir dermed stor konkurranse om de øverste plassene som vanlig.

Veldig gøy at så mange ville bli med! Deltakerne presenteres alfabetisk, med sine tips i rekkefølge fra første til fjerde. Her kommer en repetisjon av vinnerkriteriene:

  1. Den med flest riktige topp 4-tips vinner.
  2. Dersom to har like mange riktige, vil summen av plasseringene legges sammen (Tipper du f.eks.  2., 3., 6., og 26. plass blir summen 37). Den med lavest sum vinner.
  3. Hvis det fremdeles er uavgjort, vil den med høyest plasserte riktige tips vinne (Å tippe 1. plass er bedre enn 2. plass). Hvis begge har samme høyeste tips, vil nest-høyeste telle, osv.
  4. Hvis to eller flere har levert samme fire filmer i sitt tips, så vil den med flest helt korrekte plasseringer vinne.
  5. Hvis to eller flere har levert helt identiske vinnertips, deler de seieren.

Audun: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once (4) – Top Gun: Maverick (3) – The Batman (5)

Bard&Randi: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once (4) – Flugt – RRR

Dagi: Good Luck to You, Leo Grande – Black Panther: Wakanda Forever – The Northman – Top Gun: Maverick (3)

Dr. Ottar Karsten Hostesaft: Spider-Man: No Way Home – The Batman (5) – Top Gun: Maverick (3) – Don’t Look Up

Earl: Everything Everywhere All at Once (4) – Don’t Look Up – Nope (7) – Spider-Man: No Way Home

Eirik: Top Gun: Maverick (3) – Everything Everywhere All at Once (4) – Thirteen Lives – Don’t Look Up

Georg: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once (4) – The Batman (5) – Top Gun: Maverick (3)

Inge: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once (4) – Elvis – RRR

Kim: Spider-Man: No Way Home – Elvis – All My Friends Hate Me – Operation Mincemeat

Maria: Everything Everywhere All at Once (4) – Top Gun: Maverick (3) – RRR – Don’t Look Up

Martin: Top Gun: Maverick (3) – The Northman – Everything Everywhere All at Once (4) – Pig

May Linn: Top Gun: Maverick (3) – The Northman – Don’t Look Up – Im Westen Nicht Neues (6)

Michelle: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once (4) – Don’t Look Up – The Batman (5)

Miranda: Spider-Man: No Way Home – Top Gun: Maverick (3) – Everything Everywhere All at Once (4) – Nope (7)

Odd Harald: Everything Everywhere All at Once (4) – The Northman – Top Gun: Maverick (3) – Barbarian

Renate: The Batman (5) – Top Gun: Maverick (3) – The Power of the Dog (12) – Don’t Look Up

Roy: Everything Everywhere All at Once (4) – Elvis – RRR – The Batman (5)

Samuel: Everything Everywhere All at Once (4) – The Woman King – Pig – The Unforgivable

Thomas: The Batman (5) – Don’t Look Up – King Richard – Spider-Man: No Way Home

Toejam: Spider-Man: No Way Home – Everything Everywhere All at Once (4) – The Batman (5) – The Black Phone (8)

Tor Arne: Top Gun: Maverick (3) – The Batman (5) – Pig – Everything Everywhere All at Once (4)

Veli: X – After Yang – Smile – Emily the Criminal

Fra en favoritt i går til en ny i dag. Top Gun: Maverick var den nest mest tippede filmen, med 12 av 22 deltakere. Ekstra kred til Audun, Dr. Ottar Karsten Hostesaft og Odd Harald som har plassert den på en korrekt tredjeplass!

Eirik, Maria, Martin og Odd Harald er nå de fire eneste som fremdeles har muligheten til å få alle fire riktige i årets konkurranse. To av dem håper på The Northman, to av dem på Don’t Look Up. Ellers har de hver sin film helt alene, henholdsvis Thirteen Lives, RRR, Pig og Barbarian. Hvis en av disse fire filmene har sneket seg inn blant årets to beste, så ser det ut til at et kan være tungen på vektskålen.

I tillegg til de fire som kan få alt riktig, så har Audun, Georg, Miranda og Tor Arne hatt med både gårsdagens og dagens film i sine tips.

Kan morgendagens andreplass snu om på lederlisten?

Legg igjen en kommentar