Julekalender 2022: 7. desember

Velkommen til Den Høye Fotografs filmiske julekalender! Hver dag vil en ny film avsløres, i nedtellingen til den beste filmen jeg har sett i løpet av året. Julekalenderen arrangeres i år for sekstende år på rad!

Det er i år hele 165 filmer som konkurrerer om denne aller gjeveste prisen, og den beste av de alle blir avslørt på julaften.

Som vanlig er det en tippekonkurranse for de som ønsker å glede seg litt ekstra til jul! Konkurranseregler og liste over årets filmer finner du her. Svarfristen er innen midnatt 12. desember.

18. The Unbearable Weight of Massive Talent

Regi: Tom Gormican

Manus: Tom Gormican og Kevin Etten.

Med: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Tiffany Haddish, Sharon Horgan, Paco Leon og Neil Patrick Harris.

Land: USA

Spilletid: 107 min

Premiere: 22.04.22

Nicolas Cage, filmstjerne med manglende inntektstilbud (hvert fall av den typen han selv ønsker), ser seg nødt til å takke ja til å delta på bursdagsselskapet til en riking for en million dollar. Overraskende nok bygger han vennskapsbånd med rikingen, som heter Javi Gutierrez og selvfølgelig er superfan av Nicolas Cage. Men det stopper altså ikke der, siden Javi er mistenkt for massevis av kriminelle greier, og Nicolas Cage blir rekruttert av CIA for å hjelpe med å stoppe ham.

Det er kun et fåtall skuespillere som kunne passet i denne hovedrollen, og jeg føler meg veldig sikker på at Nicolas Cage er det absolutt beste valget man kunne tatt. Etter en mildt sagt sprikende filmkarriere som strekker seg fra Oscaren for Beste Mannlige Skuespiller for Leaving Las Vegas (og en nominasjon for Adaptation.) og ned til de virkelige dype dalene der vi finner The Wicker Man, så er det ingen som passer bedre til å spille en humoristisk, overdreven versjon av seg selv i en metafilm bygget på samme list som filmene som gjorde Cage så populær på 90-tallet. Mannen er nærmest en mytisk skikkelse etter hvert, og det er oppriktig litt vanskelig å vite hvor mange prosent karakteren i denne filmen overlapper med den ekte Nick Cage.

Å sette ham sammen med en kvalitetsmann som Pedro Pascal er et lurt trekk, for Cage spiller ofte like bra som dem han spiller med. Pascal er perfekt som den sjarmerende kriminelle som det er umulig å ikke falle litt for. Resten av birollene er ofte spilt av komikere, uten at det tar vekk for mye av historiens realisme. Det er kanskje en drøy påstand å si at filmen er særlig realistisk, men selv om dette er en veldig morsom og til tider overdreven film, så holder den seg på bakken når det gjelder.

Regissør Tom Gormican kommer litt ut av ingenting, virker det som. Han har kun laget en spillefilm i 2014, That Awkward Moment. Den har riktignok både Zac Efron, Miles Teller og Michael B. Jordan på rollelisten, så det mangler kanskje ikke på nettverket av kjendis-kontakter for Tom. Etter den ene filmen har Gormican kun skapt komiserien Ghosted, før han altså tar kontrollen over denne Cage-festen!

Det må nok sies at du får mer ut av denne filmen dess bedre du kjenner Nicolas Cage sin karriere. Men som en som har kost meg masse både med hans suksesser og kalkuner, så gav det meg utrolig stor glede å se at han har en indre monolog av seg selv som ser ut som 80-talls-Cage, med uhemmet selvtillit og den karakteristiske ropingen som foretrukket kommunikasjonsform.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 7,0/10 (85 000 stemmer)

AVClub.com: B+

Rottentomatoes: 87% fresh

Filmpolitiet: Terningkast 4

VG: Terningkast 4

Legg igjen en kommentar