James Bond 1962-1965

Her er første del av Bond-prosjektet, der vi prøver å finne ut hvilken av filmene om James Bond som er mest Bond-ete av dem alle! I denne første delen tar jeg for meg filmene fra Dr. No til Thunderball.

Mer om prosjektet og hvordan poengene deles ut kan du lese her.

Dr. No (1962)

Den aller første Bond-filmen, med Sean Connery i hovedrollen. James Bond må reise til Jamaica for å etterforske et mystisk dødsfall, og blandes inn i Dr. No sine forsøk på å forstyrre amerikanske oppskytinger av romraketter. La oss ta en titt på hvor mye Bond-poeng den klarer å samle!

Bond-sang

Siden det er den første filmen, så er det faktisk ingen egen Bond-sang til denne filmen. Dr. No bruker i stedet det velkjente Bond-temaet, filmmusikken som går igjen i alle filmene. Det blir med andre ord litt vanskelig å gi sangen poeng, ettersom det er et legendarisk stykke musikk, men ikke nødvendigvis lever opp til kriteriene vi er ute etter i en «Bond-sang». Vi ender opp med 4/10 poeng.

Åpnings-tekstene

Her er det rotete. Det starter med noen småfestlige fargede prikker, skikkelig 60-talls-stil. Så endres det hele plutselig til noen dansende silhuetter, musikken kuttes og det blir et hardt brudd. Som om ikke det var nok, så skjer det igjen, i det vi går over til «Three Blind Mice», og silhuettene av de tre blinde karakterene vi møter i starten av filmen. Dette er svakt, og får kun 1/5 poeng.

Skurk

Skurken er selvfølgelig, som vi får beskjed om i filmens tittel; Dr. No. Han setter et bra bilde på hva vi er ute etter i en Bond-skurk. Han er en halvt tysk, halvt kinesisk forsker, med stormannsgale planer om verdensherredømme, etter at både østen og vesten har sagt nei takk til hans bidrag som forsker. Han har bånd til den ultimate skurke-organisasjonen SPECTRE. Han er eksentrisk, og høflig, men truende. Han forklarer også villig vekk om sine planer, slik at de blir lettere å forhindre senere… I tillegg har han mistet begge hendene sine, og har fått erstattet dem med falske han i en scene bruker til å knuse metall. Kinopublikummet i 1962 kunne også kose seg med at han i sitt skjulested har et berømt Goya-bilde på utstilling. Det maleriet hadde nemlig blitt stjålet året før, og at Dr. No hadde tatt det høstet mye latter. Skurkepoengene ender på 8/10.

Damer

Mest kjent fra denne filmen er nok Ursula Andress i rollen som Honey Ryder. Klassisk kvinnenavn i Bond-verden, og hun er også en av de mest gjenkjennbare Bond-damene. Hun gjør lite for handlingen utenom å være noen som trenger å reddes da, selv om hun i stedet for å gå på skole har «lest leksikon hele livet». Hun startet på A når hun var 8, og nå har hun kommet til T. Men hun forteller om at hun drepte en overfallsmann med en sort enke-edderkopp en gang, så farlig er hun hvert fall, på tross av den tilsynelatende uskyldigheten.

I tillegg møter Bond Sylvia Trench tidlig i filmen, og koser seg også litt med en sekretær som egentlig prøver å få ham drept. Vi ender på 5/10.

Fremkomstmiddel

Her leverer Dr. No særdeles dårlig, egentlig. Bond kjøres til og med mye rundt av sjåfør og i taxi! Heldigvis får han bestilt seg en Sunbeam Alpine for å rette litt opp på inntrykket etter hvert. I tillegg får han sitte på i et par daffe båter. Nei, her er det mye mer å hente, og vi gir kun 2/6 poeng.

Eksotiske land

Nokså sørgelig i den store sammenhengen her også. Vi besøker egentlig kun Jamaica utenfor England, og tilbringer store deler av filmen her. Dr. No sitt skjulested befinner seg på Crab Key, men jeg har ikke inntrykk av at det er langt nok fra Jamaica til å gjøre mye forskjell. Men litt skal de selvfølgelig få for Karibien, vi gir 3/8 poeng.

Gadgets

Ikke bare er det mangel på en «Q» i filmen, men han som kommer inn på kontoret for å presentere en koffert til James Bond har til og med bare en helt vanlig pistol i den til ham! Det nevnes en selvdestruerende koffert med dokumenter i, men den får vi aldri se. Her er det stryk-karakter, med 1/8 poeng…

Drap, stunt og action

Bond er ganske rolig i denne filmen, og selv om jeg tolker det i hans retning, så tar han kun livet av fem stykker. Da har jeg altså inkludert en bil som faller ned et stup i jakten på Bonds bil, og en agent som tar cyanid for å slippe å snakke mer med Bond. Her er det med andre ord også mye å gå på… Det er også nokså tamt med stunt og action. Det mest minneverdige er gjerne tarantellen som kryper over Bond i sengen, og selv om avslutningen foregår på et stort industrielt anlegg, så er det hovedsaklig nevekamp for Bond. 2/10 poeng.

Klassiske Bond-tegn

Her leveres det derimot ganske godt. Vi får både M, Moneypenny og Felix Leiter på rollelisten. Noe av det første Sean Connery sier er «Bond, James Bond.», og han får sin martini-drink slik han vil ha den. I tillegg gir vi poeng for at det snakkes om Double O-lisensen og for Dr. No sitt forseggjorte undersjøiske skjulested! 21/27 poeng.

Tittel-bonus

Ingenting i «Dr. No» utløser den mulige tittelbonusen, og dermed får filmen her 0/6 poeng.

Totalt

Da ender vi på følgende sluttsum: 47/100 poeng. Dr. No er med andre ord ganske middels Bond-ete, hvis skalaen fungerer slik den skal.

På IMDb.com har filmen en karakter på 7,2/10, noe som må regnes som relativt høyt. Selv plasserer jeg den på en 6/10, da det er mange av elementene i filmen som rett og slett blir litt for daterte når jeg nå ser den igjen. Det er ikke alt av skuespill og manus som overlever 60 år…

From Russia With Love (1963)

I den andre filmen er det fremdeles Sean Connery som spiller James Bond. Han må reise på oppdrag til Istanbul, for å få tak i kodemaskinen Lektor. Den eneste som kan hjelpe ham å få tak i den er en kvinnelig dobbeltagent, men det er selvfølgelig andre agenter som lusker i kulissene. La oss se om denne kaprer flere poeng enn Dr. No.

Bond-sang

Igjen er vi litt tidlig i serien, og skaperne gikk for et klassisk musikkstykke igjen. Det er ikke helt det jeg er ute etter, og selv om de kobler inn litt av det klassiske Bond-temaet mot slutten, så er dette nok en skuffelse på sang-fronten. 3/10 poeng.

Åpnings-tekstene

Her ser vi det første steget mot åpnings-tekster i Bonds ånd, der tekstene projiseres på kroppene til magedansere. Selv om det til tider blir litt overtydelig (kanskje spesielt med nærbilde på ristende bryster tidlig i sekvensen), og det ikke er helt lett å sette koblingen mellom magedansere og filmtittelen. Akkurat det sistnevnte gir kanskje mer mening etter å ha sett filmen, men det skurrer likevel litt med tittelen. Vi vet at dette kan gjøres mye bedre, men et steg i riktig retning fra forrige film. 2/5 poeng.

Skurk

From Russia With Love gir oss vårt første innblikk i SPECTREs overhodet, selv om han kun refereres til som «Number One», og vi kun ser ham klappe sin hvite katt. Så selv om han er en klassisk Bond-skurk, så kan vi ikke gi mer enn et bonus-poeng for opptredenen. Den egentlige skurken må nødvendigvis være «Number Three», eller Rosa Klebb. Hun er en dårlig Bond-skurk, som virker ute av sitt element gjennom hele filmen. Hennes fremste undersått, Grant, er den som gjør det meste av grovarbeidet som skurk, men også han er egentlig relativt lite med. Når Grant får sin store scene, så spilles han veldig bra av Robert Shaw, men totalt sett er skurkebildet ganske rotete i filmen. 5/10 poeng.

Damer

James Bond får en ny scene med den ganske ivrige Sylvia Trench fra forrige film, og blir på et tidspunkt tilbudt tjenestene til to sigøyner-damer pga hans rolle i å beskytte leiren deres. Det er litt uvisst hvordan han blir gjengjeldt, utenom at de sier veldig entusiastisk adjø neste morgen, og den ene syr på skjorta hans, av en eller annen grunn.

Men den andre hovedrollen i filmen er Daniela Bianchi som Tatiana Romanova. Hun er en ganske bra karakter, en falsk dobbelagent som ikke vet at oppdraget er gitt av en annen dobbelagent, og som dermed gjør henne til ufrivillig trippelagent som etterhvert bare har lyst til å bli defektert agent. Synd at skuespillet ikke lever opp til de følelsene en slik karakter kanskje burde vist. Det er simpelthen umulig å tro på hennes kjærlighetserklæringer for James Bond, de er akkurat like både før og etter hun faktisk har falt for ham… Totalt sett blir det middels, med 5/10 poeng.

Fremkomstmiddel

Lenge skuffer filmen også på denne fronten, med generelt lite biler og lignende å se. Store deler av siste halvdel foregår på en togreise, før det blir litt kjøring i en gammel pickup. Vi får en slags helikopterjakt, men uten at Bond selv får fly. Så høydepunktet må nok bli en avsluttende båtjakt med speedbåter. 3/6 poeng.

Eksotiske land

From Russia With Love finner ironisk nok aldri sted i Russland. Foruten England, så får vi scener i Venezia i Italia, Istanbul i Tyrkia, og noen scener i Jugoslavia. Ingen av dem er kanskje helt på høyde med Jamaica, sånn eksotisk sett, men jeg gir 3/8 poeng også til denne, rett og slett på grunn av litt mer reising.

Gadgets

Her har det skjedd saker og ting fra forrige film! Bond blir presentert med en ny koffert, men en rekke nytt tilleggsutstyr. Her er det gjemte kuler, gjemt kniv, gjemte gullpenger, en sammenleggbar sniper-rifle og en tåregass-felle som utløses om du åpner kofferten på feil måte. Alt blir nyttig i løpet av filmen. I tillegg får vi se en lyd-opptaker forkledd som fotoapparat, og skurkene har både kveletråd gjemt i klokken og forgiftet knivspiss i skotuppen. 5/8 poeng!

Drap, stunt og action

Bond har også begynt å bli mer morderisk av seg. Han tar selv livet av 11 mennesker i løpet av filmen, altså over dobbelt så mange som sist. På stunt- og action-fronten går det lenge litt rolig for seg, men mot slutten blir Bond jaget av et helikopter, og det hele avsluttes altså med en båtjakt krydret med plenty av skyting og eksplosjoner. Filmen redder seg inn litt i denne kategorien i siste halvdel. 4/10 poeng.

Klassiske Bond-tegn

M og Moneypenny er på plass igjen, og denne gangen er også Q med på leken. Det snakkes om 00-lisens, og Grant må kunne beskrives som det første eksemplet på en minneverdig medhjelper. Likevel en del færre poeng i denne kategorien, med 15/27 poeng.

Tittel-bonus

Vi gir som kjent bonuspoeng for titler som inneholder enten liv, død, kjærlighet, gull eller tidsbeskrivelse. From Russia With Love har vitterlig litt kjærlighet i tittelen, og samler dermed 3 bonuspoeng.

Totalt

Sammenlagt får From Russia With Love 48/100 poeng, og slår dermed Dr. No med ett eneste poeng! Men vi har enda til gode at en film passerer halvparten av maksimal poengsum.

På IMDb.com regnes filmen som litt bedre enn Dr. No, med 7,4/10. Selv syntes jeg denne ble hakket tråere, men jeg gir den samme karakter: 6/10. Med bedre skuespill fram Daniela Bianchi kunne filmen fort hevet seg betraktelig!

Goldfinger (1964)

I den tredje filmen i serien får James Bond (fremdeles spilt av Sean Connery) et oppdrag på ferie i Miami. Han blir bedt om å etterforske forretningsmannen Auric Goldfinger. Det viser seg at denne Goldfinger har mange jern i ilden, og Bond blir nødt til å prøve å stoppe hans «Operation Grand Slam» før hele vesten sendes ut i økonomisk kollaps! Men hvor Bond-ete er filmen? La oss finne det ut.

Bond-sang

Med seriens første skikkelige Bond-sang, så slår Goldfinger skikkelig til! Shirley Bassey synger «Goldfinger», som fremdeles er en av de mest ikoniske Bond-låtene den dag i dag. Bassey har en fantastisk kraftfull stemme, og balladen setter seg i minnet umiddelbart. Teksten beskriver skurken i filmen, og etter hvert som sangen fortsetter flettes små elementer av den klassiske Bond-musikken inn. Dette er høyt nivå, og sangen får 10/10 poeng.

Åpnings-tekstene

Også her har serien funnet frem til det vi gjerne kjenner som typisk, med kvinnelige silhuetter satt i sammenheng med filmens tema. Det er her gjort mer smakfullt og gjennomført enn i From Russia With Love. Filmsnutter fra filmen du skal til å se projekteres på gullfargede kvinner, nesten som de er realistiske gullstatuer. Det passer godt sammen med filmens handling, og helheten gir et fint og mer ryddig visuelt inntrykk enn tidligere. Jeg tenker at det fremdeles finnes rom for litt kreativ forbedring, og gir 4/5 poeng.

Skurk

Skurken i Goldfinger er altså også det som gir navn til filmen. Auric Goldfinger, spilt av tyskeren Gert Fröbe, er en gullmagnat med en enorm trang til å vinne. Han er ingen fysisk trussel mot en topptrent hemmelig agent, men måten det er umulig å bevise hans bånd til kriminell aktivitet gjør ham til en veldig mektig motstander. Han avslører mot slutten av filmen at han har en pistol laget av gull, selv om han altså ikke har noe å gjøre med den senere Bond-filmen The Man With the Golden Gun. Aller mest kjent er han kanskje for følgende udødelige replikkveksling, mens han har Bond festet til et bord med en laser som sakte beveger seg mot agentens edlere deler:

James Bond: «Do you expect me to talk?»

Goldfinger: «No, Mr. Bond, I expect you to die!»

En klassisk Bond-skurk, som likevel kanskje mangler litt i realisme. 8/10 poeng.

Damer

Det er nok av kvinnelige erobringer for James i denne filmen også. Tidlig møter vi en mystisk dame i badekaret på Bonds hotellrom. Hun er derimot ikke til å stole på, og en snikmorder sniker seg opp Bond mens han kysser henne. Heldigvis ser han refleksjonen av skurken i øynene hennes, og kommer seg unna.

Senere møter vi en dame ved bassengkanten som kun går under navnet Dink, men hun blir fort kastet bort fordi James Bond og Felix Leiter skal ha litt «man talk».

En som hvert fall blir husket fra serien er Jill Masterson, som egentlig er ansatt av Goldfinger til å hjelpe ham å jukse i kortspill. Bond forfører henne, og som vi vet medfører det en viss risiko. Det er Jill som blir funnet gullfarget på sengen, drept av det filmen kaller hudkvelning.

Hovedkvinnen i Goldfinger er nok også den med et av de mest overdrevne navnene i serien, nemlig Pussy Galore. Hun spilles av Honor Blackman, og er virkelig en kul karakter. Dyktig pilot som driver sitt eget flyvende sirkus, og medhjelper til Auric Goldfinger. Men Bond vinner selvsagt også henne over, selv om scenen der de først blir romantiske har et ganske klart element av tvang fra Bond sin side… Uansett, Pussy er elementær for handlingen, godt spilt av Blackman og et godt motstykke for Bond.

Et par klassiske Bond-damer her altså, og jeg gir 8/10 poeng.

Fremkomstmiddel

Goldfinger har det som nok for mange er den mest minneverdige Bond-bilen, nemlig Aston Martin DB5. Vi skal komme tilbake til hvilke ekstra funksjoner Bond får i sin Aston Martin, men det er hvert fall en nydelig klassiker av en bil. Under innspillingen av Goldfinger brukte de fire eksemplarer av bilen. En av dem står nå på et museum i Nederland, og to av de andre ble auksjonert bort til henholdsvis 4,6 og 6,4 millioner dollar. Den siste av dem ble stjålet fra sin eier i Florida i 1997, og har ikke blitt sett siden…

På tross av at bilen er smått legendarisk, så er det faktisk ikke noen flere fartøy James Bond får ha styringen på i Goldfinger, og poengene ender dermed på 4/6 for min del.

Eksotiske land

Nok en film der det ikke nødvendigvis er for mange eksotiske reisemål, men det foretas litt reising. Vi starter med en åpningsscene i Latin-Amerika et sted, før turen går til Miami. Så er det tilbake til gode gamle England, videre til Geneve i Sveits, før vi avslutter tilbake i USA. Den ekstra fartingen rundt omkring gjør at jeg gir 4/8 poeng her.

Gadgets

Duppedittene i denne filmen er i stor grad basert rundt Bonds Aston Martin, som Q har gjort klar for de fleste situasjoner. Bond får da også gode muligheter til å bruke det meste han har fått med seg.

Bilen har skuddsikker frontrute, og en skuddsikker skjerm bak på bilen som kan settes opp ved behov. Bilen har roterende nummerskilter, og man kan dermed skifte identitet sømløst på veien. I tillegg har bilen en rekke angrepsmuligheter. Den kan slippe store mengder røyk og/eller oljesøl bak seg. Ut fra siden på hjulene kan Bond sende ut roterende kniver for å kutte opp hjulene til andre biler. Det er to maskingevær skjult bak frontlyktene, og passasjersetet kan skytes ut ved hjelp av en knapp på girspaken.

Utenfor bilen er det litt tynnere med gadgets, men Bond bruker en Batman-aktig pistol med gripekrok som han så kan dra seg opp veggen med, og han har en liten sender som både kan puttes i egen sko for å gi beskjed om hvor man er, eller som kan festes i fiendens bil og følge etter på avstand.

Mye bra, her gir vi 6/8 poeng.

Drap, stunt og action

Bond dreper litt færre selv i denne filmen, men det blir likevel respektable 9 kaldblodige mord. Vi begynner også å få litt tørrvittigheter etter drap, som når han dreper en person i et badekar med en elektrisk vifte, og kommenterer «shocking» etterpå.

Vi får litt biljakt i Alpene, som er ganske gøy, men ender med det minst overbevisende krasjet noensinne. Senere får vi en ny biljakt som hovedsaklig er der for å vise alle bilens nye triks.

I avslutningen er det et par minneverdige dødsfall, der Oddjob elektrifiseres, og Goldfinger til slutt suges ut av vinduet på et fly. Totalt sett gir vi 5/10 poeng.

Klassiske Bond-tegn

Alle de vanlige er til stede. Vi får M, Q, Moneypenny og Felix Leiter. Bond introduserer seg selv, og ber om drinken sin. Det snakkes om 00-lisensen, mer spesifikt at Bond eventuelt kan erstattes av 008 hvis det skulle være nødvendig. I tillegg leveres det en av seriens mest minneverdige skurke-medhjelpere, i koreanske Oddjob. Stum, utrolig sterk, og med en dødelig hatt. Morsomme greier! Filmen samler 24/27 poeng i denne kategorien!

Tittel-bonus

Siden det veldig tydelig nevnes noe om gull i tittelen Goldfinger, så får filmen 3/6 bonuspoeng for Bond-ete tittel.

Totalt

Alt i alt så ender Goldfinger på 76/100 Bond-poeng, og er dermed den klart mest typiske Bond-filmen til nå i serien! På IMDb.com er den også godt likt, med en karakter på hele 7,7/10. Jeg syns også det er den klart beste til nå, og gir den 8/10.

Thunderball (1965)

I seriens fjerde film dreier vi oss tilbake til SPECTRE, som stjeler to atomvåpen fra NATO, og holder Storbritannia og USA som gissel. De vil ha diamanter verdt 100 millioner pund for ikke å sende en bombe på ett av landene. Sean Connery er fremdeles i rollen som James Bond, og han blir nødt til å finne bombene før tidsfristen er ute.

Bond-sang

Tom Jones fremfører «Thunderball» for filmen, men sangen gikk faktisk gjennom mange endringer før den endte opp der. Opprinnelig skulle filmens tittel-låt hete «Mr. Kiss Kiss Bang Bang», og bli sunget av Shirley Bassey (som hadde forrige films sang). Etter problemer med sangens lengde ble den spilt inn om igjen med Dionne Warwick, da Bassey ikke var tilgjengelig. Kort tid før filmen var ferdig krevde filmstudioet at sangen måtte ha samme navn som filmen, og de ble nødt til å skrive en ny sang i hui og hast. Tom Jones ble kalt inn, og ryktene skal ha det til at han holdt den siste tonen så lenge at han besvimte etterpå.

«Thunderball» går inn i rekken av solide Bond-ballader, med fine små henvisninger til Bond-musikken og andre temaer fra filmen som skal komme her og der. Vi gir 8/10 poeng.

Åpnings-tekstene

Filmen har definitivt et undervanns-tema, og åpnings-tekstene illustrerer det godt. Her er det de klassiske kvinne-silhuettene som svømmer under vannet, men også dykkere med harpunpistoler og bobler som flyter mot overflaten. Ikke fullt så ikonisk som gullkvinnene i Goldfinger, men hakket mer oppfinnsomt. Det fortjener 4/5 poeng.

Skurk

Det er igjen organisasjonen SPECTRE som trekker i trådene. «Number One» er en mystisk skikkelse vi ikke får se ansiktet på, kun fra nakken og ned, mens han klapper på en katt og gir ordre til sine undersåtter. Hovedskurken i Thunderball er Emilio Largo, spilt av Adolfo Celi. Han har tatt over som «Number Two» etter at Rosa Klebb døde i From Russia With Love. Hvert fall kan vi anta at han tok over etter henne. SPECTRE virker som en organisasjon der det er ekstremt lite rom for feil.

Emilio Largo kjennetegnes lett ved sin svarte øyelapp, og er allerede der en slags klisje av en Bond-skurk (som i denne sammenhengen ikke nødvendigvis er negativt). Han opererer ut fra yachten «Disco Volante», når han ikke holder til på Palmyria i/ved Bahamas. Han har også et stort hjem med eget haibasseng, som han liker å bruke for å kvitte seg med folk.

Ikke helt på toppnivå, men likevel en solid Bond-skurk. 7/10 poeng.

Damer

Også i Thunderball dukker det opp damer på alle kanter. James Bond har i åpningsscenen hjelp fra en fransk dame, uten at hun er med i mer av filmen. Senere har Bond et amorøst øyeblikk med Pat, som jobber som massasjeterapist. Her virker det som Bond igjen er et godt stykke inne i «Me too»-land, men som vanlig så er disse damene ganske fort med på saker og ting selv om de protesterer først.

Bond har også en kvinnelig agent som medhjelper i noen av scenene i filmen. Paula gjør egentlig ikke så mye nytte for seg, utenom å vise at det faktisk er ansatt kvinner i MI6. Hun ender opp som nok et offer av å være i nærheten av James.

Hovedkvinnnen i Thunderball er Domino, spilt av Claudine Auger. Hun gis et hevnmotiv, og er avgjørende i handlingen. På tross av det, så er replikkene hennes til tider veldig dårlige, og hun fremstår som veldig naiv og hjelpesløs. Den beste kvinnelige karakteren i filmen er SPECTRE-medhjelperen Fiona. Hun er veldig viktig for at Largos planer skal gå i orden, hun forfører, hun dreper og hun klarer nesten å lure Bond ut i et bakhold på dansegulvet.

Bond-damene i Thunderball sanker 6/10 poeng.

Fremkomstmiddel

Her er det en del godbiter! Ikke bare kjører Bond en del rundt i samme bil som i forrige film, den fantastiske Aston Martin DB5. Han er også om bord i flere båter, helikoptre og fører sitt eget personlige undervannsfartøy (som han stjeler fra skurkene). Som om ikke det var nok, så avsluttes filmens åpningssekvens med at James Bond rømmer fra skurkene i en jetpack. Mye gøy, vi gir 5/6 poeng.

Eksotiske land

Filmen starter i Frankrike, før vi begir oss «hjem» til England for en stund. Det meste av handlingen finner derimot sted i Karibien igjen, på Bahamas. Vi er også mye rundt omkring på det åpen hav, og ender opp utenfor Miami og den amerikanske kysten. Litt rundt omkring, altså! 4/8 poeng.

Gadgets

Også denne filmen har Bond noen nymotens teknologiske triks. Bilen hans viser seg også å være utstyrt med noen kraftige vannslanger, som kan spyle ned skurker som kommer snikende opp mot bilen hans. Vi får også se en båndopptaker som kan skjules inni en uthult bok.

Det meste av det nye er likevel i sammenheng med filmens hovedsaklig vannbaserte handling. Bond får et undervannskamera, en slags mini-pistol som også kan skyte opp et nødbluss. Han får en liten pustemekanisme som kan brukes i nødtilfeller der han ikke har oksygen, og på slutten har han også en spesial-konstruert oksygentank, som har motor til å kjøre raskt fremover, og harpun-utskytning mot fiender.

Bond får også en ny type sender som kan svelges, om som viser hvor han befinner seg til resten av medhjelperne hans. Totalt synes jeg dette fortjener 5/8 poeng.

Drap, stunt og action

Bond er på sitt mest morderiske til nå, og dreper faktisk 20 mennesker i denne filmen. Som om ikke det var nok, så dør det 90 andre også, så det er rett og slett en fæl situasjon vi er vitne til…

Siden vi befinner oss mye i vannet, så introduseres farlige dyr for første gang siden edderkoppen i Dr. No. Haiene er både tilfeldige trusler, og å finne i spesiallagde basseng hos skurken Largo. Mange av action-sekvensene er under vann, og spesielt avslutningen er imponerende lagd, med mange stuntmenn og storslåtte «slag» under vann. Kanskje litt repetitivt til tider, siden det hele også går litt saktere når det er under vann.

Men vi får også en biljakt, inkludert en motorsykkel som sprenger en bil, og på et tidspunkt kommer den amerikanske hæren og skyter en yacht i fillebiter. Det er også en fartsfylt avslutning der luksus-yachten til Largo er ute av kontroll, med en modig stuntmann som klatrer opp på utsiden av båten i fart.

Jeg likte også det at det i møterommet til SPECTRE altså er koblet inn mekanismer i stolene som gjør at «Number One» til enhver tid kan drepe den som sitter der. Snakk om stress på arbeidsplassen! Vi gir 6/10 poeng i denne kategorien.

Klassiske Bond-tegn

Igjen får vi tilbringe tid med alle de vanligste karakterene. Både M, Q, Moneypenny og Felix Leiter er med. Vi får også en scene der alle 00-agentene er samlet for å orienteres om krise-situasjonen, men det er kun James Bond vi faktisk får se ansiktet til. Ellers er det litt mangler på klassiske Bond-tegn her. Ingen av de typiske sitatene, ikke noe overdrevent bortgjemt skjulested, og alle medhjelperne til Largo er ansiktsløse soldater. Totalt 15/27 poeng.

Tittel-bonus

Thunderball oppfyller ingen av kriteriene for bonus-poeng, og får dermed 0/6 poeng i denne kategorien.

Totalt

Filmen ender opp med respektable 60/100 Bond-poeng. Det nest beste til nå, men langt bak Goldfinger. På IMDb.com har filmen 7,0/10, som også må regnes som en relativt god karakter. Jeg er for så vidt enig i den karakteren, og gir filmen 7/10 (nærmere 6/10 enn 8/10, men likevel).

Stillingen foreløpig

Etter de første fire filmene er sett har vi altså følgende stilling:

  1. Goldfinger 76/100
  2. Thunderball 60/100
  3. From Russia With Love 48/100
  4. Dr. No 47/100

Finnes det en film i serien som kan ut-Bond-e Goldfinger? Følg med, følg med!

En kommentar om “James Bond 1962-1965

  1. Tilbaketråkk: En oppsummering av Bond | Den Høye Fotograf

Legg igjen en kommentar