RSS

Julekalender 2019: 3. desember

02 Des

Velkommen til år tretten av Den Høye Fotografs filmunderlige julekalender! Jeg skal som vanlig kåre de 24 beste filmene fra året som har gått. I år er det 83 filmer som konkurrerer om å komme på toppen av listen. En ny film avsløres hver dag, med årets beste film på selve julaften.

Som vanlig avholder jeg en tippekonkurranse for dere, mine kjære lesere. Konkurranseregler og liste over årets filmer finner du her. Svarfristen for å bli med i tippekonkurransen er i løpet av torsdag 12. desember.

22. It Chapter Two

Regi: Andy Muschietti

Manus: Gary Dauberman (basert på romanen av Stephen King)

Med: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean og Bill Skarsgård.

Land: Canada/USA

Spilletid: 169 min.

Premiere: 06.09.19

27 år etter at The Losers Club klarte å nedkjempe klovnen Pennywise (Skarsgård) er han tilbake. Alle så godt som en av medlemmene i klubben har flyttet bort og klart å glemme så godt de kan, men en etter en blir de oppringt og informert om at barn forsvinner igjen. De innser at de må tillbake til Derry for å prøve å fjerne den morderiske klovnen en gang for alle.

Den første It-filmen var en enorm suksess over hele verden, og av skrekkfilmer med R-rating (17 år) er det den mest innbringende noensinne, med rimelig klar margin. Over 700 millioner dollar i billettinntekter sier sitt, og filmen var et gjennombrudd av de sjeldne for regissør Andy Muschietti. Argentineren hadde rett nok allerede fått en god del fine kritikker for Mama i 2013 (basert på en kortfilm han selv hadde laget), men dette var i en egen divisjon. «Alle» så It, og her i kalenderen kapret den en fin 17. plass. Stephen Kings bok hadde også blitt filmatisert som en mini-serie for TV i 1990, og selv om den nok skapte klovnefrykt for mange seere den også, så nådde filmversjonen ut til et mye større publikum.

it2

Det er nok ikke tvil om at It Chapter Two ikke er like skummel som første kapittel. Det er flere grunner til det. Hovedpersonene er blitt voksne, og vi i publikum er altså ikke barn når vi lever oss inn i skrekken lenger (ikke at Pennywise er lettere å takle som voksen, altså), men hovedgrunnen var for min del at jeg nå var blitt «kjent» med den skumle klovnen. Det mystiske og skremmende har dårlig av å komme for mye frem i lyset. Likevel vil jeg si at spenningen i aller høyeste grad er tilstede, og man kan som tilskuer heller imponeres av hvor grundig de forskjellige skrekkscenene er gjennomarbeidet med effekter og gjort enda større enn i den første filmen.

Chapter Two har gjort en av de beste casting-jobbene i årets filmer. De hadde en vanskelig oppgave med å finne voksne skuespillere som skulle gå inn som eldre versjoner av disse karakterene så mange likte, men de har gjort en upåklagelig jobb. Og så har de jo funnet noen store navn som passer perfekt, til og med! James McAvoy og Jessica Chastain er for det meste Oscar-verdige skuespillere, og begge gjør en god jobb her. Spesielt McAvoy fungerer som mye av kjernen i karakter-gruppen. I tillegg har de lurt med seg det komiske geniet Bill Hader som den over-sarkastiske og ofte upassende i gjengen, og alle som har fått med seg HBO-serien Barry vet at han burde få så mange roller som overhodet mulig. Bill Skarsgård er en av de eneste som får like stor rolle som i første film, der han fortsetter å briljere som Pennywise. Fascinerende å se hvordan han hopper frem og tilbake mellom sinnstilstander og sprøere og sprøere ansiktsuttrykk, godt hjulpet av gode visuelle effekter.

Filmen er nok en smule lang, med sin spilletid på nærmere tre timer. Den har også et litt rotete subplot med en karakter fra første film som er på jakt etter å ta gjengen vår. Men i tillegg er den også mye mer spektakulær enn den første, og det er ikke sånn at man får tid til å kjede seg. Totalt sett var det litt gøyere i runde en, men runde to slår godt nok fra seg for min del!

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 6,8/10 (123 520 stemmer)

AVClub.com: C+

Rotten Tomatoes: 62% fresh

VG: Terningkast 4

Filmpolitiet: Terningkast 4

 
Kommenter innlegget

Posta av den desember 2, 2019 in Generelt

 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: