RSS

Julekalender 2016: 11. desember

10 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmtastiske julekalender, som feirer sitt tiårsjubileum i 2016! Vi er igjen kommet til desember, og jeg har igjen sett (mer enn) nok filmer på kino til å kunne telle ned de 24 beste. Frem mot julaften vil en ny avsløres hver dag, og på selve kvelden får dere vite hvilken film som var årets beste film!

Som vanlig er det en tippekonkurranse for dere lesere, les mer om den her. Fristen for å svare er 12. desember. Nå til dagens film!

14. Snowden

Regi: Oliver Stone

Manus: Kieran Fitzgerald og Oliver Stone, basert på en bok av Anatoly Kucherena og Luke Harding.

Med: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Rhys Ifans og Nicholas Cage.

Land: Frankrike/Tyskland/USA

Spilletid: 134 min.

Premiere: 30.09.16

 Oliver Stone har siden 70-tallet blitt en regissør mange har et forhold til. Ofte lager han filmer med politisk innhold, og blant de mest kjente finner vi Born on the Fourth of July, JFK og to Wall Street-filmer. Men i tillegg har han også for eksempel laget en av tidenes beste krigsfilmer med Platoon, og biografiske filmer om både Jim Morrison og Aleksander den store.

I Snowden får vi historien om nå verdenskjente Edward Snowden, den CIA-ansatte som fant ut at organisasjonen har mulighet til total overvåkning av hvem som helst på kloden, uten at de trenger å fortelle noen om det. Han smugler ut bevisene og rømmer landet, vel vitende om at han kommer til å bli stemplet som landsforræder.

Noen har kritisert Joseph Gordon-Levitt for uengasjert og flatt skuespill i denne filmen, men da kan de ikke ha sett fjorårets dokumentar om samme mann, Citizenfour. Gordon-Levitt klarer på en meget bra måte å imitere væremåten og stemmen til den ekte Snowden, og dette med at han virker uengasjert har kanskje mer med at Snowden selv virker som en ganske avbalansert og underlig type.

Forholdet mellom Snowden og kjæresten (spilt av den dyktige Shailene Woodley) fungerer bra, og er hjertet til karakteren Snowden i filmen. Å prøve å holde et forhold gående mens du må holde enorme hemmeligheter og flykte jorden rundt høres umulig ut, men med ektefølte nøkkelscener mellom de to virker det hele likevel logisk. 

Den største grunnen til at Snowden klatrer såpass høyt på kalenderen er at den er spennende, og at temaet den omhandler er oppriktig skremmende, og ikke bare på film.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 7,4/10 (30 644 stemmer)

AVClub.com: C+

Filmmagasinet: 4/6

VG: Terningkast 3

Dagbladet: Terningkast 3

 
Kommenter innlegget

Posta av den desember 10, 2016 in Film

 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: