RSS

Julekalender 2016: 2. desember

02 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmtastiske julekalender, som feirer sitt tiårsjubileum i 2016! Vi er igjen kommet til desember, og jeg har igjen sett (mer enn) nok filmer på kino til å kunne telle ned de 24 beste. Frem mot julaften vil en ny avsløres hver dag, og på selve kvelden får dere vite hvilken film som var årets beste film!

Som vanlig er det en tippekonkurranse for dere lesere, les mer om den her. Fristen for å svare er 12. desember. Nå til dagens film!

23. Human

Regi: Yann Arthus-Bertrand

Manus: –

Med: –

Land: Frankrike

Spilletid: 190 min

Premiere: 29.04.16

Kalenderen starter altså med to dokumentarer på rad, og denne kommer fra den franske regissøren Yann Arthus-Bertrand, som tidligere har laget en del naturdokumentarer. Human er produsert over tre år, og består av intervjuer på svart bakgrunn klippet sammen med diverse naturopptak.

Totalt ble over 2000 personer fra 60 land intervjuet under produksjonen av filmen, om tema som krig, kjærlighet, lykke, osv. Alle som ble intervjuet ble spurt det samme settet med 40 spørsmål, og filme er et slags forsøk på å finne det vi alle har til felles. Hva er kjernen i det å være menneske?

human.png

La oss ta det litt negative først. Med en spilletid på over tre timer, der brorparten består av nokså like intervjubilder, så er det uungåelig å ikke få enkelte dødpunkter. De nevnte mellomscenene som består av store, sveipende naturfenomener, menneskemengder og lignende bryter greit opp, men det er ikke alltid det er en naturlig sammenheng mellom intervjutemaet og klippene, noe som svekker helhetsinntrykket litt.

Men når det er sagt; Når denne filmen treffer, så er det noe av det sterkeste jeg har sett. Mennesker som forteller om forferdelige opplevelser, men også lutfattige menneskers definisjon på lykke. Her svinger det innom de fleste følelser du måtte besitte. Ingen av intervju-objektene er identifisert på noen måte, pga Arthus-Bertrands ønske om at du skal kjenne mest mulig på hvor mye du har til felles med vilt fremmede mennesker fra helt andre land og verdensdeler.

Human var den første filmen som hadde premiere i FNs generalforsamling, med blant annet generalsekretær Ban Ki-Moon i salen. Filmen er tilgjengelig i utvidet versjon på Youtube, og jeg anbefaler deg definitivt å sjekke ut noen klipp. Jeg tror faktisk de fleste kunne hatt godt av å få denne filmen med seg. Kanskje utvalgte deler kan snike seg inn i skolepensum?

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 8,7/10 (2 992 stemmer)

AVClub.com: Ingen anmeldelse.

Filmmagasinet: Ingen anmeldelse.

VG: Ingen anmeldelse.

Dagbladet: Ingen anmeldelse.

Vanskelig å finne folk som har sett denne filmen, tydeligvis. Får håpe kalenderen klarer å levere litt mer folkelige ting etter hvert…

 

 
Kommenter innlegget

Posta av den desember 2, 2016 in Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: