RSS

9 år med middelmådige filmanmeldelser: Historien om DHFs julekalender, del 5.

29 Nov

I anledning det 10. året med nedtelling av årets beste kinofilmer på denne siden tar vi en nostalgisk vandring gjennom årene som har vært. I dette innlegget tar vi for oss 2014 og 2015. Følg linkene for 2007, 2008/2009, 2010/2011 og 2012/2013.

2014

Etter å nesten ha nådd 10 filmer i måneden i 2013, så brukte jeg mye tid i 2014 for å nå 120 kinofilmer. Og nesten på trass så endte jeg på nettopp det antallet, og var selvsagt fornøyd med det.

Det kom en del oppfølgere, som i de fleste årene i nyere tid. Ingen trengte Dumb and Dumber 2, dinosaur-roboter i Transformers: Age of Extinction eller Electro-skurken i The Amazing Spider-Man 2, mens både Dawn of the Planet of the Apes, Captain America: The Winter Soldier og 22 Jump Street (!) var mer gøy.

Lars von Trier provoserte med den utrolig lange sex-filmen Nymphomaniac, Coen-brødrene fortalte om en deprimert visesanger i Inside Llewyn Davives, Joaquin Phoenix forelsket seg i et operativsystem i Her, Ben Affleck ble mistenkt for drap i Gone Girl, Richard Linklater brukte 12 år på å lage den fantastiske Boyhood og de aller fleste husker Leonardo Dicaprio spille aksje-galningen Jordan Belfort i The Wolf of Wall Street.

Filmen du dessverre ikke så dette året: Only Lovers Left Alive

En vampyr-film fra Jim Jarmusch følger selvfølgelig ikke mange av konvensjonene i sjangeren. Et rolig drama om det at å leve for alltid kan ha sine ulemper, med Tom Hiddlestone og Tilda Swinton i hovedrollene. Veldig pent å se på, men ikke forvent en thriller, selve vampyr-delen av historien tar nærmest baksetet på store deler av reisen.

De dårligste tre:

Miss Julie

miss-julie

Liv Ullmann regisserer det som føles som en overdramatisk versjon av August Strindbergs teaterstykke. Scenene er så intense at Colin Farrell og Jessica Chastain er andpustne hele tiden, uten at det føles som rett valg noen gang.

The Other Woman

the-other-woman-2014-02

En film der tre kjærester av samme mann tar hevn over ham er ikke et problem i seg selv, men det hadde vært en fordel om det ble lagt inn litt humor i komedien. Cameron Diaz» uttrykk på plakaten er omtrent like morsomt som resten av filmen, så hvis du koser deg og ler når hun trekker på skuldrene, så er dette noe for deg.

Kill Buljo 2

kill buljo 2.jpg

De samme filmskaperne havner på bunn igjen, etter Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksa. Nå med Kill Buljo 2, som har en morsom vits, og 150 helt elendige vitser. Når du direkte bruker om igjen vitser fra Ace Ventura er det ikke parodi lenger, det er bare latskap. Men for de som ønsker å se en psykisk utviklingshemmet spise viagra og tisse seg selv i ansiktet på flytur, så leverer denne filmen det.

De beste fire:

4. Prisoners

prisoners

Krim-drama der Hugh Jackman tar loven i egne hender når han mener han har funnet personen som bortførte datteren sin, mens Jake Gyllenhaal er politimannen som prøver å løse saken. Begge leverer noe av sitt beste arbeid her. Dyster og velspilt thriller med vanskelige moralske valg, og regissør Denis Villeneuve er en mester på å bygge opp spenning med kamerabevegelsene sine.

3. X-Men: Days of Future Past

Leverer en veldig god søknad til å være den beste filmen i serien, og samlingen av nye og gamle mutanter slår an hos meg. Gjennomtenkte action-sekvenser, dystopisk framtid og Wolverine sendt tilbake til 60/70-tallet.

2. The Hobbit: The Desolation of Smaug

the-hobbit-the-desolation-of-smaug-fx-019

Den andre filmen i trilogien var til og mad hakket bedre enn den første, og introduserte oss for den beste dragen på film, nemlig Smaug. Avsluttes med en cliffhanger så spennende at når det så er ett år til neste film kan det nesten regnes som ondskapsfullt.

1. Interstellar

Christopher Nolan er tilbake på topp igjen, med en svær sci-fi-film. Matthew McConaughey spiller mesterlig hovedrollen som faren som reiser ut i rommet i framtiden for å finne en ny jord menneskeheten kan flytte til, siden vi har brukt opp vår egen planet. Filmen er fylt med tankevekkende problemstillinger og konsepter.

Spoilere i videoen, men dere har hatt over to år på dere nå… McConaughey har besøkt en planet som ligger nær et sort hull i noen timer, og når han returnerer til skipet er det gått 23 år på jorden. Han må innse den hjerteskjærende sannhet at barna hans nå er på hans egen alder, og innser hvor mye han har ofret. Sjelden får du vel en storslått sci-fi-historie som likevel ender opp med å røre deg på denne måten.

Konkurransevinner: Toejam (gjettet 1., 2., 3., og 6. plass)

2015

Så er vi kommet fram til fjoråret, og det siste året på vår filmvandring. Jeg slo min egen rekord igjen, og så 133 filmer på kino.

Statistisk sett er det mest sjanse for at du så Bølgen på kino i fjor, men det er også en viss sjanse for at filmelskere har fått med seg James Bond i Spectre, Fast & Furious 7, The Martian og Jurassic World. Andre storfilmer på min liste var den tredje Hobbit-filmen og den andre Avengers-filmen.

Mad Max: Fury Road blåste nytt liv i frasen «style over substance», uten at noen av oss klagde over det. Arnold Schwarzenegger klarte ikke å redde den nye Terminator-filmen, ingen klarte å redde Entourage-filmen, det virket som om det ansvarlige studioet klarte å ødelegge den første potensielt gode Fantastic Four-filmen og ingen husker at Leonardo DiCaprio faktisk ikke spilte i noen filmer i det hele tatt. Tenk på det!

Filmen du dessverre ikke så dette året: Pride

Britisk feel-good fra 80-tallet, som står fram som den beste filmen frå fjoråret for deg som helst har lyst å kose deg. Med et fantastisk lag av kvalitetsskuespillere sammen med en del friske nye fjes.

De dårligste tre:

Mr. Turner

mr turner.jpg

Imponerende kjedelig film om en usympatisk maler.

The Transporter Refueled

transporter.jpg

Ikke at The Transporter 3 med Jason Statham var noe særlig, men når du må bytte ham ut med en ny skuespiller er det bare å gi opp. Mye kan tilgis i en halvdum actionfilm, men dårlige actionscener kan aldri tilgis. Dette er lavmål, og egentlig rart at det gikk an å lage en dårligere film enn dette i 2015.

Into the Woods

into the woods.jpg

Denne forferdelige musikalen slår sammen masse eventyr og gjør alt jeg hater med musikaler på en gang. Det har ingenting å si at det er flinke skuespillere som synger de kjipe sangene, dette er søppel.

De beste fire:

4. Ex Machina

ex-machina

Interessant, minimalistisk sci-fi-thriller med stort sett 3-3,5 karakterer. Kunstig intelligens, godt skuespill og mye spenning i en lettere klaustrofobisk setting.

3. Risttuules (Der vindene møtes)

Der vindane møtes.jpg

Naturlig nok en overraskelse når en estisk film om Stalins massedeportasjon av estlendere til arbeidsleirer under andre verdenskrig. Filmen er i hovedsak satt sammen av fryste tredimensjonale tablåer som kameraet så beveger seg gjennom. Stilig uttrykksform, men det virker først og fremst siden historien er så ufattelig tragisk. Å sitte i kinosalen her var nesten hypnotisk til tider.

2. Whiplash

whiplash

Lett å leve seg inn i den ambisiøse trommestudentens vei inn i det beste jazzbandet på universitetet. Du blir så gira at du ønsker han skal lykkes selv når det går ut over alle andre deler av livet hans. J.K. Simmons spiller sitt livs rolle som den mobbende dirigenten.

1. Birdman

Michael Keaton overbeviser i denne sprø, morsomme dramafilmen. Filmet i en jukseversjon av one-take, som gjør at du sjelden får pusterom, men bare fraktes fra scene til scene både bak scenen og på scenen til teaterstykket hovedpersonen prøver å få på beina. Edward Norton er også rimelig fantastisk her.

Konkurransevinner: Ottar Karsten Hostesaft (gjettet 1., 2., 6. og 84. plass)

Heng med videre for den tiende kalenderen i rekken, som er nærmere enn noen gang!

 
Kommenter innlegget

Posta av den november 29, 2016 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , ,

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: