RSS

Julekalender 2015: 24. desember

24 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmoholiske julekalender, som i år feirer 9-års-jubileum. Et år har passert siden vi møttes sist, og det året har jeg som vanlig fylt med en ganske avsindig mengde filmer. Fram mot julaften vil jeg presentere de 24 beste, til glede for deg som er glad i film, uansett sjanger!

Som vanlig er det også en tippekonkurranse involvert, men det er nå for sent å bli med. Se en oversikt over deltakerne nederst i dette innlegget. Men det er på tide å komme i gang!

1. Birdman

Regi: Alejandro Gonzáles Iñárritu

Manus: Alejandro Gonzáles Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris og Armando Bo.

Med: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts, Andrea Riseborough og Amy Ryan.

Land: USA

Spilletid: 119 min

Premiere: 06.02.15

Iñárritu er en meksikansk regissør som igjen og igjen har laget kritikerroste filmer. Han slo gjennom i år 2000 med Amores Perros, og den er fremdeles på IMDb.com sin Top 250-liste. Filmen fikk han «plukket opp» til den amerikanske filmindustrien, der hans første film var 21 Grams. Han fulgte den opp med flettverksdramaet Babel, som han ble nominert til Oscar for Beste regi og Beste film for. Så gikk det fire år til Biutiful, der Iñárritu gikk tilbake til Mexico og spansk, og hovedrolle-innehaver Javier Bardem fikk mye skryt og en Oscar-nominasjon. Fire år senere er vi kommet til Birdman, og selv om Iñárritu kanskje ikke er den mest produktive regissøren, så har det vært gjennomført høy kvalitet på det han har laget de siste 15 årene.

Riggan Thomas (Keaton) spilte tegneseriehelten Birdman i en populær Hollywood-trilogi for over tjue år siden, og fjeset hans er synonymt med karakteren. Nå prøver han å redde det som er igjen av hans artistiske integritet med å sette opp sitt første Broadway-stykke. Han har skrevet tilpasningen av en Raymond Carver-historie, han regisserer og spiller hovedrollen selv. Vi følger han gjennom de siste øvelsene før premieren, og gjennom alle problemene som oppstår, samtidig som han selv kommer nærmere og nærmere et sammenbrudd.

Birdman

«Det eneste som hadde vært mer latterlig enn meg er om du hadde vært en karakter basert på en flaggermus.»

Michael Keaton er perfekt castet i hovedrollen. Etter selv å ha opplevd stor berømmelse gjennom to Batman-filmer, for så å «miste» det litt de neste tjue årene. Hvem andre kan relatere bedre til hovedpersonens problemer? Keatons erfaring innenfor dramatiske roller, samtidig som han har mye komedie i seg fra bunn av, er også en god blanding til denne karakterens reise gjennom galskapen.

Skuespillet generelt er fantastisk, med veldig gode scener mellom Keaton og datteren (Stone), og aller mest mellom Keaton og Edward Norton, som lett leverer sin beste rolle i dette århundret, der han vandrer rundt som stormannsgal, eksentrisk skuespiller med høye krav. Scenene der Norton og Keaton går gjennom manuset sammen er blant filmens høydepunkt.

Filmen har en simulert one-take-stil, altså skal det se ut som om det aldri klippes. Det fungerer godt, og gir en slags driv i det hele. Dette til tross for at vi fort forstår at det ikke er tilfelle, vi beveger oss mye i tid, men det er som om vi er med på noe av teaterets juks i det vi går fra scene til scene uten stopp.

Musikken kan gjøre deg gal, men det er vel strengt tatt litt av poenget, i det du tvinges til å bli med Riggan dypere ned i det ødelagte sinnet hans. Alt blir nemlig lydlagt med et jazz-aktig og uregelmessig trommespor, som går fra rolig rytme til intens skrangling og aldri er forutsigbart.

Birdman er morsom, alvorlig og til de grader sprø. Et meta-drama om berømmelse, skuespill, selvrealiseringen og schizofreni. For å si det enkelt er det den mest interessante filmen fra kino-året 2015, og skikkelig god underholdning! Filmen vant Oscar for Beste film, Beste regi, Beste originale manus og Beste kinematografi, og ble i tillegg nominert i kategoriene Beste mannlige hovedrolle (Keaton), Beste mannlige birolle (Norton), Beste kvinnelige birolle (Watts), Beste lydmiks og Beste lydredigering.

Dom:

DHF: 9/10

IMDb.com: 7.8/10 (338 881 stemmer)

AVClub.com: B+

Filmmagasinet: 6/6

VG: Terningkast 6

Dagbladet: Terningkast 5

Den store tippekonkurransen

Deltakerne presenteres alfabetisk, med sine tips fra første til fjerde plass (plassering i parantes).

Hvordan vinner du?

1. Ha flest riktige i topp fire.

2. Hvis uavgjort, legges plasseringene på alle filmene dine sammen. Den med den laveste totalsummen vinner.

3. Fremdeles uavgjort? Den med høyest plasserte riktige vinner (Å tippe førsteplassen er bedre enn å tippe andreplassen).

4. Fremdeles uavgjort?? Flest riktige tips på riktig plassering vinner.

Audun Quattro: The Hobbit: The Battle of the Five Armies (6) – Birdman (1) – Sicario (37) – Spectre (33)

HKH: Calvary (70) – Nightcrawler (10) – Ex Machina (4) – The Theory of Everything (28)

Inge(n): Birdman (1) – Kingsman: The Secret Service (74) – Ex Machina (4) – What We Do in the Shadows (71)

Maria-Manah: The Martian (84) – Birdman (1) – The Imitation Game (75) – The Theory of Everything (28)

Oda to Joy: The Martian (84) – The Hobbit: The Battle of the Five Armies (6) – Birdman (1) – Jurassic World (34)

Dr. Ottar Karsten Hostesaft: The Hobbit: The Battle of the Five Armies (6) – The Martian (84) – Birdman (1) – Whiplash (2)

Stein Galen: The Martian (84) – The Imitation Game (75) – Black Mass (54) – Ex Machina (4)

Svetlaninka: Whiplash (2) – Nightcrawler (10) – The Imitation Game (75) – The Hobbit: The Battle of the Five Armies (6)

Toejam: Whiplash (2) – The Hobbit:The Battle of the Five Armies (6) – Foxcatcher (9) – Avengers: Age of Ultron (5)

Gratulasjoner til de fire som hadde Birdman blant sine tips, og ekstra skryt til Inge(n) som hadde den på riktig plassering også. Mest overraskende for mange er nok at det dårligste som ble tippet i år var The Martian, ut fra min liste. For meg var det en Robinson Crusoe-remake med mye tvungen humor, eksposisjon i dialogene og rare avgjørelser av flere av karakterenr. Men, til vinnerne! Her følger tipperne i rekkefølge:

 1. Dr. Ottar Karsten Hostesaft (2 rette, totalsum 93)
 2. Inge(n) (2 rette, totalsum 150)
 3. Toejam (1 rett, totalsum 22)
 4. Audun Quattro (1 rett, totalsum 77)
 5. Svetlaninka (1 rett, totalsum 93)
 6. HKH (1 rett, totalsum 112)
 7. Oda to Joy (1 rett, totalsum 125)
 8. Maria-Manah (1 rett, totalsum 188)
 9. Stein Galen (1 rett, totalsum 217)

Jeg gratulerer Ottar med seieren, som nå har vunnet tre ganger totalt, og tangerer Toejams rekord! Vil en av dem få sin fjerde neste år, eller er det andre som skal blande seg inn? Dr. Hostesaft kan kontakte kalender-kontoret med sitt premieønske, som altså består av en DVD/Bluray av en av årets kalenderfilmer, fritt valg blant topp 24!

Generelt sett var det tydeligvis mye vanskeligere å tippe i år, men alle klarte i det minste en riktig, som er bedre enn i fjor. Toejam leverte det beste totaltipset (22), men med bare en riktig holder det ikke til seieren. Til sammenligning så var det i fjor  tre deltakere som hadde bedre totalsum enn årets beste. Det betyr nok at årets topp fire var preget av mer overraskelser enn i fjor, heller enn at det har blitt tippet dårligere.

Jeg vil ønske alle kalenderens lesere god jul, og sende en spesiell takk til alle som ble med på tippekonkurransen! Vi sees igjen neste år!

 
2 kommentarar

Posta av den desember 24, 2015 in Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , ,

2 responses to “Julekalender 2015: 24. desember

 1. Dr. Hostesaft

  desember 24, 2015 at 1:36 pm

  Joho! Hurra!!

  Men det står likevel respekt av Toejam sitt tips, som vise rimelig sterk kontroll på ka kalenderforfatteren har satt pris på av årets kinofilmer.

  Siden eg vant skal eg la det forbigå i stillhet at du ikke likte The Martian, som eg personlig likte veldig godt 😘

   
  • denhoyefotograf

   desember 24, 2015 at 1:58 pm

   Det e herved forbigått te ein seinare anledning!

    

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: