RSS

Julekalender 2015: 20. desember

20 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmoholiske julekalender, som i år feirer 9-års-jubileum. Et år har passert siden vi møttes sist, og det året har jeg som vanlig fylt med en ganske avsindig mengde filmer. Fram mot julaften vil jeg presentere de 24 beste, til glede for deg som er glad i film, uansett sjanger!

Som vanlig er det også en tippekonkurranse involvert, men det er nå for sent å bli med. Se en oversikt over deltakerne nederst i dette innlegget. Men det er på tide å komme i gang!

5. Avengers: Age of Ultron

Regi: Joss Whedon

Manus: Joss Whedon, basert på tegneserier av Stan Lee og Jack Kirby.

Med: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, James Spader, Samuel L. Jackson, Don Cheadle, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen og Paul Bettany.

Land: USA

Spilletid: 141 min

Premiere: 22.04.15

Marvels imperie vokser og vokser, og man kan forstå at det blir vanskelig å holde følge med alt. Hovedpoenget er vel at superhelt-filmene Marvel lager finner sted i samme univers, sånn at heltene kan krysse over og dukke opp i hverandres filmer. Etter egne filmer for Iron Man, Thor, Captain America og The Incredible Hulk, slo de seg sammen i The Avengers (kalendervinner 2012). Etter det startet fase 2, der vi fikk nye filmer med tre av heltene, ble introdusert til Guardians of the Galaxy, samt at tv-seriene Agents of SHIELD og Agent Carter dukket opp på skjermene. Denne neste Avengers-filmen er slutten på fase 2, og starten på fase 3, som også allerede har inkludert årets Ant-Man og TV-seriene Daredevil og Jessica Jones. Totalt består Marvels filmatiske univers av 12 filmer og 4 TV-serier, mens det i 2016 er lagt opp til 2 eller 3 nye TV-serier og 2 filmer.

Joss Whedon er regissør og manus-forfatter her, som på den forrige Avengers-filmen. Han er mest kjent for å være flink med manus og vittigheter, og har skapt en rekke kult-serier med en viss fan-base. Vi nevner Buffy the Vampire Slayer, spin-off’en Angel, romwesternen Firefly (som forsvant så altfor altfor fort) og Dollhouse. Han hadde kun regissert en spillefilm før The Avengers, Firefly-avslutningen Serenity. I tillegg stod han for manuset på den ekstremt underholdende meta-skrekkfilmen The Cabin in the Woods (3. plass i kalenderen 2012, samme år som The Avengers).

I Age of Ultron går det på ny galt for Tony Stark/Iron Man (Downey Jr) og resten av hevnerne. Stark utvikler et forsvarsprogram for hele kloden, sammen med Bruce Banner (også kjent som Hulken, spilt av Ruffalo). Men den kunstige intelligensen bryter fri og skaper robot-skapningen Ultron (Spader). Som så mange andre roboter med kunstig intelligens, så ser han at den eneste løsningen for fred er å fjerne menneskene helt. Han rekrutterer nykommerne Quicksilver (Taylor-Johnson) og Scarlet Witch (Olsen, søster av de velkjente tvillingene), og så er det opp til Avengers-teamet å få stoppet ham før det er for sent.

Age-of-Ultron

Noen syns kanskje det begynner å bli mange å holde styr på, men det er god plass ennå.

Det er en egen kunst å kunne lage disse monstrene av noen filmer til forståelige og underholdende action-eventyr. Når det er så mange rollefigurer som skal få sin del, så blir det egentlig uhyre komplisert å legge det til en slags enhetlig fortelling. Men Joss Whedon har klart å holde balansen veldig bra nok en gang. En film fylt av stjerne-personligheter som alle leder sine egne filmer med stor selvtillit, og du kan sitte å glede deg over kjemien mellom dem i stedet for å føle at de skal overgå hverandre hele tiden.

Action-scenene er overdådige, og spesielt åpnings-sekvensen der The Avengers gjennomfører et raid på en Hydra-festning i vinterlandskap flyter usedvanlig godt. For en som har sittet gjennom de uengasjerende greiene vi for eksempel fikk servert i superhelt-konkurrent Fantastic Four, så er dette en fryd for de fleste sanser.

Kanskje litt mer tungrodd enn den eminente forløperen fra tre år siden, men her går nesten 2,5 timer unna i en forrykende fart likevel. For meg er det også et nesten uforklarlig gøy konsept med dette delte universet, der det hele tiden utvides, det er uante helter rundt alle hjørner, og et verdensrom fylt med ukjente planeter og gjemte dimensjoner som kryr av nye skurker. Denne følelsen av at vi kun får se en liten del av alt som skal komme er noe jeg liker veldig godt. Og hvilken filmnerd har ikke sittet og tenkt på hvor stilig det kunne vært hvis filmkarakterer fra forskjellige filmer kunne møtt hverandre? Marvel leverer ønskedrømmen på tidenes skala. Og når det i disse dager ruller trailere for neste års Captain America: Civil War, så girer jeg meg allerede opp til det neste kapitlet!

Dom:

DHF: 9/10

IMDb.com: 7.6/10 (355 810 stemmer)

AVClub.com: B-

Filmmagasinet: 4/6

VG: Terningkast 4

Dagbladet: Terningkast 4

Den store tippekonkurransen

Deltakerne presenteres alfabetisk, med sine tips fra første til fjerde plass (plassering i parantes).

Hvordan vinner du?

1. Ha flest riktige i topp fire.

2. Hvis uavgjort, legges plasseringene på alle filmene dine sammen. Den med den laveste totalsummen vinner.

3. Fremdeles uavgjort? Den med høyest plasserte riktige vinner (Å tippe førsteplassen er bedre enn å tippe andreplassen).

4. Fremdeles uavgjort?? Flest riktige tips på riktig plassering vinner.

Audun Quattro: The Hobbit: The Battle of the Five Armies (6) – Birdman – Sicario – Spectre

HKH: Calvary – Nightcrawler (10) – Ex Machina – The Theory of Everything

Inge(n): Birdman – Kingsman: The Secret Service – Ex Machina – What We Do in the Shadows

Maria-Manah: The Martian – Birdman – The Imitation Game – The Theory of Everything

Oda to Joy: The Martian – The Hobbit: The Battle of the Five Armies (6) – Birdman – Jurassic World

Dr. Ottar Karsten Hostesaft: The Hobbit: The Battle of the Five Armies (6) – The Martian – Birdman – Whiplash

Stein Galen: The Martian – The Imitation Game – Black Mass – Ex Machina

Svetlaninka: Whiplash – Nightcrawler (10) – The Imitation Game – The Hobbit: The Battle of the Five Armies (6)

Toejam: Whiplash – The Hobbit:The Battle of the Five Armies (6) – Foxcatcher (9) – Avengers: Age of Ultron (5)

Jeg er litt overrasket over at ikke flere tippet på Avengers, med tanke på at den forrige vant kalenderen, til og med i konkurranse med avslutningen av Christopher Nolans Batman-trilogi, The Dark Knight Rises. Det var kun tredobbelt regjerende tippemester Toejam som hadde tro på den, og det kan være han har blitt straffet for det. I det vi skal gå inn i topp 4, så har han kun mulighet på maksimalt en riktig, og med tanke på at andre tippere også har Whiplash, så må han sette sin lit til at alle de andre tipsene befinner seg utenfor topp 24. Betyr dette at vi får en ny tippemester i år?

 
4 kommentarar

Posta av den desember 20, 2015 tommar Film

 

Stikkord: , , , , ,

4 responses to “Julekalender 2015: 20. desember

 1. SG

  desember 20, 2015 at 7:06 pm

  Har ikke fått sett Whiplash ennå, men den er sikkert blant de fire.
  The Martian kommer du ikke utenom. Ei heller Imitation, vil jeg tro.
  Birdman har vel også nokså lave odds. Selv syntes jeg vel den ble så slitsom at jeg aldri så hele.
  Med disse fire gjenstående, ser det bra ut for Maria og doktoren.
  Spm blir vel heller plasseringen av de enkelte da… Altså helt åpent på oppløpssiden.

   
  • denhoyefotograf

   desember 20, 2015 at 8:09 pm

   Ja, me får sjå. Erfarne tipperar som deg huske nok at ingenting e sikkert i denne kalenderen. Ta barre Scott Pilgrim vs The World-sjokket i 2010.

    
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 21, 2015 at 2:28 pm

    Eg mene jo at det skal være rimelig lett å komme utenom Imitation Game. Det va en veldig ordinær film. Birdman kan du selvfølgelig også klare å unngå, da det nok e en hit and miss-film. Men likte du den bør den være med i topp 4.

     
   • denhoyefotograf

    desember 21, 2015 at 5:26 pm

    Det e jo åpenbart ein del av tipså eg iallfall syns det va nokså lett å avskriva, men det e tippa få dårlige filmar, det kan eg sei. Inn i topp 4 om någen timar nå.

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: