RSS

Julekalender 2015: 15. desember

16 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmoholiske julekalender, som i år feirer 9-års-jubileum. Et år har passert siden vi møttes sist, og det året har jeg som vanlig fylt med en ganske avsindig mengde filmer. Fram mot julaften vil jeg presentere de 24 beste, til glede for deg som er glad i film, uansett sjanger!

Som vanlig er det også en tippekonkurranse involvert, men det er nå for sent å bli med. Se en oversikt over deltakerne nederst i dette innlegget. Men det er på tide å komme i gang!

10. Nightcrawler

Regi: Dan Gilroy

Manus: Dan Gilroy

Med: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton og Riz Ahmed.

Land: USA

Spilletid: 117 min

Premiere: 30.01.15

Både regissert og skrevet av Dan Gilroy, som regidebuterer her, men har hatt forfatterjobben på en del andre filmer. Blant dem finner vi den visuelle godteposen The Fall, den Matt Damon-løse The Bourne Legacy og robot-boksefilmen Real Steel. Han er også bror av regissør og forfatter Tony Gilroy, som hadde en film på denne kalenderen tilbake i 2007 med Michael Clayton.

Nattens Los Angeles kan være et ukoselig sted, og blant de som beveger seg rundt i mørket er en liten industri med freelance nyhetsfotografer som hovedsaklig lever av å selge drøye videoklipp fra ulykker og lignende til TV-stasjoner. En mann på desperat jobbjakt, Louis Bloom (Gyllenhaal), bestemmer seg for å starte sitt eget videofirma. Han er klar til å gjøre det meste for å fremme karrieren, og en tidlig smak av suksess gjør at han snart ikke har noen skrupler når det kommer til hva han vil gjøre for å få et bra klipp.

nightcrawler

«I’m just a calm, easy-going guy. Look at my casual sunglasses.»

Jake Gyllenhaal er etter hvert kjent som en ganske intens method actor, villig til å endre drastisk på egen kropp for roller. Etter gjennombruddet med fantastiske og rare Donnie Darko i 2001 har han vært innom mye forskjellig. Han prøvde seg på storfilm i den litt feilslåtte The Day After Tomorrow, ble nominert til Oscar for rollen i Brokeback Mountain, og har senere levert meget bra roller i Zodiac, Brothers og Prisoners (4. plass i fjorårets kalender). I Nightcrawler har han gått ned i vekt, og gir oss en skremmende intens rollefigur. Dette er Gyllenhaal på sitt beste til nå, som en fyr du tvinges til å føle litt for mens han gjør ting du ikke kan godta.

Resten av skuespillet er også solid, selv om det som sagt først og fremst er Gyllenhaals film. Visuelt går tankene til Michael Manns filmer om nattlige LA, og et større kompliment går det vel neppe an å få. Likevel har Gilroy laget en by som føles kaldere, og etter hvert som hovedpersonen Bloom begynner å blande seg inn i åsteder bygger spenningen seg opp, og det føles som om mørket rundt kamerlyset hans tetter seg til.

På sitt beste er Nightcrawler spennende som få, på en skikkelig ubehagelig måte. Den har sine problemer, mye knyttet til at hovedpersonen er en person det blir vanskeligere og vanskeligere å akseptere handlingene til. Det er komplisert å få oss til å holde empatien med sånne karakterer. Uansett nok et utstillingsvindu for Jake Gyllenhaal, som stiger frem som en av de dyktigste skuespillerne vi har i Hollywood for tiden. Filmen ble nominert til Oscar for Beste Manus i år, men vant ikke.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 7.9/10 (252 644 stemmer)

AVClub.com: B

Filmmagasinet: 6/6

VG: Terningkast 5

Dagbladet: Terningkast 5

Den store tippekonkurransen

Deltakerne presenteres alfabetisk, med sine tips fra første til fjerde plass (plassering i parantes).

Hvordan vinner du?

1. Ha flest riktige i topp fire.

2. Hvis uavgjort, legges plasseringene på alle filmene dine sammen. Den med den laveste totalsummen vinner.

3. Fremdeles uavgjort? Den med høyest plasserte riktige vinner (Å tippe førsteplassen er bedre enn å tippe andreplassen).

4. Fremdeles uavgjort?? Flest riktige tips på riktig plassering vinner.

Audun Quattro: The Hobbit: The Battle of the Five Armies – Birdman – Sicario – Spectre

HKH: Calvary – Nightcrawler (10) – Ex Machina – The Theory of Everything

Inge(n): Birdman – Kingsman: The Secret Service – Ex Machina – What We Do in the Shadows

Maria-Manah: The Martian – Birdman – The Imitation Game – The Theory of Everything

Oda to Joy: The Martian – The Hobbit: The Battle of the Five Armies – Birdman – Jurassic World

Dr. Ottar Karsten Hostesaft: The Hobbit: The Battle of the Five Armies – The Martian – Birdman – Whiplash

Stein Galen: The Martian – The Imitation Game – Black Mass – Ex Machina

Svetlaninka: Whiplash – Nightcrawler (10) – The Imitation Game – The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Toejam: Whiplash – The Hobbit:The Battle of the Five Armies – Foxcatcher – Avengers: Age of Ultron

Da har vi fått avslørt vårt første tips. Både HKH og Svetlaninka hadde Nightcrawler på sin 2. plass. De vil nok ikke være fornøyde, mens andre kanskje ville poengtert at det kan være bra å ha gjettet såpass høyt som 10. plass i et kalenderår der det er mange gode filmer som også havner utenfor kalenderen.

 
Kommenter innlegget

Posta av den desember 16, 2015 in Film

 

Stikkord: , , , , , , ,

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: