RSS

Julekalender 2015: 14. desember

14 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmoholiske julekalender, som i år feirer 9-års-jubileum. Et år har passert siden vi møttes sist, og det året har jeg som vanlig fylt med en ganske avsindig mengde filmer. Fram mot julaften vil jeg presentere de 24 beste, til glede for deg som er glad i film, uansett sjanger!

Som vanlig er det også en tippekonkurranse involvert, men det er nå for sent å bli med. Se en oversikt over deltakerne nederst i dette innlegget. Men det er på tide å komme i gang!

11. Mission: Impossible – Rogue Nation

Regi: Christopher McQuarrie

Manus: Christopher McQuarrie og Drew Pearce.

Med: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Sean Harris og Alec Baldwin.

Land: USA

Spilletid: 131 min

Premiere: 31.07.15

Den femte filmen i rekken av umulige oppdrag for Tom Cruises ganske evigunge agent Ethan Hunt og hans team. Denne gangen med ny regissør, Christopher McQuarrie. Han regidebuterte med The Way of the Gun i 2000, før han lot den jobben være de neste 12 årene. Da jobbet han med nettopp Tom Cruise i den helt ålreite «fra bok til action»-filmen Jack Reacher, noe som utvilsomt er det som har gjort ham aktuell til å regissere denne, da det som kjent er Cruise som bestemmer det meste rundt disse filmene. McQuarrie har derimot skrevet manus til en god del filmer han ikke har regissert også, der den som man bør merke seg er The Usual Suspects fra 1995, en av tidenes beste krim-mysterier.

CIA, ved Alan Hunley (Baldwin), har bestemt seg for å oppløse IMF (Impossible Missions Force, med andre ord et veldig direkte navn). Dermed havner Ethan Hunt (Cruise) og hans vanlige trofaste team litt på egenhånd. Det er de vel egentlig ganske vant med, ut fra at regjeringen uansett vil frasi seg alt ansvar om noen av dem blir oppdaget. Men likevel, Hunt og gjengen står uten backing, og når de avdekker at den skumle skurke-organisasjonen The Syndicate ikke bare er en myte, blir de nødt til å ta saken i egne hender.

mi rogue nation

Nok et bevis for at hjelm øker risikoen for ulykker.

Mission: Impossible-serien nærmer seg sitt 20-årsjubileum på kino, da den første filmen kom i 1996. TV-serien det hele er basert på rullet på amerikanske TV-skjermer fra 1966-1973, og hadde hele 171 episoder. Filmserien er altså kommet til sin femte film, og serien har holdt overraskende bra kvalitet, kanskje med et lite dupp i fjerdefilmen Ghost Protocol. Vi har fått både paranoid spion-thriller og overdådig action-fest i samme serie, og Mission: Impossible har klart å fornye seg samtidig som de har holdt på kjernen.

Det hjelper selvsagt med lite utbytting av personalet. Tom Cruise og Ving Rhames har vært med fra starten av, mens Simon Pegg ble introdusert i tredje film, og Jeremy Renner kom inn i film nummer fire. De har troverdig kjemi sammen som dette litt rare agentlaget, og det er vanskelig å tro at Cruise er blitt 19 år eldre siden første film. Den nye tilføringen til serien i dette innslaget er Rebecca Ferguson som Ilsa Faust, en dyktig agent selv, og en forfriskende rolle. Godt å se at vi nå får flere og flere kvinnelige roller i denne typen film der hovedoppgaven hennes ikke er at hun skal reddes av helten gjentatte ganger.

Vi får fartsfylte biljakter, umulige og fascinerende teknologiske duppeditter, det klassiske umulige innbruddet som må gjennomføres og de store stuntene, i de aller fleste tilfeller gjennomført av adrenalin-junkien Cruise selv. Det tilfører en egen dimensjon når du vet at Cruise faktisk henger på utsiden av det flyet når det letter, selv om han selvfølgelig er sikret.

Dette er en velkomponert actionfilm som drar deg med fra start til slutt. Jeg er fortsatt tilhenger, og har ikke noe som helst problem med at det ligger an til Mission: Impossible 6 i 2017.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 7.5/10 (164 030 stemmer)

AVClub.com: B+

Filmmagasinet: 4/6

VG: Terningkast 5

Dagbladet: Terningkast 4

Den store tippekonkurransen

Deltakerne presenteres alfabetisk, med sine tips fra første til fjerde plass (plassering i parantes).

Hvordan vinner du?

1. Ha flest riktige i topp fire.

2. Hvis uavgjort, legges plasseringene på alle filmene dine sammen. Den med den laveste totalsummen vinner.

3. Fremdeles uavgjort? Den med høyest plasserte riktige vinner (Å tippe førsteplassen er bedre enn å tippe andreplassen).

4. Fremdeles uavgjort?? Flest riktige tips på riktig plassering vinner.

Audun Quattro: The Hobbit: The Battle of the Five Armies – Birdman – Sicario – Spectre

HKH: Calvary – Nightcrawler – Ex Machina – The Theory of Everything

Inge(n): Birdman – Kingsman: The Secret Service – Ex Machina – What We Do in the Shadows

Maria-Manah: The Martian – Birdman – The Imitation Game – The Theory of Everything

Oda to Joy: The Martian – The Hobbit: The Battle of the Five Armies – Birdman – Jurassic World

Dr. Ottar Karsten Hostesaft: The Hobbit: The Battle of the Five Armies – The Martian – Birdman – Whiplash

Stein Galen: The Martian – The Imitation Game – Black Mass – Ex Machina

Svetlaninka: Whiplash – Nightcrawler – The Imitation Game – The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Toejam: Whiplash – The Hobbit:The Battle of the Five Armies – Foxcatcher – Avengers: Age of Ultron

9 deltakere, i år som i fjor. Vi har dessverre mistet Dabju, men tilbake i varmen igjen er Stein Galen! Så til litt statistikk rundt tipsene. De 36 tipsene er fordelt på 17 forskjellige filmer. Mest tippet er The Hobbit: TBotFA og Birdman som begge er med på 5 av 9 deltakeres lister. Andre gjengangere er The Martian (4 deltakere), Ex Machina (3 deltakere), The Imitation Game (3 deltakere) og Whiplash (3 deltakere). Deltakernes favoritt til førsteplass er The Martian, som hele tre er enige om at burde være på toppen.

Det blir som vanlig veldig spennende fram mot jul. De dyktige matematikerne der ute har jo også forstått at med bare 10 filmer igjen i kalenderen, og hele 17 tips, der ingen er avslørt enda, så betyr det at minst 7 av deres tips ikke er på kalenderen i det hele tatt. Og det forutsetter jo at det ikke har sneket seg inn overraskelser mot toppen, noe denne kalenderen vel kanskje har en viss tradisjon for.

 
7 kommentarar

Posta av den desember 14, 2015 in Film

 

Stikkord: , , ,

7 responses to “Julekalender 2015: 14. desember

 1. SG

  desember 14, 2015 at 7:10 pm

  Whiplash, altså. Den må jeg se.

   
 2. Ottar

  desember 15, 2015 at 9:59 pm

  Fuck Daniel Bjur!

   
  • denhoyefotograf

   desember 16, 2015 at 12:44 am

   Ikkje vær så streng, da.

    
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 17, 2015 at 12:56 pm

    Eg kan ikke huske å ha skrevet det der…

     
   • denhoyefotograf

    desember 17, 2015 at 1:12 pm

    E vel kanskje mulig å signere med kass navn som helst? Undercover-jobb?

     
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 17, 2015 at 7:26 pm

    Eg har nok sannsynligvis skrevet det, men eg klare ikke huske å ha gjort det.

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: