RSS

Julekalender 2015: 10. desember

10 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmoholiske julekalender, som i år feirer 9-års-jubileum. Et år har passert siden vi møttes sist, og det året har jeg som vanlig fylt med en ganske avsindig mengde filmer. Fram mot julaften vil jeg presentere de 24 beste, til glede for deg som er glad i film, uansett sjanger!

Som vanlig er det også en tippekonkurranse involvert, og jeg lover igjen en premie til vinneren. Les mer om regler her, vi i redaksjonen trenger svar innen 12. desember. Men det er på tide å komme i gang!

15. Selma

Regi: Ava DuVernay

Manus: Paul Webb

Med: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth, Oprah Winfrey og Tom Wilkinson.

Land: Storbritannia/USA

Spilletid: 128 min

Premiere: 20.03.15

Regissør Ava DuVernay har jobbet klart mest som markedsfører av forskjellige store filmer, men i 2008 lagde hun dokumentaren This is the Life, om livet innen hip-hop. Etter det har hun regissert to spillefilmer (I Will Follow og Middle of Nowhere) og vært innom en episode av den populære TV-serien Scandal.

Selma tar oss med til 1965, og Martin Luther King Jr. sin kamp for lik stemmerett for alle amerikanere, uavhengig av hudfarge. For å få gjennom sitt syn arrangerer de en enorm folkemarsj fra byen Selma til Montgomery, Alabama. Dessverre var det jo store krefter i amerikansk politikk som stod mot dem, og spørsmålet var om de ville bli tillatt inn uten å bli utsatt for voldelige tilbakeslag.

selma.jpg

Av og til kan historien være like fascinerende som hvilken som helst fiksjons-fortelling. Det er laget mange filmer som handler om denne tiden i USA, men dette er en av de bedre. Selve historien er ikke en biografi om King, men heller et tre måneders utdrag fra et av de mer dramatiske øyeblikkene i denne rettferdighetskampen.

David Oyelowo er fantastisk som King, samtidig som det er veldig flinke skuespillere rundt ham, også i «skurkerollene». Tim Roth som den rimelig fæle guvernøren av Alabama, og Tom Wilkinson som president Lyndon B. Johnson, som blir tvunget til å rette seg etter folkets mening.

Den største verdien i slike filmer er ofte å belyse et tema som folk har en viss kunnskap om, men ikke i detalj. Det kan være vanskelig å tenke seg hvor dramatisk det faktisk var når du leser om det i et avsnitt i løpet av skoleårene dine, mens her får du føle det på kroppen på en helt annen måte. Et annet poeng er jo hvordan USA fremdeles står ovenfor mange av de samme problemene som tas opp i denne filmen, 50 år etter.

Selma vant en Oscar-pris for Beste originale sang, og ble nominert til prisen for Beste film.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 7.5/10 (51 541 stemmer)

AVClub.com: B

Filmmagasinet: 5/6

VG: Terningkast 5

Dagbladet: Terningkast 4

 
Kommenter innlegget

Posta av den desember 10, 2015 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: