RSS

Julekalender 2015: 1. desember

01 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmoholiske julekalender, som i år feirer 9-års-jubileum. Et år har passert siden vi møttes sist, og det året har jeg som vanlig fylt med en ganske avsindig mengde filmer. Fram mot julaften vil jeg presentere de 24 beste, til glede for deg som er glad i film, uansett sjanger!

Som vanlig er det også en tippekonkurranse involvert, og jeg lover igjen en premie til vinneren. Les mer om regler her, vi i redaksjonen trenger svar innen 12. desember. Men det er på tide å komme i gang!

24. Mandariinid (Mandariner)

Regi: Zaza Urushadze

Manus: Zaza Urushadze

Med: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze og Misha Meskhi.

Land: Estland/Georgia

Spilletid: 87 min

Premiere: 12.06.15

Hvorfor ikke starte listen med en film de aller færreste av leserne har sett. Mandariinid, eller Mandariner på norsk, er nemlig ikke en gang blant årets 100 mest sette filmer i Norge. Det kan jo komme av den noe bortgjemte posisjonen til estisk film i verden, og ble nok heller ikke hjulpet av at filmen kom ut midt på sommeren, blant alle de største og mest bråkete titlene.

Vi befinner oss i Georgia i 1992. Sovjetunionen er oppløst, og det er brutt ut borgerkrig i landet mellom georgierene og russisk-støttede styrker. Midt i dette finner vi estiske Ivo, en eldre snekker som lager mandarinkasser og hjelper naboen å høste inn avlingen hans. En dag kommer krigen nærmere en før, og Ivo ser seg nødt til å ta inn to sårede soldater, en fra hver side. Dette setter opp en intens konflikt inne i huset hans, og til tross for at begge sverger på at de ikke skal drepe hverandre så lenge de er i Ivos varetekt, er det likevel som om hele krigen er flyttet inn i den lille stua.

Tangerines

Ivo finner ut at mandariner ikke finnes lenger, og at han har plukket klementiner de siste ukene.

Hvis man setter seg ned for å se en estisk film, så er det lagt inn en liten demper på forventningene. Kanskje spesielt skuespillet pleier jeg å være redd for at det skal skorte på. Heldigvis ikke her, der de aller fleste klarer å spille sine roller troverdig, selv om scenene er fylt av sterke følelser. Hovedpersonen Ivo, en slags moralsk vismann som må snakke krigere blindet av sitt eget raseri til fornuft, er lett å like, og spilt veldig bra. Han er hovedgrunnen til at filmen fungerer så bra som den gjør.

Mandariner klarer også å fortelle oss noe om krig uten å fokusere så veldig mye på nettopp det. Ved å minimere krigen ned på det nivået at hver part er representert av en person, så blir det interessant å se om ideologiene deres står like sterkt når de blir konfrontert med at motstanderen også er et menneske, med logiske tanker og meninger.

Filmen er flott fotografert, og tar seg nokså god tid. Men den rusler av gårde med sjarm, tristhet og skapte følelser hos meg. Kanskje en litt voldsom avslutning som ikke passer helt med stemningen i resten av filmen, men absolutt en av årets filmer som jeg syns det er synd at ikke flere har sett. Mandariinid ble nominert til Årets beste utenlandske film under årets Oscar-utdeling.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 8.4/10 (16 191 stemmer)

AVClub.com: C+

Filmmagasinet: 5/6

VG: Terningkast 5

Dagbladet: Terningkast 5

 
2 kommentarar

Posta av den desember 1, 2015 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , ,

2 responses to “Julekalender 2015: 1. desember

  1. Mona

    desember 1, 2015 at 11:28 pm

    Eg har sett han og likte filmen veldig godt. Stillferdig, men veldig sterk.

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: