RSS

Julekalender 2012: 21. desember

21 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmeristiske julekalender 2012! Da er vi i gang med det sjette året, et år fylt med ekstra mange interessante filmer. For deg som aldri har vært borti denne kalenderen før, kan jeg forklare konseptet. Jeg har sett (litt for) mange filmer på kino i år, og fram mot jul teller jeg ned de 24 beste. Ender selvfølgelig opp med årets beste film på julaften.

Det holdes i år som alle tidligere år en uutholdelig spennende og vanvittig prestisjefylt tippekonkurranse, åpen for alle interesserte. Se oversikt over deltakerne i bunnen av innlegget.

4. Lawless

Regi: John Hillcoat

Manus: Nick Cave, basert på en biografisk roman skrevet av Matt Bondurant (barnebarn av en av hovedpersonene).

Med: Shia Labeouf, Tom Hardy, Guy Pearce, Jason Clarke, Jessica Chastain, Mia Wasikowska og Gary Oldman.

Land: USA

Spilletid: 116 min

Premiere: 07.09.12

Den mest kjente filmen til den australske regissøren John Hillcoat er nok den nesten i overkant triste The Road fra 2009. Men hans vei inn til Hollywood-filmen var nok med den ultravoldelige og brutale hevn-westernen The Proposition fire år tidligere. Den var også et samarbeid med manusforfatter Nick Cave, og er i mine øyne noe av det beste vi har fått innen sjangeren siden Sergio Leone holdt på.

I Lawless skal vi tilbake til den store depresjonen i Amerika, der de tre Bondurant-brødrene driver med hjemmebrent-produksjon og -salg i Virginia. Det går rykter om at brødrene nærmest er udødelige, og de to eldste er virkelige hardhauser som ikke lar noen pille dem på nesen. Den yngste (Labeouf) vil selvfølgelig også vise seg, og starter en handel med en notorisk gangster ved navn Floyd Banner (Oldman). Det skaffer snart brødrene problemer, samtidig som at sheriffen samarbeider med den vemmelige agenten Rakes (Pearce) om å stoppe brødrene.

Men sminken måtte alltid sitte rett.

Men sminken måtte alltid sitte rett.

Her kan det trekkes mange paralleller til nevnte The Proposition. Selv om Lawless foregår i nyere tid, er det definitivt et western-preg over dette, så settingen er ganske lik. Begge filmene omhandler brødre på kanten av loven, og hvordan blod (mye blod) er tykkere enn vann. I begge tilfeller får vi servert estetiske nytelser, nydelig lyssatte og stemningsfulle bilder. Lawless er kanskje motstykket til tidligere kalenderfilm Prometheus. Der Prometheus er vakker med datagenererte bilder og fjerne verdener, er Lawless en film basert på tre, metall og naturlige ting.

Dette er veldig voldelige greier. Jeg har sett min dose vold på film, men det var mange øyeblikk her som fikk meg til å krympe meg litt i setet. Noen vil nok syns det er i overkant mye, men i det minste setter det en skremmende realisme på filmen, og hjelper å overbevise oss om hvor harde disse karakterene er.

Skuespillet er meget bra over hele linja. Tom Hardy er han det er bilde av når du slår opp «badass» i ordboka, og Shia Labeouf viser at han faktisk kan når han får godt materiale å spille (tenk Disturbia, ikke Transformers). Jessica Chastain (The Tree of Life) og Mia Wasikowska (Alice in Wonderland) tilfører sårt trengt femininitet til den mannsdominerte verdenen vi befinner oss i. Gary Oldman har jo nærmest aldri vært noe annet enn fantastisk, spesielt i en skurkerolle som denne, men det absolutte høydepunktet er Guy Pearce. Hans latterlig sleske og ekle karakter er noe helt for seg selv. En skurk det er veldig lett å mislike, og du kjenner virkelig på hvor glatt og slimete han er, både inni og utenpå.

En film jeg har null problemer med å sette på fjerdeplass, og virkelig en filmopplevelse som satte spor! Føler den kanskje ikke har blitt sett av særlig mange heller, så sender ut en kraftig anbefaling på den til alle som kan tåle litt blod og setter pris på en god western.

Dom:

DHF: 9/10

IMDb.com: 7.4/10 (44 088 stemmer)

Dagbladet: Terningkast 3 (!)

VG: Terningkast 4

Den store tippekonkurransen 2012:

Med et rekordstort antall påmeldte i år (11), så blir det forhåpentligvis et tettere felt enn noensinne. Tipperne blir presentert alfabetisk.

Audun: The Dark Knight Rises, Beasts of the Southern Wild, Skyfall (10), The Avengers

DanJill: The Dark Knight Rises, Skyfall (10), The Avengers, The Intouchables

Hello Kitty: The Intouchables, Moonrise Kingdom, Looper, The Dark Knight Rises

HKH: Kon Tiki (11), Immortals, Tinker Tailor Soldier Spy (12), The Dark Knight Rises

Inge: The Dark Knight Rises, The Descendants (8), The Avengers, Kompani Orheim (5)

Kristian: The Dark Knight Rises, The Iron Lady, The Girl With the Dragon Tattoo, The Hunger Games (6)

Maria: Prometheus (7), The Dark Knight Rises, The Girl With the Dragon Tattoo, The Intouchables

Martin: Skyfall (10), Kon Tiki (11), The Hunger Games (6), The Avengers

Dr. Ottar Karsten Hostesaft: The Dark Knight Rises, The Intouchables, Skyfall (10), Kompani Orheim (5)

Stein Galen: Moonrise Kingdom, The Dark Knight Rises, The Intouchables, Skyfall (10)

Toejam: The Dark Knight Rises, The Avengers, Prometheus (7), Lawless (4)

Lawless snek seg under radaren på samtlige unntatt Toejam, som dermed er den eneste som har en riktig til nå, og til og med på riktig plass! Imponerende.

 
12 kommentarar

Posta av den desember 21, 2012 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 responses to “Julekalender 2012: 21. desember

 1. ottarkarstenhostesaft

  desember 21, 2012 at 5:51 pm

  Da eg leste om den her skjønte eg at det va en DHF-film. Vurderte den imidlertid ikke så mye at den i realiteten va i nærheten av å bli med.

  Anbefaling notert, og den skal nok ses i jula ja; nedlasting iverksatt!

   
  • denhoyefotograf

   desember 21, 2012 at 11:52 pm

   Da du leste om an i dette innlegget? For viss du tenkte det når du .leste om an på et tidligare tidspunkt, så burde du vel strengt tatt ha tippa an?

   Gled deg, det e godfilm!

    
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 22, 2012 at 12:54 pm

    Hei du! At eg skjønte at det va en DHF-film betyr ikke at den kom til å være i topp 4. Du e jo helt bananas!

     
   • denhoyefotograf

    desember 22, 2012 at 4:53 pm

    Nei, det e sant. Men i dette tilfellet va det det det betydde! (Se det, ein setning med tri «det» ittekvarandre som gir meining)

    Bananasitet bekreftes.

     
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 22, 2012 at 7:38 pm

    No har eg sett den. Gir en svak 8/10. Filmen gjør at eg fikk lyst å se en Scorsese-film med Hardy og Day-Lewis. Det hadde vært konge merke eg. Helst type gangster.

     
   • denhoyefotograf

    desember 22, 2012 at 7:41 pm

    Hederlig karakter det. Då e me enige om at dette e ein godfilm, barre litt uenige om nøyaktig kor god.

    Den gangsterfilmen ville jo blitt for intense, mesten! Sko likt å se dei to i ein stirrekonkurranse mot kvarandre.

     
 2. Anonym

  desember 21, 2012 at 7:47 pm

  Uventa! Eg og likte proposition:)

   
  • denhoyefotograf

   desember 21, 2012 at 11:53 pm

   Anonym poster, så uvisst kim som likte The Proposition, men trur kanskje det e SG som har glømt å skriva navnet sitt. Eg syns Lawless va hakket bedre enn The Proposition, og det seie ein god del.

    
   • S G

    desember 22, 2012 at 12:34 am

    It wasn’t me!

    Lover å se filmen, men må si at det framstår som et noe snodig valg når jeg ser mengden av seriøse ankepunkter enkelte anmeldere trekker fram, som endimensjonal fortelling, klisjéfylt manus og grunne karakterer… Western kan som kjent også være djupe greier, med både alvor og humor, fabelaktig manus, interessante karakterer, stilige kostymer, osv. (jf. Deadwood som det ikke er lenge siden jeg så og derfor tenker på) – ikke at jeg trenger å fortelle deg det!

     
   • denhoyefotograf

    desember 22, 2012 at 10:20 am

    Eg e iallfall sterkt uenig i alle dei ankepunktene. Og sjøl om eg altså ikkje syns manuset va så klisjefylt som de påstår, så e jo strengt tatt western-sjangeren en film som bygge på de same karaktertypane, og målet e ofta å laga ein slags nostalgiske homage te de «gode gamle» tidene.

    Ein kan vel til og med argumentera for at Sergio Leone-westernane har klisjefylte manus, men tar det vekk någe av kvaliteten? Nei, det e jo tvert i mot ein av grunnane te at de e så vellykka.

     
 3. ToeJam

  desember 21, 2012 at 8:43 pm

  Tenkte dere ikke på Lawless? Sier bare en ting: n00bs

   
  • denhoyefotograf

   desember 21, 2012 at 11:53 pm

   Du har jo god grunn te å vær fornøyde, Toejam!

    

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: