RSS

Julekalender 2012: 2. desember

02 Des

Velkommen til Den Høye Fotografs filmeristiske julekalender 2012! Da er vi i gang med det sjette året, et år fylt med ekstra mange interessante filmer. For deg som aldri har vært borti denne kalenderen før, kan jeg forklare konseptet. Jeg har sett (litt for) mange filmer på kino i år, og fram mot jul teller jeg ned de 24 beste. Ender selvfølgelig opp med årets beste film på julaften.

Det holdes i år som alle tidligere år en uutholdelig spennende og vanvittig prestisjefylt tippekonkurranse, åpen for alle interesserte. Målet er å tippe hvilke filmer jeg har på de fire øverste plassene i år. Når du får lyst til å være med, følger du denne linken for å finne ut hvordan. Siste frist i løpet av dagen 12. desember.

23. The Bourne Legacy

Regi: Tony Gilroy

Manus: Tony Gilroy og Dan Gilroy, inspirert av Robert Ludlums romanserie.

Med: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton og David Strathairn.

Land: USA

Spilletid: 135 min

Premiere: 07.09.12

Som i går, skal vi  dag se på den fjerde filmen i en populær agent-serie.Bourne-serien startet for ti år siden, og Matt Damon har spilt Robert Ludlums helt med hukommelsestap tre ganger i The Bourne Identity, Supremacy og Ultimatum. De var starten på en ny bevegelse innen actionfilm, dominert av håndholdte kameraer, realistiske kampscener og biljakter og minimalt med godt humør. Bond-filmene var blant de som lot seg inspirere, til blandet mottakelse. Bourne-trilogien ble avsluttet, men nå har regissør Tony Gilroy (Michael Clayton) fått ansvaret for å spinne videre på historien.

Aaron Cross (Jeremy Renner) er et topptrent menneskelig våpen i det hemmelige programmet Outcome. Bak det hele står de samme skyggekledde amerikanerne vi så i Treadstone, som Jason Bourne var i ferd med å avsløre i forrige film. Etterhvert som de ansvarlige ser at det meste er i ferd med å rakne, bestemmer de seg for å «slette» de andre programmene, og dermed må Cross flykte for å holde seg selv i live. Han kontakter legen som tidligere behandlet ham (Rachel Weisz) for å få medisinene han trenger for å holde seg selv gående.

bourne_legacy

Hvilken hånd vil du ha?

Etter en noe rotete start, der vi hopper for mye fram og tilbake mellom Cross på treningstur i snølandskap og folk i dress i storbyer, så finner filmen den riktige farten. Den største styrken til filmen er som hos forgjengerne; tette og harde kampscener i samarbeid med intense jaktscener, både til fots og på hjul. Renner gjør en likandes rollefigur, selv om han ikke helt kommer opp til Damons Bourne. De andre hovedrollene sitter også bra, med en Rachel Weisz som er lett å like, troverdig Edward Norton som hissig problemfikser og David Strathairn som gjentar sin rolle fra The Bourne Ultimatum.

Dessverre sitter jeg ikke igjen med den samme følelsen jeg gjorde da Jason Bourne ble fisket opp fra havet for et tiår siden, og det er det som gjør at The Bourne Legacy blir nødt til å innfinne seg med en plass så tidlig i kalenderen. En gjennomført actionfilm, men litt etter oppskriften, og uten det lille ekstra som gjør dette til en film som vil bli husket særlig lenge. Jeg husker faktisk mer av handlingen i The Bourne Identity enn jeg gjør av denne.

Dom:

DHF: 7/10

IMDb.com: 6.8/10 (51 704 stemmer)

Dagbladet: Terningkast 4

VG: Terningkast 4

 
12 kommentarar

Posta av den desember 2, 2012 in Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 responses to “Julekalender 2012: 2. desember

 1. ottarkarstenhostesaft

  desember 2, 2012 at 6:56 pm

  Kritisk kommentar: Du har no vel også sett The Bourne Identity ganske mange ganga? Ugyldig å kritisere denne filmen på DET punktet.

  Når det e sagt, så har eg ikke sett denne, så du har sikkert rett

   
  • denhoyefotograf

   desember 2, 2012 at 7:20 pm

   Eg tippe eg har sitt Identity maks tri gonger, den siste gongen sannsynligvis for minst 4 år si. Legacy har eg kun sitt ein gong, men det va mindre enn tri måneder si. Eg syns det e gyldig kritikk, uten at eg meinte det som et stort kritisk poeng, barre ein måte å visa at Legacy ikkje har satt så djupe spor.

    
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 2, 2012 at 7:45 pm

    Men du e enig i at det e ugyldig kritikk?

     
   • denhoyefotograf

    desember 2, 2012 at 10:52 pm

    I dette tilfellet va det gyldig kritikk for min del. Men enig i at kor møje eg huske av filmar ikkje automatisk samsvare med kor gode de e.

     
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 3, 2012 at 6:16 pm

    Eg notere deg ned som enig i at det va ugyldig kritikk. Katti blir det Sonic and Sega All Stars Racing?

     
   • denhoyefotograf

    desember 3, 2012 at 6:22 pm

    Eg vett ikkje, e det någe eg kan kjøpa i PS-butikken? E det dyrt?

     
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 3, 2012 at 7:05 pm

    Sikkert mulig å kjøpe, men eg synes at hvis det ikke koste 50 krone eller mindre så e det bortkasta penga. Man må jo spille det «live». Online trur eg e dårlig stemning. MEN, neste gang noen kommer på besøk til noen så må det sørges for at spillet e der dem e forutsatt at det også e en PS3 på det stedet som e der dem e.

     
   • denhoyefotograf

    desember 3, 2012 at 7:22 pm

    Ja, enig i det. E det kanskje Eddie Izzard i Oslo i april det ska spelast då? Dan-Jill burde få beskjed.

     
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 4, 2012 at 12:20 pm

    Yes, but he is cock!

     
   • denhoyefotograf

    desember 4, 2012 at 6:19 pm

    Such a duck cock! Flock a rock!

     
 2. arvidbratthammer

  desember 3, 2012 at 5:39 pm

  Bra skrevet rune. Helt enig med deg:)

   
  • denhoyefotograf

   desember 3, 2012 at 5:41 pm

   Det e jo flott, men hette ikkje du hulohot?

    

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: