RSS

Julekalender 2011: 24. desember

24 Des

Velkommen velkommen til Den Høye Fotografs filmtastiske julekalender for året 2011! Kalenderen har nådd et slags jubileum, da det i år er femte året på rad den avholdes. For eventuelle nykommere kan jeg opplyse om at konseptet er enkelt og greit. Jeg har sett en bråte med kinofilm i år, og vil i desember telle ned de 24 jeg har satt mest pris på. Årets beste film er selvsagt forbeholdt julaften.

Det avholdes tippekonkurranse, der leserene prøver å gjette seg til årets topp 4. Fristen for innsending av bidrag er gått ut, og du kan følge deltakerene og framgangen i konkurransen i bunnen av dette innlegget.

1. Black Swan

Regi: Darren Aronofsky

Manus: Mark Heyman, Andres Heinz og John McLaughlin.

Med: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassell, Barbara Hershey og Winona Ryder.

Land: USA

Spilletid: 108 min

Premiere: 04.02.11

Darren Aronofsky har dystre og intense filmer som sitt varemerke. Jeg har ennå ikke sett spillefilmdebuten hans, Pi, fra 1998, men hans neste, Requiem for a Dream, er nok kanskje den aller beste dop-relaterte filmen jeg har sett. Så tok han et lite hvilskjær med den tungrodde og visuelt slående The Fountain, før han kom tilbake for fullt med den hyper-realistiske og tragiske The Wrestler.

Nina får endelig prøve seg på hovedrollen i Svanesjøen, den mest ettertraktede rollen i ballettverdenen. Men rollen er vanskelig, og består både av en hvit svane, som skal være pen og pyntelig, og den ville og sensuelle svarte svanen. Nina er perfeksjonist, og klarer fint den hvite delen, men sliter med å slippe seg løs og oppnå instruktørens visjoner for den svarte delen. Når det så dukker opp en ny danser i troppen, Lily, og hun er usedvanlig god på nettopp den svarte svanen sine egenskaper, blir Nina mer og mer paranoid. Etter hvert begynner hun å bli usikker på om det som skjer rundt og med henne er hallusinasjoner eller ikke.

Alltid utrolig gøy med skikkelig godt lagde psykologiske thrillere, der en sitter og lurer hele filmen på hva som er ekte eller ikke. Black Swan er en av de mest intense filmene jeg har sett på veldig lenge. Musikken er flott og overdøvende, mens lydbildet til tider er ekkelt og forsterker ubehaget. For det er faktisk hvor ukomfortabel jeg var i kinosalen som er denne filmens beste side. Satt med vondt i magen i store deler av spilletiden, der overraskende skumle scener og brutal og grotesk vold alltid holder deg på tå hev.

Natalie Portman har alltid vært en dyktig dame (og jente, for de som husker Leon og Heat), men gjør her sin til nå beste rolle. Desto bedre blir vi dratt inn i hennes mareritt ved at hun er så attraktiv og har et «snill-og-grei»-image. Du blir liksom alltid på lag med Portman i filmene hennes. Og dermed er det ikke vanskelig for Cassell, Kunis og Hershey å spille slemme, utspekulerte og skremmende. Spesielt Hershey som Ninas mor er en bra prestasjon.

Aronofsky viderefører mye av kamerastilen fra The Wrestler, med vandrende kameraer som ofte følger en person bakfra. Jeg har så og si ingen interesse for ballett, men syns likevel at ballettscenene i denne filmen er noen av høydepunktene.

Slutten er på mange måter perfekt for meg, nøster opp trådene på en måte som gjør at det skal bli like gøy å se denne filmen om igjen. Filmen vant en Oscar for Beste kvinnelige hovedrolle (Portman), og var også nominert til Beste film, Beste regi, Beste foto og Beste klipp.

Dom:

DHF: 9/10 (sterk)

IMDb.com: 8.3/10 (194 087 stemmer, plassert som den 124. beste filmen noensinne)

Dagbladet: Terningkast 4

VG: Terningkast 5

Konkurranse:

Her følger deltakerene alfabetisk,med tipsene i prioritert rekkefølge. Vinneren er den som klarer flest riktige i topp 4. Ved uavgjort teller summen av plasseringene til alle fire tipsene. Tipper en 1., 3., 7., og 25. plass, for eksempel, vil verdien bli 36. Lavest verdi er såklart best.

Audun: The King’s Speech (6), True Grit (2), The Fighter (3), Thor (26).

Bush: Super 8 (11), Oslo, 31. august (8), Johnny English Reborn (40), Drive (9).

Inge: The King’s Speech (6), The Greatest Movie Ever Sold (38), The Fighter (3), Sucker Punch (54).

Maria: True Grit (2), Hodejegerne (10), The King’s Speech (6), Captain America: The First Avenger (31).

Martin: Kongen av Bastøy (16), Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (39), Kong Curling (53), Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (14).

Ottar Karsten Hostesaft: The King’s Speech (6), True Grit (2), Black Swan (1), The Town (7).

Stein Galen: The King’s Speech (6), Oslo, 31. august (8), Drive (9), Melancholia (30).

Ottar var den eneste som hadde med Black Swan. Resultatene blir som følger, beste mulige verdi er 1+2+3+4=10:

1. Ottar Karsten Hostesaft: 2 rette, samlet verdi 16.

2. Audun: 2 rette, samlet verdi 37.

3. Maria: 1 rett, samlet verdi 49.

4. Inge: 1 rett, samlet verdi 101.

5. Stein Galen: Ingen rette, samlet verdi 53.

6. Bush: Ingen rette, samlet verdi 68.

7. Martin: Ingen rette, samlet verdi 122.

Siden det er en tippekonkurranse hovedsaklig om topp 4, kommer Inge høyere med sin ene rette, til tross for at både Stein og Bush tippet bedre totalt sett. Om dette er noe dere synes er blodig urettferdig får dere klage, så endres kanskje reglene til neste år. Men samtidig så er det jo ikke sånn at du premieres om du velger ut tallene ved siden av de som kommer i lotto-trekningen…

Det er bare å gratulere Ottar med sin andre seier i DHFs julekalender, en sterk prestasjon som ingen har klart før ham! Regner med de andre er hevnlystne til neste år, og da er det masse snadder å se frem til. Jeg vil ønske alle mine lesere en god jul, og takk for følget!

 
5 kommentarar

Posta av den desember 24, 2011 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 responses to “Julekalender 2011: 24. desember

 1. ottarkarstenhostesaft

  desember 24, 2011 at 3:33 pm

  Johoooooo! Eg e en glalaks fra Bergen!! Jippi! Seriøst, eg blei faktisk veldig gla i buksa mi akkurat no.

  Eg syntes også Black Swan va en meget engasjerende og forstyrrende (på en bra måte) film. Eg har vel vært innom før kor mye eg hate Requiem, så at Aronofsky klare å komme sigende inn på min godside med sine to siste filma e overraskende. Eg gir sterk 8/10.

  For øvrig sjokkert over at Kong Curling e så langt nede på lista di. Den e ikke nokka mesterverk, men den e no ganske arti. Eg trivdes og gir 7/10. Har ikke sett Johnny English Reborn, men den kan da umulig ha vært så mange plassa bedre? Say whaaaaaat?

  God jul, Rune. Vi ses i Manchester!

   
  • denhoyefotograf

   desember 24, 2011 at 3:41 pm

   Eg e glad på dine vegne, sjøl om det åpenbart va vanskeligare å tippa i år. Huske i 08, med The Dark Knight, No Country For Old Men og There Will Be Blood på pallen. Du hadde dei tri og 5. plassen Burn After Reading, mens Stein Galen hadde dei tri og WALL-E. Filmåret 2011 hadde liksom ingen klare publikumsfavorittar, virke det som.

   Kong Curling va jo greie nok den, men kjeda meg ein del øve historien. Gir han faktisk så lågt som 5/10, med den sinte søvnløse karakteren som det klare høydepunktet. «Det er jo DUK! Det er en duk dette her! Ække pute! Det er duk!»

   Johnny Enligsh Reborn derimot, va ein (for meg ganske overraskande) opptur. Ja, møje av humoren har dårlige timing og e litt for skapstick for min smak, men så glimte det te med Atkinson-uttrykk og mimikk som gjorde at det blei skikkeligt fornøyeligt for meg. Va faktisk nær gråten i enkelte scenar, tro det eller ei. 7/10 te den.

   God jul! Det gjør me, og det ska bli fantastisk!

    
   • sg

    desember 25, 2011 at 11:04 am

    God jul!

    Takk for i år – rett nok et litt bittert, ett. Smaken din overraska med rangeringane, spesielt med Kongens tale heilt nere på sjette, og at dritkule, stilfulle Drive havna bak filmar som Jeg reiser alene, X-men og The Town. Monge med meg vil nok hevda at det e riv ruskande galt. Pokker ta friheten som herske på området personlig smak!!! Black Swan og True Grit va derimot på grenså te sjølskrevne, og lette å svelga som topp 4-filmar. Teit av meg å gambla på andre ting. Kult at vinnaren va den einaste med førsteplassen – vise at det va ein fortjent seier. Satse på at det e et forutsigbart filmår i vente og få kummerlige krumspring i neste kalender!!!!!!!!!!!!111

    Snakkast

     
   • denhoyefotograf

    desember 25, 2011 at 12:09 pm

    Vil alltid bli någen krumspring, kjenne eg meg sjøl rett. Eg står ved at Drive hørre hjemma nedenfor dei tri filmane, sjøl om det e ganske så jevnt mellom alle innen topp 10.

    Når det gjelde konkurransen, så e du for eksempel på tredjeplass om du hadde tatt med True Grit i plassen for Melancholia, så her va det jo små marginer.

    Innside-tips for neste år: The Dark Knight Rises komme sannsynligvis te å gjør det skarpt.

     
  • sg

   desember 25, 2011 at 10:48 am

   For tredje gang: Gratulerer!

    

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: