RSS

Julekalender 2011: 21. desember

21 Des

Velkommen velkommen til Den Høye Fotografs filmtastiske julekalender for året 2011! Kalenderen har nådd et slags jubileum, da det i år er femte året på rad den avholdes. For eventuelle nykommere kan jeg opplyse om at konseptet er enkelt og greit. Jeg har sett en bråte med kinofilm i år, og vil i desember telle ned de 24 jeg har satt mest pris på. Årets beste film er selvsagt forbeholdt julaften.

Det avholdes tippekonkurranse, der leserene prøver å gjette seg til årets topp 4. Fristen for innsending av bidrag er gått ut, og du kan følge deltakerene og framgangen i konkurransen i bunnen av dette innlegget.

4. Jeg Reiser Alene

Regi: Stian Kristiansen

Manus: Tore Renberg, basert på hans egen bok.

Med: Rolf Kristian Larsen, Amina Eleonora Bergrem, Ingrid Bolsø Berdal, Pål Sverre Valheim Hagen, Henriette Stenstrup og Marko Kanic.

Land: Norge

Spilletid: 94 min

Premiere: 11.02.11

Det første vi husker Stian Kristiansen som er den litt stressa gartner-kompisen til Kristoffer Joner i Mongoland, som liker heller dårlig at Pia Tjelta klipper blomstene av alle rosene hans. For tre år siden hadde han stor suksess med sin debut som langfilmregissør; Mannen som elsket Yngve. Filmen var knakende god og havnet på en fortjent sjuendeplass i kalenderen, i det som var et av de beste filmårene på lenge. Den var basert på boka med samme navn av Tore Renberg. Selv om filmen i denne omgang har fått et eget navn, er oppfølgeren likevel basert på den neste boka i serien om Jarle Klepp.

Jarle studerer litteraturvitenskap i Bergen. Året er 1997. Han har blitt intellektuell. Det er vennene hans også, og kjæresten med. Livet virker ganske så fint og fjongt. Så viser det seg dessverre at noe så irriterende som en datter dukker opp. Uten å ha visst om det har Jarle vært far i 7 år, etter en heller fuktig natt i 1989 (som vi for øvrig fikk se ettermælet av i den forrige filmen). Moren til Charlotte Isabell Hansen, som datteren heter, trenger pause og ber Jarle ta sin del av ansvaret. Det syns han passer heller dårlig.

 

Hundrevis av barn har foreldre i ufokus. Gi 100 kr i dag, og hold en far i fokus gjennom julefeiringen.

Jeg er som sagt veldig glad i Mannen som elsket Yngve, men var likevel glad for at dette var en annen type film. En lun og varm komedie, der jeg til tider koser meg nesten glugg i hjel. Humoren passer meg veldig bra, både Jarles Louis CK-aktige foreldreproblematikk (Hvorfor kan de ikke bare skjerpe seg og oppføre seg som voksne?) og studentvennene hans pretensiøse syn på det meste.

Rolf Kristian Larsen kommer nok veldig lenge til å bli identifisert med denne rollen, nå som han har spilt den meget bra i to filmer. Her bytter vi ut mange av de «gamle» birollene, og fyller på med nye som også gjør sakene sine heller godt. Pål Sverre Valheim Hagen får noen av de morsomste replikkene, og leverer dem med god timing. Marko Kanic har fått en større rolle i denne filmen, uten at jeg er sikker på om han fremdeles skal være mannen de ville kjøpe hasj av i forløperen. Ingrid Bolsø Berdal er kanskje den som spiller drama best i filmen, med et unntak. Unge Amina i rollen som datteren spiller ut hele gjengen. Her har de gjort en utrolig god jobb i castingen, for den jentungen der er noe av det mest sjarmerende og velfungerende jeg har sett av barneskuespillere på lenge.

Det skjer ikke de store tingene i filmen, som handler mest om å bygge forholdet mellom far og datter. Og det lønner seg når vi når slutten, som rett og slett er så fin at jeg ble fysisk varm. Det motsatte av frysninger, om du vil. En stor filmopplevelse for meg, nå er det bare å glede seg til Kompani Orheim neste år.

Dom:

DHF: 9/10

IMDb.com: 6.6/10 (234 stemmer)

Dagbladet: Terningkast 4

VG: Terningkast 4

Konkurranse:

Her følger deltakerene alfabetisk,med tipsene i prioritert rekkefølge. Vinneren er den som klarer flest riktige i topp 4. Ved uavgjort teller summen av plasseringene til alle fire tipsene. Tipper en 1., 3., 7., og 25. plass, for eksempel, vil verdien bli 36. Lavest verdi er såklart best.

Audun: The King’s Speech (6), True Grit (?), The Fighter (?), Thor (?).

Bush: Super 8 (11), Oslo, 31. august (8), Johnny English Reborn (?), Drive (9).

Inge: The King’s Speech (6), The Greatest Movie Ever Sold (?), The Fighter (?), Sucker Punch (?).

Maria: True Grit (?), Hodejegerne (10), The King’s Speech (6), Captain America: The First Avenger (?).

Martin: Kongen av Bastøy (16), Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (?), Kong Curling (?), Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (14).

Ottar Karsten Hostesaft: The King’s Speech (6), True Grit (?), Black Swan (?), The Town (7).

Stein Galen: The King’s Speech (6), Oslo, 31. august (8), Drive (9), Melancholia (?).

Som i går, en fullstendig utippet film som har sneket seg med i toppen. Dermed er det ingen tippere som har klart å treffe på den første avsløringen i topp 4 i år. Litt spent på reaksjoner, da det tydeligvis virker som jeg setter denne filmen mye høyere enn både Dagbladet, VG og IMDb.

 
7 kommentarar

Posta av den desember 21, 2011 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 responses to “Julekalender 2011: 21. desember

 1. ottarkarstenhostesaft

  desember 21, 2011 at 10:45 pm

  Har ikke sett den her. Har heller ikke sett Mannen som… Den her va eg ikke i nærheten av å vurdere. Eg utelukka alle filma som hadde under 7 på imdb. Men eg får jo lyst til å se den når eg les anmeldelsen din. Bør eg se mannen først?

  Eg har ingen kritiske reaksjona egentlig. Norske filma har generelt misvisende karakter på imdb, og kritikera — om eg hadde forholdt meg til dem i tippinga — vet ikke å prise de koselige komedian.

  Sidenote:
  No e eg nesten gjennom sesong 1 av Boardwalk Empire. Eg synes det e helt fantastisk. Så vet du det. Breaking Bad synes eg derimot e ganske kjedelig. Så eg og du e ikke alltid helt på bølgelengde på seria. Da vet du begge de tingan. Og for å fullføre lista mi me ting som ikke har nokka med dagens innlegg å gjøre: Nissene over skog og hei e også meget meget bra.

   
  • denhoyefotograf

   desember 21, 2011 at 11:02 pm

   Eg ska svara på alle dine punkter:

   Artig å klare å snika ein forbi deg, det e vel den fusste på ei stund du ikkje har nevnt du tenkte på.

   Se Mannen som elsket Yngve fusst. Ikkje for at de henge så møje samen med kvarandre, verken i stil eller innhold, men det e ein skikkeligt god film, og det e sikkert ein fordel å vær kjent med karakteren før du ser Jeg reiser alene.

   Syns de norske har generelt låge karakterer på IMDb, og lite stemmer. Det betyr vel kanskje at nordmenn som også har IMDb-kontoar ikkje e så glad i norsk film. Føle forresten terningkastene har stemt ganske bra med mine karakterer så longt, iallfall i forhold te tidligare år.

   Boardwalk Empire like eg jo. Det tar tid å komma i gang, men eg har nettopp sitt siste episode av sesong 2, og det e ein serie som blir bedre og bedre.

   Kor møje har du sitt av Breaking Bad? Det e jo og ein serie som trenge ein sesong for å ta skikkeligt av, og sesongavslutningane har vært heilt geniale ittekvart. Viss du har sitt 2 sesongar eller mer av det så blir eg øverraska, for den serien går jo rett og slett opp mot någe av det besta eg har sitt av ka som helst mesten, spesielt mot slutten av sesong 3. Kan jo vær at me har et dødpunkt i felles smak akkurat på den i såfall.

   Nissene over skog og hei e humrestoff te tusen, sjøl om eg ligge longt bak. Eg har ikkje tv-mottaker, så søsterå mi tar de opp for meg. I mårå ska eg der og se episode 11-22. Det blir nok superkjekt! E jo storfan av Nissene på låven.

    
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 22, 2011 at 2:57 am

    Finnes på torrent. thepiratebay. bare å søk på nissene

     
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 22, 2011 at 2:57 am

    Har sett til første episode av sesong 2, så kanskje eg må se mer. men det va så kjedelig!

     
   • denhoyefotograf

    desember 22, 2011 at 7:38 am

    Vett de finnes på torrent, men det va liksom et poeng å se de samen, så eg droppa det.

    Eg kan jo ikkje tvinga deg te å se mer, men syns barre det e rart at du syns det e kjedeligt. Du e den einaste eg har hørt som seie det, både blant folk eg kjenne og ikkje kjenne.

     
 2. Ingve

  desember 22, 2011 at 12:53 am

  Detta e kanskje ikkje lika viktigt så om Marko ska ver han samme som i «Mannen som elsket Yngve», men her e et aent lite mysterium:

  I 1997 bodde eg i Bergen. Og hvis du ser nøye itte i ein «Jeg reiser alene»-scene på Flybussen så kan du se at eg sitte i bakgrunnen og lese aviså. Kossen har de fått te det?

   
  • denhoyefotograf

   desember 22, 2011 at 1:52 am

   Om Marko e han same har vel egentligt ingenting å sei, men det e jo sånt eg syns det e løye å fundera på. Og der har du jo gitt meg ein gavepakke nå. Historisk realistiske statistar i periodefilmar? Et banebrytande konsept! Altså kun lov med statistar som faktisk KUNNE vært der når scenen finne sted. Kanskje litt lettare å få te i Jeg reiser alene enn Max Manus, for eksempel, men eg lukte absolutt ein ny dogmeretning innen norsk film.

   PS. Kult med barnebok-prosjektet! Eg har ikkje iPad el.l., men viss eg får meg det blir di den fusste barnebokå eg kjøpe!

    

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: