RSS

Julekalender 2011: 19. desember

20 Des

Velkommen velkommen til Den Høye Fotografs filmtastiske julekalender for året 2011! Kalenderen har nådd et slags jubileum, da det i år er femte året på rad den avholdes. For eventuelle nykommere kan jeg opplyse om at konseptet er enkelt og greit. Jeg har sett en bråte med kinofilm i år, og vil i desember telle ned de 24 jeg har satt mest pris på. Årets beste film er selvsagt forbeholdt julaften.

Det avholdes tippekonkurranse, der leserene prøver å gjette seg til årets topp 4. Fristen for innsending av bidrag er gått ut, og du kan følge deltakerene og framgangen i konkurransen i bunnen av dette innlegget.

6. The King’s Speech

Regi: Tom Hooper

Manus: David Seidler

Med: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Michael Gambon og Timothy Spall.

Land: Storbritannia

Spilletid: 118 min

Premiere: 11.02.11

Nokså ukjente Tom Hooper stod stort sett bak engelske TV-serier før han lagde filmen The Damned United om Brian Cloughs tid som manager for fotballklubben Leeds. Det var to år siden, og i år hadde han altså regien på den mest forventede filmen for Oscar-komiteen.

Kong George den 6. (faren til dagens dronning) av England ble konge etter at broren hans abdiserte for å gifte seg med den han ville ha. Dessverre sliter George med en lei stamming, og det tar seg jo ikke særlig godt ut for en mann som det forventes jevnlige taler fra. Kongen bestemmer seg for å gå i taleterapi hos Lionel Logue, en mann med heller uvanlige metoder. Spørsmålet er om han kan kureres i tide til 2. verdenskrig?

Når britene lager film om sine egen kongelige, er det bare å følge med. Dette kan de, åpenbart. Og de kongelige har ganske mange interessante historier liggende på lur, selv om få av dem kan være såpass sjarmerende som denne. Flytende på en bølge av morsomme øyeblikk, med en fast bunn i og med at det er basert på ekte hendelser, slår denne filmen an hos de fleste aldre og målgrupper.

Y-You want m-m-me to sing P-P-Poker Face b-by Lad-d-d-dy Ga-ga-ga-ga-ga-ga-ga?

Skuespillet er nærmest perfekt. Colin Firth gjør sin beste rolle noensinne, og overskinner de fleste andre i filmen. Det til tross for at Geoffrey Rush absolutt gjør sine saker bra, og Helena Bonham Carter er forfriskende å se uten goth-sminken til ektemannen Tim Burton.

Historien har en lignende oppbygning som sportsfilmer, der talene George må holde er som de store kampene. Og det er ikke fritt for at det er gøy å se framgangen, og spennende under de store øyeblikkene. Musikk, lyd, kamera, lys og kostymer er også gjennomført til punkt og prikke.

Mitt problem blir at det kanskje er for flinkt. Ja, det er kvalitet i alle ledd, og en av årets beste filmer, utvilsomt. Men er det en som vil henge med meg like lenge som de aller beste? Dessverre tvilsomt. Dette er den typen film som vinner masse priser, er et trygt valg, og aldri vil komme helt til topps på min favorittliste.

Angående priser, så vant altså filmen fire Oscar under årets utdeling, for Beste film, Beste regissør, Beste mannlige hovedrolle (Firth) og Beste originale manus. Den var også nominert til Beste mannlige birolle (Rush), Beste kvinnelige birolle (Bonham Carter), Beste kinematografi, Beste filmmusikk, Beste art direction, Beste kostyme, Beste klipp og Beste lydmiksing. Den vant også 7 BAFTA-priser (av 14 nominasjoner) og ble nominert til 7 Golden Globes (der Colin Firth igjen vant for Beste mannlige hovedrolle).

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 8.3/10 (135 353 stemmer, rangert som den 128. beste filmen noensinne)

Dagbladet: Terningkast 5

VG: Terningkast 6

Konkurranse:

Her følger deltakerene alfabetisk,med tipsene i prioritert rekkefølge. Vinneren er den som klarer flest riktige i topp 4. Ved uavgjort teller summen av plasseringene til alle fire tipsene. Tipper en 1., 3., 7., og 25. plass, for eksempel, vil verdien bli 36. Lavest verdi er såklart best.

Audun: The King’s Speech (6), True Grit (?), The Fighter (?), Thor (?).

Bush: Super 8 (11), Oslo, 31. august (8), Johnny English Reborn (?), Drive (9).

Inge: The King’s Speech (6), The Greatest Movie Ever Sold (?), The Fighter (?), Sucker Punch (?).

Maria: True Grit (?), Hodejegerne (10), The King’s Speech (6), Captain America: The First Avenger (?).

Martin: Kongen av Bastøy (16), Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (?), Kong Curling (?), Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (14).

Ottar Karsten Hostesaft: The King’s Speech (6), True Grit (?), Black Swan (?), The Town (7).

Stein Galen: The King’s Speech (6), Oslo, 31. august (8), Drive (9), Melancholia (?).

Både Audun, Inge, Ottar og Stein hadde tro på førsteplass til The King’s Speech, mens Maria trodde den ville ende på tredjeplass. At den dukker opp utenfor topp 4 må derfor kanskje regnes som årets kalenders største overraskelse til nå? Audun og Inge ligger fremdeles teoretisk bra an, med tre mulige rette i topp 4.

 
8 kommentarar

Posta av den desember 20, 2011 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 responses to “Julekalender 2011: 19. desember

 1. ottarkarstenhostesaft

  desember 20, 2011 at 1:51 pm

  Eg e ærlig talt enig med deg. Filmen e steingod, men kommer neppe til å være en eg tenke tilbake på med lengsel og glede og løpe bort i Blu-Ray-samlinga for å få sett igjen masse ganga.

  Gir meg sjøl en syltynn sjanse til seier enda, viss du likte Black Swan veldig godt. Det e jo vanskelig å si. Føle at True Grit no må være førsteplassen, men du har overraska før. Audun og Inge må jo være favoritta på kver sin kant, men en av dem må vel kanskje ha et bomskudd.

  Følg med videre, alle lesere!

   
  • denhoyefotograf

   desember 20, 2011 at 5:33 pm

   Det ser jo mørkest ut for Stein Galen og Bush, da (potensielt) 1 riktig i topp 4 vel aldri har vært i nærheten av nok for å vinne. Alle resterende deltakere har muligheten til enten 2 eller 3 riktige, så det er fremdeles helt åpent.

   Forresten glad at du e enige med meg i avslutningspoenget mitt. E du enig i karakteren, ein hyper-sterk 8’er, eller vil du helst opp på 9?

    
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 20, 2011 at 8:24 pm

    Faktisk har eg satt 7/10 på den

     
   • denhoyefotograf

    desember 20, 2011 at 8:26 pm

    Åja. Det syns eg va litt overraskande, men så lenge me e innenfor 1 steg på skalaen e det jo ikkje någe å snakka om.

     
 2. sg

  desember 20, 2011 at 6:51 pm

  I løpet av dei siste 24 timane har det versere ville rykter på flere sosiale mediekanalar om at følgande gjenstår:

  5. The Fighter
  4. Melancholia
  3. Black Swan
  2. True Grit
  1. Tree of Life (så du likte den, altså?)

  Så Inge og Audun e ute av dansen, mens Ottar får dobbelt så mange rette som nærmaste konkurrent. Viss ryktene ikkje sko stemma heilt, vil jo fort The Fighter, med ein ikkje altfor imponerande Wahlberg, men med ein desto bedre portrettert bror, kunna gjør at det spisse seg te. Uansett tar Ottar gullet hem.

   
  • denhoyefotograf

   desember 20, 2011 at 7:09 pm

   Spennande for deg å se om desse tipsene slår te, med tanke på at de e gjort i det det kun gjenstår 5 titlar.

   Eg glede meg te å skriva de siste innleggene, med alle eventuelle kontroverser som komme ut av det.

    
   • sg

    desember 20, 2011 at 7:14 pm

    Captain America flyg heilt heim? Dette har jo vorte villskap!

     
   • denhoyefotograf

    desember 20, 2011 at 8:05 pm

    Det må jo Maria håpe på iallfall.

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: