RSS

Julekalender 2011: 11. desember

11 Des

Velkommen velkommen til Den Høye Fotografs filmtastiske julekalender for året 2011! Kalenderen har nådd et slags jubileum, da det i år er femte året på rad den avholdes. For eventuelle nykommere kan jeg opplyse om at konseptet er enkelt og greit. Jeg har sett en bråte med kinofilm i år, og vil i desember telle ned de 24 jeg har satt mest pris på. Årets beste film er selvsagt forbeholdt julaften.

Og selvfølgelig vil jeg fortsette med tippekonkurransen, en tradisjon som kan få frem både glede og bitterhet blant deltakere. En hendig oversikt over hvilke filmer man kan tippe på og hvordan det hele skal fungere finner du HER.

14. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Regi: David Yates

Manus: Steve Kloves, basert på boken av J.K. Rowling.

Med: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Michael Gambon, John Hurt og Helena Bonham Carter.

Land: Storbritannia/USA

Spilletid: 130 min

Premiere: 15.07.11

David Yates har stort sett gjort karrieren sin med Harry Potter. Han har fått regissere de fire siste filmene om trollmannen, til tross for å ikke ha noen store filmer under beltet på forhånd. Tv-filmer og serier er det en del av, derimot, mest nevneverdig thrillerserien State of Play, som senere ble gjort om til en god film i USA (20. plass i kalenderen for to år siden). Steve Kloves har bearbeidet Harry Potter-bøkene om til 7 av de 8 filmene. Nylig har han vært med på å skrive manuset til omstarten av Spider-Man-franchiset, og han har også skrevet både Wonder Boys og The Fabulous Baker Boys.

I den siste filmen om Harry Potter, må han, Hermione og Ron finne og ødelegge de siste av de sju gjenstandene som forsikrer Voldemorts udødelighet. Voldemort har samlet alle sine tilhengere og omringet Hogwarts, der Harry, resten av elevene og lærerene befinner seg. Det er duket for et storslått slag om trollmannsverdenen, store avsløringer og en endelig avslutning.

The Sphinx called. It wants its face back.

Hittil har jeg vært mindre tilhenger av filmene om Harry Potter enn resten av verden, har det virket som. Jeg har lest tre av bøkene for lenge siden, og sett alle filmene. De har alltid vært underholdende, og definitivt gode nok, men har aldri vekket den helt store entusiasmen. Derfor var det en positiv overraskelse som ventet meg i den siste filmen. Karakterene har nok klart å sette dypere røtter i meg enn først ventet, da det plutselig blir både rørende og trist, i tillegg til gåsehud med jevne mellomrom. Nettopp det en storslått finale trenger å levere.

Effektene er herlige, og det er åpenbart at vi har kommet til det punktet der nesten hva som helst kan se helt ekte ut, det være seg dataanimerte slanger eller fargesprakende lyn fra tryllestaver i kamp. Syns også Yates sammen med fotografen sin gir oss noen veldig vakre bilder i løpet av drøye to timer, spesielt når vi får se disse avgjørende øyeblikkene i stor skala.

Mange av skuespillerene er blitt synonyme med disse karakterene. Tenker da først og fremst på Radcliffe, Watson og Grint, som har vokst med rollene gjennom årene og leverer bra også her. Heldig for produsentene at de valgte nettopp Radcliffe som Potter, hadde jo vært synd om han viste seg å bli en dårlig skuespiller etter hvert som han ble eldre. Andre høydepunkt er jo selvsagt Alan Rickman, som får mer å spille på som sin Snape-karakter i denne filmen enn de forestående. Også er det jo godt å ha en rutinert Ralph Fiennes som ondskapen selv, noe han formidler bra (ved hjelp av en del sminke, vel å merke).

Historien faller fint på plass, og vi får en tilfredsstillende avslutning på det somer en av de mest populære filmseriene noensinne. Jeg tror det er/var svært få skuffede publikummere som kom ut av kinosalene denne gang, og det er jo kanskje imponerende nok bare det.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 8.2/10 (131 067 stemmer, for øyeblikket plassert som den 186. beste filmen noensinne)

Dagbladet: Terningkast 5

VG: Terningkast 5

 
11 kommentarar

Posta av den desember 11, 2011 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 responses to “Julekalender 2011: 11. desember

 1. ottarkarstenhostesaft

  desember 11, 2011 at 10:21 pm

  Eg e ikke enig med deg om Radcliffe. Eg mene at produsentan har hatt ganske uflaks med at dem valgte en skuespiller som viste seg å være dårlig — synes han ofte e stiv og utroverdig. Når det e sagt syntes eg det her va en storslagen avslutning — 9/10. Slår ikke bokserien som eg gir 11/10.

  Som sagt hadde eg vurdert å kanskje gjette den her adskillig høyere oppe på kalenderen.

   
  • denhoyefotograf

   desember 12, 2011 at 12:10 am

   Eg ska ikkje påstå at han e någe stor skuespelar, men det kunne gått møøøøje verre enn det har gjort. Se for eksempel på Narnia-serien (e fullt klar øve at ganske få har sitt heile Narnia-SERIEN med filmar, men der e det jo tilfelle at barneskuespelerane vokste opp te å bli skikkeligt dårlige voksenskuespelerar). Radcliffe funke godt som Potter syns eg, så blir det spennande å sjå om han klare å spela någe aent.

   Trur forresten på om dette va den fusste Harry Potter-filmen eg såg på kino. Viss eg måtte velga ein, så trur eg eg gjorde det retta valget.

    
 2. sg

  desember 11, 2011 at 11:48 pm

  Ganske uengasjerande for ein som ikkje er godt inni greia frå før. Vi har vel sett alt dette bedre tidlegare, jf. H.C. Andersen og Tolkien. Eg er visst i klar utakt med dei fleste her, men for min del blir det korkje fugl eller fisk, korkje borne- eller vaksenfilm. Er vel noko med at dei som såg dei første filmane/bøkene i rett alder har eldast i takt med karakterane. Og første setning i svaret her seier kanskje at eg ikkje har rett til å kommentere ein gong.

  Men bra at den ikkje kom seinare i desember!

   
  • denhoyefotograf

   desember 12, 2011 at 12:20 am

   Enig med deg i at Ringenes Herre e milevis framfor detta, men H.C. Andersen? Det e ikkje någe eg ville satt i same bås som detta i det heila tatt, te tross for at begge e eventyr.

   Trur heilt sikkert at det har masse å sei om du har vokst opp med HP, men eg har som sagt vært på grenså mellom fan og likegyldig, nettopp for at eg e så glad i Tolkien, og det ska litt te å leva opp te det. Likavel va detta såpass bra at eg fekk masse ut av det.

   Ser ikkje heilt grunnen te kritikk av alderen te målgruppå. Det e vel teknisk sett ein ungdomsfilm, men det e vel ingenting i veien for at voksne ska kunna lika detta? Ka e det i såfall som gjør at det ikkje e ein voksenfilm?

    
 3. sg

  desember 12, 2011 at 7:37 pm

  Det med H.C. Andersen va ikkje meint heilt seriøst, men me e i hvert fall på bølgelengde når det gjelde forståelsen av denna opp mot andre i samme sjanger. Kritisere vel ikkje alderen te målgruppå? Stille heller spørsmålstegn ved ein film som denna som antakelig e retta mot tenåringar. Det e noe halvveis øve det… kompromisser i begge retningar som gjør den uaktuell for barn og et stykke på vei uinteressant for voksne. Årets Tintin utmerke seg derimot som ein film som kan favna mye breiare, rett nok uten det samma fantasyelementet.

   
  • sg

   desember 12, 2011 at 7:42 pm

   Dei sentrale spm her blir kanskje om ungdom digge ungdomsfilm eller ei og om HP-folkå virkelig har avgrensa målgruppå te ungdom.

   I Fucking Åmål har me ein ungdomsfilm som funka, men detta? Ifølge iMDB: ja. Men ein ungdomsfilm ska for meg ta opp ungdomsproblematikk på ein mer engasjerande og ektefølt måte enn med wandar meg her og meg der.

    
   • denhoyefotograf

    desember 12, 2011 at 8:00 pm

    Eg syns det blir litt urettferdig sammenligning. Harry Potter e ikkje fusst og fremst om ungdomsproblematikk, det e fusst og fremst om trollmenn, jakt på alle slags forskjellige gjenstander og kampen mellom det gode og det onde. Ungdomsproblematikken e i beste fall et subplot.

    Og då syns eg det blir litt feil å setta det opp mot filmar så kun handle om kor kjipt det e å vær ungdom (har ennå ikkje sitt Fucking Åmål, men tippe det e det det handle om).

    Eg syns det e litt farligt å sei at ungdomsfilm ska vær sånn og sånn, det kan bli litt snevrere filmsyn av det. Såklart lov å sei at ein sko ønska at HP tok opp ungdomsproblematikk på ein bedre måte, grei kritikk det, men det e jo og lov å sei at ein ikkje syns Schindlers Liste va morsom nok (satt uhyyyyyyyyre på spissen…).

    Et spørsmål blir jo om du kanskje hadde lyst å se ein aen film?

     
  • denhoyefotograf

   desember 12, 2011 at 7:50 pm

   Ja, antok egentligt det om H.C. Andersen-kommentaren, men eg e jo altfor kverulerande te å la någe sånt gå ubemerka.

   Dårligt formulert av meg angåande målgruppå. Enig i at filmen e ganske uaktuell for barn, skremmande og altfor kompliserte temaer. Men vett ikkje om eg e enig i at an e uinteressant for voksne. Eller, eg vett at eg fant han interessant, og har ein mistanke om at mange som syns detta blir barnsligt kanskje har mindre sans for fantasy som sjanger.

   Det e jo ofte ein uheldig bivirkning av å bli «voksen» at ein plutseligt ikkje kan akseptera fabeldyr og andre umuligheter på film.

    
 4. sg

  desember 12, 2011 at 9:06 pm

  Eg syns vel egentlig bare at filmen ikkje va så virkningsfull, det blei litt halvveis og verken heftige trylleformlar eller skikkelig klining, lissom. Det tok ikkje skikkelig av på noen som helst måte. Det eg har sett av tidligare filmar meine eg å huska at har blitt opplevd som mye mer engasjerande, med bedre dramaturgi, mer spenning og virkelige høyder i plottet.

  Kanskje feil å vikla seg inn i det med ka type film detta egentlig va, målgruppe, etc. Det va mest et forsøk på å forstå. Anklage ikkje filmen spesielt for ikkje å ta opp dopproblemer som i Kids e.l., men for å vær relativt kjedelig og ikkje innfri forventningane.

   
  • ottarkarstenhostesaft

   desember 12, 2011 at 9:36 pm

   Flott diskusjon! Må du få ut dagens Rune i tilfelle eg har gjettet den i topp 4 og må endre.

    
   • denhoyefotograf

    desember 12, 2011 at 10:32 pm

    Ja, for meg blei det då altså motsatt, at denne engasjerte mer enn de forrige.

    Dagens e på vei, Ottar, har blitt forsinka av gavehandling i dag, og akkurat sitt Buzz Aldrin. Men eg kan avsløra at ingen har tippa filmen som dukke opp i dagens innlegg, så ingen komme sannsynligvis te å skifta…

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: