RSS

Julekalender 2011: 3. desember

03 Des

Velkommen velkommen til Den Høye Fotografs filmtastiske julekalender for året 2011! Kalenderen har nådd et slags jubileum, da det i år er femte året på rad den avholdes. For eventuelle nykommere kan jeg opplyse om at konseptet er enkelt og greit. Jeg har sett en bråte med kinofilm i år, og vil i desember telle ned de 24 jeg har satt mest pris på. Årets beste film er selvsagt forbeholdt julaften.

Og selvfølgelig vil jeg fortsette med tippekonkurransen, en tradisjon som kan få frem både glede og bitterhet blant deltakere. En hendig oversikt over hvilke filmer man kan tippe på og hvordan det hele skal fungere finner du HER.

22. Rango

Regi: Gore Verbinski

Manus: John Logan, Gore Verbinski og James Ward Byrkit.

Med: Johnny Depp, Isla Fisher, Abigail Breslin, Ned Beatty, Alfred Molina, Bill Nighy, Stephen Root, Harry Dean Stanton, Timothy Olyphant og Ray Winstone.

Land: USA

Spilletid: 107 min

Premiere: 04.03.11

Gore Verbinski har holdt en ganske høy profil i Hollywood de siste årene. Han er mest kjent for å ha regissert Pirates of the Caribbean og de to oppfølgerene, men står også bak nyinnspillingen av The Ring, The Weather Man, The Mexican og barndomsfavoritten Vekk ikke musen som sover. Nå er det fire år siden den tredje av Pirates-filmene kom ut, og han prøver seg på animasjonsfilm for første gang. Manuset er skrevet av John Logan, to ganger Oscar-nominert for The Aviator og Gladiator.

Rango er en kameleon, og et kjæledyr. Etter en bilulykke havner han på egen hånd i ørkenen. Han klarer å komme seg inn i en liten western-by kalt Dirt, der alle slags ørkendyr holder til. Gjennom en del tilfeldigheter og flaks blir Rango tilbudt jobben som sheriff i byen, noe han dumdristig tar på seg, før han lover å oppklare mysteriet om hvordan de har mistet alt vannet sitt.

Akupunktur kan gjøre underverker for lett knekk i nakken.

Det er blitt Hollywood-tradisjon å ha like mange kjendis-stemmer i animasjonsfilmer som det er kjente skuespillere i «vanlige» filmer. Rango er ikke noe unntak, med Johnny Depp, den aller største stjerna, som leder av lasset. Og det vi kan vente oss som følge av det, er at dette er en film som er laget nesten like mye for voksne som for barn.

For selv om humoren består av en god del slapstick, så er det flust av western-parodier lagt inn. Som tilhenger av sjangeren var det en fornøyelse å se alle de typiske karakterene i dyreskikkelser. Selve animasjonen av dyrene er tett opp mot virkeligheten på de fleste, kanskje med noen mer menneskelige trekk der det trengs. Det er sjelden jeg har blitt såpass engasjert av utseendet på karakterene i en animasjonsfilm, spesielt satte jeg pris på slange-skurken.

Fartsfylte action-sekvenser trekker opp, men historien holder ikke helt koken fullt ut, og det er nok derfor filmen ender såpass langt ned på kalenderen.

Dom:

DHF: 7/10

IMDb.com: 7.4/10 (52 549 stemmer)

Dagbladet: Terningkast 5

VG: Terningkast 5

De andre er enige om at filmen er bedre, så den fortjener kanskje en titt til?

 
9 kommentarar

Posta av den desember 3, 2011 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 responses to “Julekalender 2011: 3. desember

 1. sg

  desember 3, 2011 at 1:30 pm

  Alright! Allereie godt i gong, ser eg.

  Eit generelt spm: På kva måtar meiner du at ditt filmsyn skil seg frå dei fleste andre tonegivande innan feltet? Noko må det vere. Bloggen handlar jo primært om Rune (jf. rekkefølgja i undertittelen), så det må vel vere lov å spørje og ha eit godt von om svar?

   
  • denhoyefotograf

   desember 3, 2011 at 1:52 pm

   Det e et vanskeligt spørsmål å svara på. Dersom de toneangivande på feltet e filmkritikerane i avisene, så føle eg kanskje at de har et mer distansert forhold te film pga mengden de må gjennom. Eg finne iallfall ofta at eg har latt meg engasjera og har levd meg inn i filmar dei ikkje fant så interessante.

   Men om de toneangivande e resten av befolkningen, i denne bloggen representert med stemmene frå imdb.com, så vil eg påstå (uten å skryta for møje av meg sjøl) at eg har mer filmkunnskap enn den jevne filmtittar, både når det gjelde trivia, virkemidler og kossen ein faktisk lage film.

   Derfor føle eg eg kan fungera som et slags mellomledd mellom den offisielle filmkritikaren og Ola Nordmann/John Doe, ein person som kan setta pris på tunge dramaer så vel som lett overdrevne actionfilmar uten de store tankene bak.

   Målet me kalenderen må jo vær å gi leserane anbefalingar og forhåpentligvis dela videre gleden eg har fått av desse filmane. I tillegg har det te tider vært et bra diskusjonsforum (I Am Legend-debatten 2008 huskes), någe eg håpe me kan få framøve og.

    
   • sg

    desember 3, 2011 at 2:42 pm

    A’ight!

     
   • ottarkarstenhostesaft

    desember 3, 2011 at 3:05 pm

    Fant sted en heftig debatt i fjor og, om eg ikke huske helt feil. E rett og slett en engasjerende blogg for den filminteresserte

     
   • denhoyefotograf

    desember 3, 2011 at 11:08 pm

    Ja, blei vel utveksla ord om det va ein korrekt ting å utelata The Social Network fullstendigt frå kalenderen. Spesielt kontroversielt si dokke to, mine aller fasteste leserar og kommentatorar, begge hadde tippa den i topp 4.

     
 2. ottarkarstenhostesaft

  desember 3, 2011 at 3:07 pm

  Den her har eg heller ikke sett… 0 for 3.

  Men den her e den første eg har lyst å se, og e ganske sikker på at eg kommer til å se.

  Eg har forresten tenkt ut et system for å gjette topp 4. Ikke et feilfritt system, bare et system.

   
  • denhoyefotograf

   desember 3, 2011 at 11:11 pm

   Eg e spent på å se om systemet virke, og om du komme te å avsløra det. Viss det virke, vil det jo vær lurt å holda det hemmeligt, med tanke på framtidige kalenderar.

   E jo greit å ikkje ha sitt filmane, då har ein någe å gleda seg te. Og lysten komme forhåpentligvis i det eg komme inn i 8/10-territorium, der de skikkeligt varme anbefalingane dukke opp.

    
 3. sg

  desember 4, 2011 at 12:16 am

  Har såklart sjekka ut kass filmar som ligge best an på imdb av dine utvalgte. The Town va lovande i så måte: 7.6 lissom! Og bankran! Oi, så gøy det sko bli!

  Og så skuffande det blei. Nei, nytta kje stola på dei (imdb). Ei rekka med bankran som glimra med fraværet av planleggingsfase, og som sko kompensera for det med gode doser romantikk i regi av Affleck sjøl, forblei helst uengasjerande og tamt. Love kan jammen ta lurven av så mangt.

   
  • denhoyefotograf

   desember 4, 2011 at 8:15 am

   Eg komme ikkje te å kommentera med mine synspunkter på filmar som ennå har muligheten te å dukka opp i kalenderen…

   Ingen tips frå meg, hehe.

    

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: