RSS

Julekalender 2010: 22. desember

22 Des

Intro for nye lesere:

Endelig er det desember igjen, og på tide med DHFs filmbaserte julekalender! I år er det fjerde året på rad den blir avholdt, og konseptet er skremmende likt år for år. Jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i år, og ender opp med årets beste film på julaften.

Som i tidligere år, inviterer jeg nettopp deg til å være med å tippe hvilke filmer som kommer til å kapre de 4 øverste plassene. Fristen for å være med har gått ut, og oversikten over de syv deltakerne og deres tips finner du under dagens innlegg.

3. Kick-Ass

Regi: Matthew Vaughn

Manus: Jane Goldman og Matthew Vaughn, basert på en tegneserie av Mark Millar og John Romita Jr.

Med: Aaron Johnson, Chloe Moretz, Nicolas Cage, Christopher Mintz-Plasse, Mark Strong og Lyndsy Fonseca.

Land: Storbritannia/USA

Spilletid: 117 min

Premiere: 09.04.10

Matthew Vaughn begynte som produsent, og slo rett til med to av mine favorittfilmer, nemlig Guy Ritchies Lock, Stock and Two Smoking Barrels, og Snatch. Fire år senere var han klar med sin regidebut, nok en britisk gangsterfilm, Layer Cake. Kanskje ikke fullt på høyde med Ritchie-standarden, men veldig underholdende likevel. Den var også en viktig film i Daniel Craigs karriere, og han har kanskje Vaughn litt å takke for at han endte opp som James Bond. Men Vaughn byttet sjanger, og laget i 2007 den morsomme og interessante eventyrfilmen Stardust, en film som for øvrig havnet på en respektabel 16. plass på min julekalender det året. Og nå har han byttet sjanger igjen, til tegneserie-basert action i Kick-Ass.

Dave bestemmer seg for å bli en superhelt. Han har ingen krefter, men vil likevel kle seg ut i kostyme og slåss mot kriminalitet. Det går både bra og dårlig. Han oppnår ganske raskt heltestatus, men ikke uten å få nok av skader på veien. Så blir han kontaktet av Hit-Girl og Big Daddy, far og datter som tar superheltjobben mye mer seriøst enn ham. De slår seg sammen for å prøve å ta knekken på en høytstående gangster.

Et av de mest underholdende konseptene på papiret dette året, og det er herlig at filmen innfrir i så stor grad som den gjør. Her får vi vold til det tyter ut av ørene, stilfulle actionscener og en liten jente som nådeløst tar knekken på voksne skurkemenn. Akkurat så friskt og ukorrekt som det burde være.

Teenage normal fighting person, teenage normal fighting person, teenage normal fighting person, hero in some green tights! Geeky power!

Alle har noe å si om hvor fantastisk karakteren Hit-Girl er, og Chloe Moretz skal absolutt ha skryt for sin rolletolkning. Men den virkelige stjernen for meg blir Nicolas Cage. Etter så mange elendige filmer de siste årene, der han går i søvne gjennom dem, åpenbart ute etter penger, så slår han til med dette kunststykket her. Akkurat passe selvironisk, med akkurat nok overdreven roping og tåpelig overspilling. Dette er det beste han har gjort siden Adaptation, og det mest underholdende han har vært siden Face/Off (du kan si mye om Face/Off, men det er en veldig underholdende film, og Nicolas Cage er genial i den). Aaron Johnson gjør ting helt fint i hovedrollen, men det ligger ikke så mye press på han, egentlig. Mark Strong er etter hvert blitt et kjent skurkefjes (som nevnt i innlegget mitt om Sherlock Holmes, der han også spiller skurken), og spiller rollen sin herlig.

Hovedgrunnen til at filmen havner så høyt opp, er som sagt det utrolige underholdningspotensialet vi får servert her. Actionscenene er rett og slett imponerende, og det var ikke sjelden jeg satt og lo i vantro over hvor stilig dette her er. Vaughn har teken på regi av action, og gjør at det i tillegg til å være tett og effektivt også blir en fargesprakende nytelse av bilder.

Herlig med en film som ikke holder noe tilbake, og bare går helt inn i actionhimmelen. Sjelden har jeg følt meg så underholdt for pengene, og filmen har en enorm gjensynsverdi. Målgruppen får bare kjenne sin besøkelsestid! Og ja, jeg er vel nokså klar over at det er en definert målgruppe her, og om du faller utenfor den, kan det bli vanskelig å sette pris på Kick-Ass. Men nå er nå dette min egen julekalender, og jeg faller nok midt i målgruppen for denne. Kick-Ass 2: Balls to the Wall er på vei, og kommer etter planen i 2012. Jeg gleder meg.

Dom:

DHF: 9/10

IMDb.com: 8.1/10 (106 832 stemmer, plassert som den 227. beste filmen noensinne)

Dagbladet: Terningkast 3 (!!!)

VG: Terningkast 5

KONKURRANSEN:

Her følger deltakerene, i alfabetisk rekkefølge. Det gjelder altså å ha flest riktige i topp fire, ved uavgjort teller rekkefølgen. Plasseringene til filmene står i parantes.

Audun: 1. Inception (?) 2. Avatar (9) 3. Shutter Island (10) 4. Moon (4)

Bush: 1. Inception (?) 2. Up in the Air (8) 3. Moon (4) 4. Kick-Ass (3)

Eirik: 1. The Expendables (?) 2. Inception (?) 3. She’s Out of My League (?) 4. Kick-Ass (3)

Henrik: 1. Inception (?) 2. Avatar (9) 3. Nokas (5) 4. Fantastic Mr. Fox (?)

Maria: 1. Kick-Ass (3) 2. Inception (?) 3. Shutter Island (10) 4. Trolljegeren (20)

Ottar: 1. Inception (?) 2. The Social Network (?) 3. Moon (4) 4. Avatar (9)

Stein: 1. Inception (?) 2. Shutter Island (10) 3. Avatar (9) 4. The Social Network (?)

Bush, Eirik og Maria tippet Kick-Ass, og får velfortjente poeng! Audun har vel i en tidligere kommentar uttalt sin avsky for Kick-Ass, så han får komme med sin klage når han er klar for det. Ellers er jeg klar for synspunkter fra både de fornøyde som har tippet rett, og de misfornøyde som ikke kan forstå hva jeg tenker på.

 
16 kommentarar

Posta av den desember 22, 2010 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 responses to “Julekalender 2010: 22. desember

 1. Stein

  desember 22, 2010 at 2:27 pm

  Ja, dette var reinspikka underholdning! Befriende ukorrekt sådan.

  Går det an å utelukke Inception og The Social Network fra toppen av filmåret 2010? Neppe. Så det ser ut som at Bushs Up in the Air slår Ottaren rett i bakken, hvorfra han forhåpentligvis både får kontakt med The Holy Tree og kan stirre opp i The Hallelujah Mountains.

   
  • denhoyefotograf

   desember 22, 2010 at 2:30 pm

   Kim vett, kanskje har eg ennå flere overraskelsar på lur?

    
   • Stein

    desember 22, 2010 at 2:36 pm

    Det ville nok ha vært en enda større skandale enn å kjøre på et isfjell som ved nr. 10.

     
  • Ottar Karsten Hostesaft

   desember 22, 2010 at 6:21 pm

   Eg må få lov å protestere på den her påstanden. Om de to nevnte filman e film #1 og #2 så vil eg vinne om dem e i den rekkefølgen eg har satt dem. Det må vi alle være enige om, ka?

    
   • denhoyefotograf

    desember 22, 2010 at 6:34 pm

    Ottar har rett. Med Inception på fusste, og The Social Network på andre, vil både han og Bush ha tri rette i topp fira, men Ottar vil ha truffe med to på rett plass, mens Bush kun har ein.

     
   • Stein

    desember 22, 2010 at 7:42 pm

    Lover å finlese reglene til neste gang!

     
   • Stein

    desember 22, 2010 at 7:46 pm

    Kan jeg få lov til å gratulere nå, da?

     
 2. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 22, 2010 at 6:24 pm

  Sånn, når konkurransekrangling e lagt til side, så må eg bare få si, Rune, at uff uff uff. Ja, eg gir deg at actionscenan e flott. Eg gir deg at intonasjonen til Cage va gøy, men at det her va reinspikka underholdning, nei det e eg ikke enig i. Det her e en av de rareste berg-og-dalbanan eg har vært me på i filmverden. Eg satt å holdt på å bli irritert og lei det ene øyeblikket, for så å sette pris på HG det neste, men godt over halvparten av den her filmen e ganske trøtte, rare, og relativt uinteressante greier. Den her hadde fint kunne kommet utenfor lista, og eg e faktisk overraska over å se den her…

   
  • denhoyefotograf

   desember 22, 2010 at 6:37 pm

   Eg kan ikkje sei eg kjenne meg igjen i kritikken i det heila tatt. Kjeda meg aldrig i løpet av dessa to timane, men det seie vel plasseringen av filmen egentligt alt om.

   For meg va det den tredje beste filmopplevelsen på kino i år, og det står eg ved.

   Og her trur eg du egentligt e mer aleina i kritikken enn på andre filmar som har blitt kritisert her. Både IMDb og folk eg har snakka med ser ut te å vær ganske enige om at detta va skikkeligt kjekt.

    
   • Ottar Karsten Hostesaft

    desember 22, 2010 at 7:01 pm

    Altså, eg hata den jo ikke. Det va en helt grei film til syvende og sist. De gode actionscenan veide jo relativt godt opp for de meget svake mellompartian, eg hadde bare ikke egentlig trudd at du sku elske den her filmen såpass mye. Selv om du sannsynligvis har fortalt meg det før. Eg har bare glemt det. Neste år skal eg notere meg alt du sir om film!!

     
   • denhoyefotograf

    desember 22, 2010 at 7:59 pm

    Eg vett ikkje om eg har snakka så møje om denna te deg. Viss Daniel hadde vært med i denne konkurransen derimot, trur eg han hadde vunne ganske lett. Så det e vel kanskje rettferdigt at han ikkje e med.

     
 3. Audun

  desember 22, 2010 at 9:27 pm

  Basert på det eg sa tidligere denne måneden så e d vel ikje någe bomba at eg e enige med Ottar. Klare ikje å leva meg inn i filmer som e SÅ «out there» i d eina øyeblikket for så å forventa at publikum ska ta alvoret på alvor i det nesta. Blir skikkelig sjangerkrasj for meg og eg skjønne ikje at så mange har satt så stor pris på denne tøysefilmen. Eg e enige i at på papiret så såg dette kjempe lovande ut, men i motsetning t deg blei eg skikkelig skoffa når eg så koss de hadde kuka te det ferdige produktet. Eg e 100% sikker på at Rune har Inception på fyste og Social Network på 2. Gratulere med seieren Ottar – God jul!=)

   
  • Ottar Karsten Hostesaft

   desember 22, 2010 at 11:38 pm

   Nekte å takke på forhånd, men eg ønske å si at ordlegginga di e helt riktig for det eg følte om filmen; det va sjangerkrasj! God jul, Audun!

    
  • denhoyefotograf

   desember 23, 2010 at 1:30 am

   Et herligt sjangerkrasj!

   Ingenting som funke bedre for meg enn ein halvt alvorlige og halvt skikkeligt overdreven film. Huske me har hatt ein lignande uenighet om geniproduktet Hot Fuzz.

   Et aent eksempel på ein film eg satte skikkeligt pris på, e Shoot «Em Up. Litt same type film, egentligt.

    
   • Audun

    desember 23, 2010 at 12:44 pm

    Hot Fuzz blei for min del akkurat det sama, ja – e heilt umuligt for meg å ta någe seriøst når d e så t di grader useriøst 2 min tidligere i filmen.
    Shoot» Em Up føle eg ikje at blir d sama – d føle eg at e mye mer gjennomført CRAZY fra start t slutt. Syns den funke tusen ganger bedre sjangermessigt. Den står det btw «komedie» på bakpå filmen, ikje action-komedie som d står (eller i hvertfall burde stått) på Hot Fuzz og Kick-ass:)

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: