RSS

Julekalender 2010: 20. desember

20 Des

Intro for nye lesere:

Endelig er det desember igjen, og på tide med DHFs filmbaserte julekalender! I år er det fjerde året på rad den blir avholdt, og konseptet er skremmende likt år for år. Jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i år, og ender opp med årets beste film på julaften.

Som i tidligere år, inviterer jeg nettopp deg til å være med å tippe hvilke filmer som kommer til å kapre de 4 øverste plassene. Fristen for å være med har gått ut, og oversikten over de syv deltakerne og deres tips finner du under dagens innlegg.

5. Nokas

Regi: Erik Skjoldbjærg

Manus: Christopher Grøndahl

Med: Frode Winther Gunnes, Tov Sletta, Morten Håland, Morten Larsen og Marit Synnøve Berg.

Land: Norge

Spilletid: 90 min

Premiere: 01.10.10

La meg bare nevne det med en gang, jeg står på rulleteksten til denne filmen. Men, det var ikke mange dagene jeg var med, og det har ingen nevneverdig innvirkning på vurderingen min av filmen. Det har sannsynligvis mer å si at jeg bor i Stavanger, egentlig. Erik Skjoldbjærg er en god regissør, og laget Insomnia i 1997. Den ble senere laget en amerikansk remake av, regissert av Christopher Nolan, og med Al Pacino og Robin Williams i hovedrollene. Skjoldbjærg fikk så sjansen til å lage film i USA, og lagde Prozac Nation. Nokas er blitt en av de mest omtalte norske filmene i år, både før og etter den hadde premiere. Ikke alle har vært like positive til at det skulle lages film, men når den først kom, ble den en stor suksess på kino.

Filmen omhandler ranet av Nokas-tellesentralen i Stavanger sentrum 5. april 2004. Vi får se det hele fra tre synspunkt. Ranerne, politiet og de ansatte på tellesentralen. Vi hopper frem og tilbake i tid fra natten og frem til ranet avsluttes, og filmen er dermed nærmere ekte tid enn de fleste andre filmer.

Noe av det første vi fikk høre om filmen, var at det ikke skulle brukes kjente skuespillere, men bare amatører og folk som lignet mest mulig på de aktuelle personene. Det var kanskje det jeg hadde mine tvil til på forhånd, og jeg ble vel enda mer betenksom da jeg så traileren. Noen av replikkene klang virkelig feil. Men det endte heldigvis opp som en veldig bra avgjørelse. Replikkene som høres verst ut i traileren, høres mye bedre ut i sammenheng med resten av dialog. Og selv om framførelsen kanskje ikke er helt perfekt, så tror jeg virkelig på disse karakterene. De snakker som ekte folk, og det varer ikke lenge før jeg helt har glemt at de spiller en rolle.

Folk flest har ikke fått med seg at ranerne tok seg en kaffepause i skytingen.

Bildespråket er tett og håndholdt. Mye av bildet ligger ofte i ufokus, vi henger tett med folk. Lite oversiktsbilder. For meg gir det et ekstra dokumentarisk preg, en uro som er vanskelig å kvitte seg med. Du har, som seer, ikke helt kontroll på hvor ting befinner seg, og kan kjenne på den usikkerheten det gir. Mange av bildene er lange tagninger, noe jeg også setter veldig pris på. Det er vanskelig å få til, og krever mye planlegging.

Det blir etter hvert skikkelig intenst. Jeg satt og kjente på en knute i magen som ble større etter hvert som det uungåelige nærmet seg.  Selv om du vet hvordan alt skal ende, så er det forferdelig spennende å sitte og vente på noe sånn. Og jeg så filmen to ganger på kino. Det virket minst like bra andre gang. I tillegg så lærer du ting du ikke var klar over, som den ene politimannen som sykler fra politistasjonen og inn til byen for å være øyne og ører for de andre politifolkene.

Slutten er sterk, en av de beste scenene jeg har sett på kino i år. Der har de vært heldige, og fått en helt genial skuespiller i rollen som bussjåføren som styrer bussen bak Arve Sigve Klungland sin politibil. En fin og veldig lang tagning, og etter å ha sittet gjennom hele ranet, blir det et utmattende og vondt punktum på det som er en veldig god film. Og når det gjelder frykten for at ranerne skal bli gjort til helteskikkelser, har filmskaperene sitt på det trygge. Dette er en nøytral framstilling av en dramatisk hendelse med tragisk utfall.

Jeg ble mektig imponert over denne filmen, og strekker meg så langt som å si at det kanskje er den beste norske filmen jeg har sett. Og hvis du ikke fikk sett den på kino, har du virkelig gått glipp av noe.

Dom:

DHF: 9/10

IMDb.com: 7.4/10 (286 stemmer)

Dagbladet: Terningkast 4

VG: Terningkast 5

KONKURRANSEN:

Her følger deltakerene, i alfabetisk rekkefølge. Det gjelder altså å ha flest riktige i topp fire, ved uavgjort teller rekkefølgen. Plasseringene til filmene står i parantes.

Audun: 1. Inception (?) 2. Avatar (9) 3. Shutter Island (10) 4. Moon (?)

Bush: 1. Inception (?) 2. Up in the Air (8) 3. Moon (?) 4. Kick-Ass (?)

Eirik: 1. The Expendables (?) 2. Inception (?) 3. She’s Out of My League (?) 4. Kick-Ass (?)

Henrik: 1. Inception (?) 2. Avatar (9) 3. Nokas (5) 4. Fantastic Mr. Fox (?)

Maria: 1. Kick-Ass (?) 2. Inception (?) 3. Shutter Island (10) 4. Trolljegeren (20)

Ottar: 1. Inception (?) 2. The Social Network (?) 3. Moon (?) 4. Avatar (9)

Stein: 1. Inception (?) 2. Shutter Island (10) 3. Avatar (9) 4. The Social Network (?)

Henrik var bare to plasser unna da han tippet Nokas på tredje plass, og bare en plassering unna et poeng i sammendraget. Nå går vi inn i topp fire, folkens! Poengutdelingen starter fra i morgen av! Heng med! Kommentarer mottas.

 
10 kommentarar

Posta av den desember 20, 2010 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 responses to “Julekalender 2010: 20. desember

 1. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 20, 2010 at 3:48 pm

  Eg har ikke sett den her, men eg må si eg e meget overrasket over at den e med på lista di. Mulig det e en Stavanger-greie, men alle eg har snakka me som har sett den her filmen syntes den va skrekkelig dårlig. Selv folk eg har overhørt snakke om den her filmen syntes den va dårlig.

  Eg har rett og slett ikke sett den etter et titalls folk har sagt kor kjedelig og svak den her filmen e. Du e faktisk den første eg har hørt si nokka bra om filmen og da va det plutselig 5. plass. Her må det være nokka galt en plass, Rune…

   
  • denhoyefotograf

   desember 20, 2010 at 4:00 pm

   Stort sett alle eg har snakka med i ittekant har vært voldsomt positive, og dei som har vært uenige e folk eg vett ville vært uenige med meg i ganske masse.

   Eg har jo iallfall ei ganske samla presse bak meg, an fekk vel stort sett flotte kritikkar.

   Og folk som seie detta e skrekkeligt dårligt, vil eg faktisk påstå ikkje vett ka de snakke om. Det einaste eg kan tenka meg e at de kanskje forventa ein storslått action-film, og då e det deiras egen feil.

   Så enten har du snakka med feil folk, eller så må du få deg bekjente med bedre filmsmak. For det e ingenting gale med min vurdering… 🙂

    
   • Ottar Karsten Hostesaft

    desember 20, 2010 at 8:02 pm

    Eg trur kanskje i det her tilfellet at det e det. Anmelderan tar eg ikke høyde for, men eg trur Stavanger-publikumet e farga av at det skjer i egen by… Men det e no så…

     
   • denhoyefotograf

    desember 20, 2010 at 11:10 pm

    Det e vel vanskeligt å avvisa at Stavanger-folk e den aller beste målgruppå for detta, men når eg snakke for min del, så kunne detta funne sted i Tromsø, og det ville i verste fall bli dratt ner te 8/10.

    Det som e bra her, e ikkje nødvendigvis linka te Stavanger. Det e linka te at det faktisk har skjedd.

     
 2. Stein

  desember 20, 2010 at 11:16 pm

  De lekre bildene i begynnelsen, da ranerne klyver ned fra muren der de skal bryte seg gjennom ruta, var svært lovende, og de har klart å gjøre dette til en spennende opplevelse, tatt i betraktning at man kjenner handlingen altfor godt fra før. Når det er sagt, så trakk amatørteateret voldsomt ned for min del. Jeg hadde aldri trodd at denne skulle komme med i kalenderen i det hele tatt, og er sånn sett overrasket over at en av de følgende ikke kommer med, bl.a. på bekostning av NOKAS-ranerne:
  1. Inception
  2. Moon
  3. Facebook
  4. Kick-Ass
  5. Doctor Parnassus
  6. Scott Pilgrim

   
  • Stein

   desember 20, 2010 at 11:17 pm

   at to av de listede ikke kommer med, mener jeg

    
  • denhoyefotograf

   desember 20, 2010 at 11:32 pm

   Ka e det som skjer med mine fastaste leserar? Detta va jo ein stor filmopplevelse, møje på grunn av nettopp amatørskuespelet! Detta hadde aldrig funka med Kristoffer Joner og Aksel Hennie (ikkje meint som at dei e dårlige, for det e de ikkje). Amatørane gir det kredibilitet, det føles realistisk og dokumentarisk, akkurat det denne filmen trenge for å vær mest muligt intense og spennande.

   Så blir det vel spennandes å se Stein sine reaksjonar på kass av dei to filmane på listå hans som ikkje dukke opp. Eg glede meg te å overraska!

    
   • Stein

    desember 21, 2010 at 3:41 pm

    Regner med at det er de som ble nevnt sist. Ble selv lei av Scott P etter drøye halvtimen, etter en meget underholdende start, da humoren satt, osv. Man må kanskje være spesielt interessert for ikke å bli lei mangahumoren.

     
   • denhoyefotograf

    desember 21, 2010 at 4:23 pm

    Eg holde foreløpigt kortene tett innte brystet, og holde dokke på pinebenken i tri dagar te.

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: