RSS

Julekalender 2010: 16. desember

16 Des

Intro for nye lesere:

Endelig er det desember igjen, og på tide med DHFs filmbaserte julekalender! I år er det fjerde året på rad den blir avholdt, og konseptet er skremmende likt år for år. Jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i år, og ender opp med årets beste film på julaften.

Som i tidligere år, inviterer jeg nettopp deg til å være med å tippe hvilke filmer som kommer til å kapre de 4 øverste plassene. Fristen for å være med har gått ut, og oversikten over de syv deltakerne og deres tips finner du under dagens innlegg.

9. Avatar

Regi: James Cameron

Manus: James Cameron

Med: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Land, Michelle Rodriguez og Giovanni Ribisi.

Land: USA/Storbritannia

Spilletid: 162 min

Premiere: 18.12.09

James Cameron er en av Hollywoods mest kjente pengemaskiner, og han har kommet opp med noen av de mest suksessrike filmene i historien. Han slo gjennom med The Terminator i 1984, og fulgte opp med Aliens to år senere. Senere lagde han også Terminator 2, og var dermed med på å sette i gang to av de største science-fiction-franchisene. Og selvsagt skal vi ikke glemme Titanic, verdens til nylig mest suksessrike film økonomisk. Den spilte inn 1,8 milliarder dollar på verdensbasis.

I år 2154 har vi funnet en ny befolket planet. Eller mer en måne. Pandora. Blant svevende øyer og jungelaktig flora og fauna, finner vi folkeslaget Na’vi. Rundt omkring i skogene deres finner vi det utrolig verdifulle stoffet «unobtainium», som kan brukes som en energikilde. Menneskene vil grave det fram, men sliter med det diplomatiske. Inn i dette kommer Jake Sully, en eks-marine i rullestol. Han er sendt opp fordi tvillingbroren hans egentlig skulle vært der, men døde. Jake passer den genetiske profilen, og kan bruke sin avdøde brors avatar. Avatarene er Na’vi-kropper, som er dyrket fram på den måten at et menneske kan legges i koma, og styre kroppen ved hjelp av sin egen hjerne. På denne måten håper militæret å få lettere kontakt med de ekte Na’vi-ene og komme i gang med graveprossessen så fort som mulig. men før Jake vet ordet av det, har han utviklet tette bånd med Na’vi-ene og naturreligionen deres, og han sliter med å velge side i det som ser ut til å gå mot væpnet konflikt.

Denne filmen hadde nærmest en umenneskelig hype å leve opp til, spesielt når anmeldelsene og reaksjonene begynte å komme inn. Og for å ta de overbevisende sidene først; den er veldig overbevisende… Storslåtte bilder, fantastisk detaljrikdom, helt naturtro visuelle effekter. Dette er en milepæl i effekthistorien.

For meg som naturdokumentar-entusiast, var det et stort høydepunkt med hvor mye de hadde lagt i dyrelivet. Alle slags vesener og skapninger var en fryd å følge med på, om det var de mer sentrale eller smådyr du kanskje bare så en gang. Du kan egentlig ikke gjøre annet enn å måpe gjennom mye av filmen, det er rett og slett for mye å ta inn.

Yo listen up, here's the story. About a little guy that lived in a blue world. And all day and all night and everything he sees is just blue, like him, inside and outside.

I tillegg kan James Cameron sine action-scener, og når de først kommer, så gjør de det på en fantastisk måte. Intens og berg- og dalbaneaktig, spennende og underholdende. Na’vi på flygende øgledyr mot mennesker i viftehelikoptre, marines i vandrende robot-drakter, det er mye gøy å ta av her.

Historien er erketypisk, og trenger egentlig ikke være så mye mer enn det. Såklart har vi hørt denne fortellingen før, men filmen er først og fremst et utstillingsvindu, og det største kravet som stilles til historien er nok at det skal henge på greip. Og det gjør det for så vidt. Men jeg reagerer litt på hvor uelegant det er gjennomført til tider. En ting er den åpenbare kritikken mot USAs utenrikspolitikk, den er jo grei nok, men de smører jo rimelig tjukt på for at alle skal forstå det. I tillegg begår de jo min dødssynd nummer en i film, nemlig eksposisjon i dialog. Og det skjer mer enn en gang, og i veldig grove former. Ellers må jeg også få klage litt over noen dårlige karakterer, dynamikken mellom den ultratøffe skurkesoldaten og Sigourney Weavers politisk korrekte Na’vi-forkjemper-doktor blir for åpenlys. Det er med andre ord en god del endimensjonale karakterer, som har store roller i historien.

Så jeg syns ikke det er en toppfilm. Det er åpenbart en veldig vakker film, som fikk 2,5 time til å fly forbi som ingenting, men det skal mer full klaff til på alle områder før vi tar oss opp i det høyeste toppsjiktet. Filmen vant tre Oscar i år, for Beste cinematography, Beste visual effects og Beste art direction. Og som jeg hintet til i det første avsnittet, tok denne filmen over for Titanic som den mest suksessrike filmen gjennom tidene økonomisk. Den endte opp på hele 2,78 milliarder dollar, nesten en milliard mer enn Titanic. James Cameron står med andre ord bak de to «rikeste» filmene noensinne, og kan få lage absolutt hva han vil, det er jeg sikker på. For øyeblikket ser det ut som om det kan bli Avatar 2 og 3, men det kan bli noen år til.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 8.3/10 (279 008 stemmer, for øyeblikket plassert som den 135. beste filmen noensinne.)

Dagbladet: Terningkast 5

VG: Terningkast 5

KONKURRANSEN:

Her følger deltakerene, i alfabetisk rekkefølge. Det gjelder altså å ha flest riktige i topp fire, ved uavgjort teller rekkefølgen. Plasseringene til filmene står i parantes.

Audun: 1. Inception (?) 2. Avatar (9) 3. Shutter Island (10) 4. Moon (?)

Bush: 1. Inception (?) 2. Up in the Air (?) 3. Moon (?) 4. Kick-Ass (?)

Eirik: 1. The Expendables (?) 2. Inception (?) 3. She’s Out of My League (?) 4. Kick-Ass (?)

Henrik: 1. Inception (?) 2. Avatar (9) 3. Nokas (?) 4. Fantastic Mr. Fox (?)

Maria: 1. Kick-Ass (?) 2. Inception (?) 3. Shutter Island (10) 4. Trolljegeren (20)

Ottar: 1. Inception (?) 2. The Social Network (?) 3. Moon (?) 4. Avatar (9)

Stein: 1. Inception (?) 2. Shutter Island (10) 3. Avatar (9) 4. The Social Network (?)

Hele fire av sju deltakere trodde jeg skulle ha med Avatar på min topp fire, og det viste seg at skulle straffe seg… Men mitt spørsmål blir jo om dere da alle synes dette egentlig er en toppfilm, eller om dere bare trodde jeg hadde veldig sansen for den? Har DHF havnet i utakt med det jevne publikum?

 
10 kommentarar

Posta av den desember 16, 2010 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 responses to “Julekalender 2010: 16. desember

 1. Maria

  desember 16, 2010 at 7:12 pm

  Eg synst at det va ein god film, men ikkje eksepsjonelt god, definitivt ikkje topp 5. Utmerka å se i 3D, fine effekter og relativt god story, men eg e enige i vurderingane dine!

   
  • denhoyefotograf

   desember 16, 2010 at 7:52 pm

   Godt å veta at eg ikkje e aleina om tanken! Du va jo heller ikkje ein av dei som tippa Avatar.

    
   • Ottar Karsten Hostesaft

    desember 16, 2010 at 8:00 pm

    Eg må jo si at eg e enig i kritikken din. Som du vet va eg blåst litt av banen da eg va på midnattspremiere i fjor like før jul. Eg så den en gang til på kino, og da irriterte eksposisjon i dialog meg en del, i tillegg til noen for drøye klisjea (f eks skurkemannen) og eg måtte trekke den ned et hakk. Står på 9/10 hos meg. Måtte ta den med i tipset mitt, for ka i pokker sku eg ta med i stedet? Det får eg svaret på 21. 22. 23. og 24. desember!

     
   • denhoyefotograf

    desember 16, 2010 at 8:06 pm

    Ja, der e altså 8 filmar eg likte bedre frå året som har gått enn denna. Det blir spennandes med reaksjonar på de!

     
 2. Stein

  desember 16, 2010 at 9:08 pm

  Her trodde jeg at de positive sidene ved filmen var såpass sterke at du ville vende det andre kinn til med hensyn til de nevnte svakhetene. Kjenner åpenbart ikke smaken og kriteriene du setter godt nok. Må for øvrig føye meg inn i rekken av de som er positive til Den kritiske fotograf! Har dannet meg en oppfatning av deg som rimelig snill anmelder, en kamelsvelger av en viss rang. Husker med gru tilbake på en Will Smith-film som fikk raus omtale for 1-2 år siden!

   
  • denhoyefotograf

   desember 16, 2010 at 9:47 pm

   Haha, eg trur at eg fremdeles e ganske snill. Eller, det har seg vel mer sånn at eg har sansen for alle sjangrar, barre det e godt lagt. Eg e lett å engasjera.

   Eg står fremdeles stolt ved I Am Legend, ein skikkeligt bra post-apokalyptiske actionfilm. Heldigvis for deg e Will mest opptatt av å skubba dei to ungane sine så longt fram i rampelyset som muligt for tidene. Han har faktisk ikkje spelt i mer enn to filmar si vårt diskusjonsobjekt. Begge to middelmådige/dårlige, Hancock og Seven Pounds (blærk).

    
   • Ottar Karsten Hostesaft

    desember 17, 2010 at 4:12 am

    I Am Legend va ikke bra, Runemor. Det va no vel bare såvidt den va bra laga? Come on!

     
   • denhoyefotograf

    desember 17, 2010 at 4:39 am

    I Am Legend e jo åpenbart bra laga. Om ein har någe i mot den, så må det vel vær någe aent enn koss han e laga. Klart, ein kan setta tvil med kor kult designet på dei vesnene e, men et tomt New York e jo heilt genialt.

    Og når det gjelde om han a bra eller ikkje, så føle eg eg har folk med meg på den. 158 000 folk på imdb syns at han e verdt 7.1/10, og det e solid.

     
   • Ottar Karsten Hostesaft

    desember 17, 2010 at 6:19 pm

    Men come on! De vesnan e jo skikkelig svakt dataanimert. Gollum satte standarden, og flere år seinere klarte dem ikke på langt nær å leve opp. Nei, bare det e nok til at den ikke e så godt laga!

     
   • denhoyefotograf

    desember 17, 2010 at 7:25 pm

    Reint teknisk e vesnene det dårligaste, ja. Men de va egentligt barre litt underligt utseandest, trur eg. Kanskje de valgte ein vansklige type å få te å se ekta ut. Uansett, de såg ikkje dårlige nok ut te at eg ikkje levte meg inn i filmen.

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: