RSS

Julekalender 2010: 5. desember

05 Des

Intro for nye lesere:

Endelig er det desember igjen, og på tide med DHFs filmbaserte julekalender! I år er det fjerde året på rad den blir avholdt, og konseptet er skremmende likt år for år. Jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i år, og ender opp med årets beste film på julaften.

Som i tidligere år, inviterer jeg nettopp deg til å være med å tippe hvilke filmer som kommer til å kapre de 4 øverste plassene. For å gjøre hele prossessen mest mulig rettferdig, har jeg lagt ut en liste over alle filmene jeg har sett på kino i år, og som dermed er aktuelle kandidater for kalenderen. Listen finner du her. I år kjører vi hemmelig valg, sånn at ingen skal få noen fordeler ved å kikke på andres tips. Send dine personlige topp 4-tips i en melding til meg på Facebook, eller på elektronisk mail til rune_b_87@hotmail.com. Rekkefølgen teller, og du kan endre tipset helt fram til fristen, som settes til 14. desember (i løpet av dagen), sånn at alle må ha tippet før jeg begir meg inn på topp 10.

20. Trolljegeren

Regi: André Øvredal

Manus: André Øvredal

Med: Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterud, Johanna Mørck, Tomas Alf Larsen, Hans Morten Hansen, Knut Nærum og Robert Stoltenberg.

Land: Norge

Spilletid: 90 min

Premiere: 29.10.10

Lenge ble denne filmen holdt «hemmelig», med kun en mystisk teaser. De la opp til en slags The Blair Witch Project-effekt, der det skulle se ut som om dette var ekte, på en veldig tøysete måte. Det var vel ingen som lot seg lure, spesielt ikke når vi ser kjente norske komikere på rollelisten. Men det var ikke helt lett å bli klok på hva dette her kom til å bli.

Det er nemlig en slags blanding av mockumentary, komedie, eventyr og konspirasjonsthriller. Et lite team på tre studenter fra Volda prøver å lage en sak om ulovlig bjørnejakt. Men da de begynner å følge etter en underlig jeger, viser det seg at han faktisk jobber som trolljeger. Troll finnes nemlig, og det er trolljegeren sitt ansvar å holde styr på trollene, og at de holder seg innenfor de områdene de skal. Men ikke alle liker at et filmteam følger etter trolljegeren rundt omkring.

Hvorfor har vi ikke flere filmer basert på ting fra norsk mytologi? Dette er nemlig blitt til en utrolig engasjerende og underholdende blanding av tradisjonelle eventyr og moderne stil. Det må jo være flere ressurser å ta fra her. Kanskje en film om nøkken? Eller huldra? Eller bare filmatisere noen av norske sagn og eventyr, i samme stil som Beowulf? Jeg hadde gladelig sett dem alle sammen!

En av de skumleste scenene i filmen.

Mockumentary-grepet er heilt greit gjennomført. Det durer og går, uten å skurre for mye. det er jo ingen som faktisk tror på dette, men det er vel likevel en lur måte å få filmen mest mulig effektiv på. Mer spennende og direkte med troll i en sånn type film en dersom det var ren fiksjon. I tillegg gjorde formen at de kunne få inn en helt genial aktuell vits, med et nyhetsklipp fra Jens Stoltenberg. Det er mye bra skuespill i filmen, og Otto Jespersen har kanskje en av sine beste roller som trolljegeren selv. Ellers veldig morsomt både med Robert Stoltenberg som øst-europeisk mann som kan skaffe døde bjørner, og Knut Nærum som lettere forvirret strømnettansvarlig.

Det er virkelig en film med mye humør, dette. Du sitter og fryder deg over konseptet, og jeg gledet meg virkelig til hvert nye troll som skulle dukke opp på skjermen. Det er jo også blitt vanligere med mer visuelle effekter i norske filmer, kanskje spesielt med Max Manus. Her har de gjort en skikkelig god jobb med trollene. Ingenting å holde tilbake på i forhold til store filmer fra USA, og det med falske troll som beveger seg rundt i bilder fra et håndholdt kamera.

De har også gjort plass til en del eventyr-basert humor, både når det gjelder trolltyper og med referanser til ting som «De tre bukkene Bruse». Også gøy at de gir oss vitenskaplige forklaringer på hvorfor troll sprekker eller blir til stein i sollys. Men jeg kunne godt tenkt meg en forklaring på hvorfor disse litt dumme dyrene (som trolljegeren kaller dem) er så hissige etter kristenmannsblod. Men dette er vel kanskje ikke filmen der du bør irritere deg for mye over ting som ikke er ulogiske.

Trolljegeren fungerer helt supert som en lett underholdningsfilm, og går nok ganske lett opp i tittelen som «Verdens beste trollfilm».

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 8.0/10 (653 stemmer)

Dagbladet: Terningkast 4

VG: Terningkast 4

Håhå, lukter jeg kristenmannskommentar?

 
10 kommentarar

Posta av den desember 5, 2010 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 responses to “Julekalender 2010: 5. desember

 1. what's his name

  desember 8, 2010 at 12:12 am

  Før jeg leste innlegget ville jeg ikke ha trodd at trollfascinasjonen skulle være så sterk at en temamessig ønsket å se flere filmer fra den samme leia, men nå er jeg på gli. Det skal vel godt gjøres å nekte for at fortellingene fra oppveksten har satt sine spor. Snakkes i Dovregubbens hall!

   
  • denhoyefotograf

   desember 8, 2010 at 3:44 am

   Ja, denne filmen e iallfall någe å bli entusiastisk øve. Eg tvile jo dessverre åp at det komme så mongen filmar om norske myter og sagn, mest pga at det blir vanskeligt å leva opp te denna, og at denna filmen kanskje har tatt det kjekkaste konseptet heilt fra starten av…

   Blir jo forresten referert te Dovregubbe i filmen. I tillegg te sangen om når trollmor har lagt sine elleve små troll, og andre artige småting.

    
   • Ottar Karsten Hostesaft

    desember 8, 2010 at 6:30 pm

    Eg har jo ikke sett den her, men eg e enig i at det hadde vært tøft med filma basert i norske myta og sagn. Eg ville satt på at det ikke va komedia, men eg innser jo at det sett veldig høye krav til produksjonsverdi. No har eg ikke fått sett den her enda, men eg har vært å sedd Due Date; den treng ingen å se…

     
   • denhoyefotograf

    desember 8, 2010 at 6:44 pm

    Nei, eg meinte heller ikkje at det sko vær komediar. Men eg ser liksom ikkje for så mongen tunge dramaer… Ville uansett blitt filmar med ganske høge underholdningsverdi, trur eg.

    Eg hadde tenkt å sjå Due Date, men har ikkje fått gjort det ennå. Trist viss den ikkje e bra, følte an hadde ein del lovande elementer.

     
   • Ottar Karsten Hostesaft

    desember 8, 2010 at 6:56 pm

    Ja med Todd Phillips i stolen og Zack og Robert i hovedrollan såg eg lite mulighet for at det sku være svakt, men med unntak av et par morsomme øyeblikk va det rett og slett kjedelig. Det va irriteranes, og dem utnytta ingen av de tingan Downey e go på. 5/10.

     
 2. Ansgar

  desember 12, 2010 at 4:49 pm

  Det lages for tiden en stor film om troll og nøkken. Følg med på nettsiden i linken.

  Sjekk den ut, og gled dere!

   
  • denhoyefotograf

   desember 12, 2010 at 5:57 pm

   Kjempekult! Ikkje minst at det e ein lokale Rogaland-film! Ska bli kjekt å se framøve!

    
 3. Ansgar

  desember 12, 2010 at 4:49 pm

   
 4. Skumringslandet

  desember 12, 2010 at 4:50 pm

  Her er linken.

   
 5. Stein

  desember 12, 2010 at 6:50 pm

  Spennanes!

   

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: