RSS

Julekalender 2010: 4. desember

04 Des

Intro for nye lesere:

Endelig er det desember igjen, og på tide med DHFs filmbaserte julekalender! I år er det fjerde året på rad den blir avholdt, og konseptet er skremmende likt år for år. Jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i år, og ender opp med årets beste film på julaften.

Som i tidligere år, inviterer jeg nettopp deg til å være med å tippe hvilke filmer som kommer til å kapre de 4 øverste plassene. For å gjøre hele prossessen mest mulig rettferdig, har jeg lagt ut en liste over alle filmene jeg har sett på kino i år, og som dermed er aktuelle kandidater for kalenderen. Listen finner du her. I år kjører vi hemmelig valg, sånn at ingen skal få noen fordeler ved å kikke på andres tips. Send dine personlige topp 4-tips i en melding til meg på Facebook, eller på elektronisk mail til rune_b_87@hotmail.com. Rekkefølgen teller, og du kan endre tipset helt fram til fristen, som settes til 14. desember (i løpet av dagen), sånn at alle må ha tippet før jeg begir meg inn på topp 10.

21. Precious

Regi: Lee Daniels

Manus: Geoffrey Fletcher, basert på en roman av Sapphire.

Med: Gabourey Sidibe, Mo’Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Sherri Shepherd og Lenny Kravitz.

Land: USA

Spilletid: 109 min

Premiere: 29.01.10

Precious er en svært overvektig jente på 16 år, gravid med sitt andre barn. Hun kan verken lese eller skrive, og blir mishandlet av moren sin hjemme. Men så får hun en sjanse til å gå på en alternativ skole, en sjanse for å snu livet sitt inn på riktig spor.

Dette er en veldig sterk film. Den er trist, men det ligger håp bak. Hovedpersonen, spilt glimrende av nykommeren Gabourey Sidibe, drømmer seg bort til glamorøse fantasier når hun må gjennomgå det verste. Og sjelden har vi vel følt mer med en filmkarakter, for det verste er virkelig ikke lett. Vi blir møtt med fattigdom, hjelpesløshet, incest og vold som går ut over småbarn. Det er tungt å se på, og det knyter seg i magen mer enn en gang.

Filmen bæres av bra og realistiske dialoger, levert av veldig flinke skuespillere. Mariah Carey overrasker kanskje med hvor god hun er. Jeg ble i hvert fall mektig imponert av henne. Lenny Kravitz leverer også en sterk jobb, men ingen kan måle seg med Mo’Nique i rollen som Precious» mor. Hun fungerer som skurken på mange måter, men vi får også et innblikk i hvorfor hun gjør de tingene hun gjør, uten at de kan unnskyldes for det. Men Mo’Nique spiller ufattelig bra, og portretterer et forferdelig menneske. Hun gir oss noen å rette skylden mot, og skal ha mye av æren for at filmen fungerer så bra som den gjør. Så vant hun da også Oscaren for Beste kvinnelige birolle tidligere i år, fullt fortjent.

Precious tok også med seg Oscaren for Beste manus basert på tidligere publisert materiale. For meg er det en type film som de aller fleste sikkert kunne ha godt av å se i blant, selv om den ikke akkurat gjør deg i godt humør. I det minste får den alle problemene du selv sliter med til å virke ganske greie og overkommelige.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 7.5/10 (26 109 stemmer)

Dagbladet: Terningkast 5

VG: Terningkast 4

Kommenter gjerne.

 
7 kommentarar

Posta av den desember 4, 2010 in Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 responses to “Julekalender 2010: 4. desember

 1. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 5, 2010 at 3:46 am

  Ligg fremdeles på harddisken min i undermappa oscar. Den ene filmen i den mappa eg ikke klarte å manne meg opp til å se. Får vel ta til vett og se den så oscar-mappa mi e rydda opp til neste år.

   
  • denhoyefotograf

   desember 5, 2010 at 8:53 am

   Det e ein vanskelige film å begynna på, har full forståelse for det. Men ta det når du komme i humør te det, så komme an te å sitta godt.

    
 2. what's his name

  desember 8, 2010 at 12:02 am

  Det mørknet tidlig nok i desember. Utifra traileren å bedømme kan det virke som om filmen er pepret med voldsomme hendelser og dramatisk hysteri og at den mangler ettertenksomme episoder. Får håpe det ikke er tilfellet!

   
  • denhoyefotograf

   desember 8, 2010 at 3:41 am

   Voldsomme hendelser, ja. Dramatisk hysteri? Ja, men traileren legge naturligt nok vekt på det, siden han trenge någe dramatisk å visa. Hysteriet e for øvrigt oftast berettiga eller naturligt for karakterane.

   Eg vil absolutt sei det e ettertenksomme episodar. Eg seie igjen, se opp for Mariah Carey som plutseligt klare å sitta og grina og røra meg der eg sitte. Kim hadde trudd det?

    
 3. Stein

  desember 8, 2010 at 7:14 pm

  Mariah har rørt meg før. Ga f.eks. denne cden i julegave innad i familien i 1993, mest for å kunne glo i heftet, naturligvis:

  http://www.amazon.com/gp/product/images/B0000028VT/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=5174&s=music

   
  • Stein

   desember 8, 2010 at 7:15 pm

   (skal prøve å huske å trykke på svar-knappen senere)

    
   • denhoyefotograf

    desember 8, 2010 at 7:19 pm

    Haha, men då e du jo forberedt. Sjøl om det ikkje nødvendigvis e på samme måte ein blir rørt i denne filmen.

    Når det gjelde svar-knappen, så e det ikkje så farligt for min del. Eg får uansett mail når folk kommentere. Ein irriterande ting med svar-knappen e jo forøvrigt at det kun går an å svara to gonger på rad, før bredden liksom e brukt opp…

    Ellers betryggande og fint at du e gått tebars te å barre vær Stein, og ikkje någe what.

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: