RSS

Julekalender 09: 20. desember

20 Des

Intro for eventuelle nye lesere:

Den Høye Fotografs filmiske julekalender avholdes for tredje år på rad! Ideen er at jeg teller ned de beste filmene jeg har sett på kino i 2009, en ny film for hver dag, med den beste filmen som avslutning på julaften. Som tidligere holdes det en konkurranse der jeg inviterer DEG til å tippe de fire øverste plassene. Fristen er gått ut.

Deltakere:

Ottar Karsten Hostesaft: Slumdog Millionaire, Inglourious Basterds, The Hangover og District 9 (6).

Stein Galen: Inglourious Basterds, Slumdog Millionaire, “ukjent festivalfilm” (8) og A Serious Man (11).

Audun: Slumdog Millionaire, Inglourious Basterds, It Might Get Loud og District 9 (6).

Fire dager igjen til jul, og vi får den femte beste filmen 2009:

5. The Hangover

Regi: Todd Phillips

Manus: Jon Lucas og Scott Moore.

Med: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham, Ken Jeong og Mike Tyson.

Land: USA/Tyskland

Spilletid: 100 min

Premiere: 19.06.09

Todd Phillips er mannen bak rølpekomedier som Road Trip og Old School, i tillegg til Ben Stiller/Owen Wilson-samarbeidet Starsky & Hutch. Det er jo generelt godt likte filmer, uten at de vel kan regnes for komiske mesterverk. Så var det jo også i hovedsak traileren som gjorde at jeg hadde en del forhåpninger da jeg skulle se The Hangover.

Fire kamerater reiser på utdrikningslag til Las vegas. Når de våkner opp neste dag er det i et ødelagt hotellrom, det er en tiger på badet, en baby i skapet og brudgommen er fullstendig borte vekk. De tre gjenværende kameratene må prøve å finne ut hva de gjorde forrige kveld, for så å finne ut hvor brudgommen kan befinne seg.

Det lureste grepet The Hangover gjør i forhold til en «vanlig» komedie, er at den ikke viser oss noe av selve kvelden og natten der alt går galt. Vi følger dem opp til de skal begynne kvelden, men hopper så til neste morgen. Dermed får vi mer og mer absurde situasjoner etter hvert som de nøster opp hva som faktisk har skjedd.

Bevis for teorien om at dess større vinkel du har på leningen din, dess kulere er du.

Phillips har samlet en veldig fin gjeng skuespillere. Ed Helms kjenner nok mange fra tv-serien The Office (den amerikanske versjonen), mens Bradley Cooper og Zach Galifianakis kanskje er mer ukjente. Men det er Galifianakis som får de meste av latterne her, som den klart merkeligste karakteren. Som alle gode komedier, så er det også noen hysterisk morsomme småroller. Mike Tyson dukker opp som seg selv, mens Ken Jeong kanskje er filmens høydepunkt som halvgal kinesisk gangster. For fans av Arrested Development er det også gøy med Jeffrey Tambor i rollen som brudens far.

Kamera-arbeid er jo vanligvis ganske ordinært i komedier, og det er det også her. Men noen kule grep får vi, spesielt satte jeg pris på en veldig fin parodi/homage til Rain Man. Også skryt for et bra og passende soundtrack.

Det er lite mer å si. The Hangover tar plass som en av tidenes morsomste komedier, og viss du ikke så den på kino har du gått glipp av en herlig opplevelse. Årets klart morsomste film!

Dom:

DHF: 9/10

IMDb.com: 8.0/10 (87 114 stemmer)

Dagbladet: Terningkast 5

VG: Terningkast 3 (Manglende karisma? For stutt i forhold til andre komedier? Sjelden har vel Morten Ståle Nilsen vært mer i utakt med det generelle publikum.)

Legg gjerne igjen en kommentar! Takk for i dag, ha en trivelig dag!

 
8 kommentarar

Posta av den desember 20, 2009 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 responses to “Julekalender 09: 20. desember

 1. Audun

  desember 20, 2009 at 3:37 pm

  And the winner is me!!:D

  Kan ikje tenka meg at du ikje har «it might get loud» med på listå – huske at du va meget fornøyd med denne filmen…

  God jul!

   
  • denhoyefotograf

   desember 20, 2009 at 3:42 pm

   Du føle deg sikker? Jaja, fira innlegg igjen, med minst ett som ingen har tippa…

    
   • stein galen

    desember 22, 2009 at 5:02 pm

    «huske at du va meget fornøyd med denne filmen»!

    Føle at me konkurrere på ulike premisser her!! DHF, du bør holda deg for god for å kommentera nye filmar dei årene du planlegge julakalender!!!112, noe eg satse på skjer i hvert fall dei neste åtta årå.

    Grei ut om din filmatiske ferdsel om du vil reinvaska ditt navn! (evt. avsløra skitt og smuss)

     
   • denhoyefotograf

    desember 22, 2009 at 9:32 pm

    Blir nok av og te litt ulike premisser, ja. Når eg ser filmar på kino, så e det ikkje uvanligt at eg ser de samen med andre mennesker. Og ittepå eg har sett filmer, så like eg å diskutere de samen med dei eg har sett de med. Denne diskusjonsfasen kan ofte hjelpa meg på vei te å gjør opp min endelige meining om filmen.

    Såklart gir det kanskje personen eg diskutere med fordel, så den beste løysningen på dette problemet e vel at du flytte te Stavanger og går sykt møje på kino med meg neste år. Kan vel og nevna at eg ikkje har sett mer enn kanskje 4-5 filmer på kino med Audun i år, så han e ikkje den som hadde hatt den største fordelen.

    Eg komme te å fortsetta å rata filmar ittekvart som eg ser de, men eg går bevisst ikkje ut med direkte sammenligningar som «Milk e bedre enn Man on Wire». På årets lista va det 8 filmar med 9/10, men ingen vett ka min egen personlige rekkefølge på desse filmane e.

    Men neste år trur eg nok eg komme te å gå inn for hemmelige tips, i håp om at folk ikkje ska ha for mongen av de samme filmane.

     
 2. Audun

  desember 20, 2009 at 4:14 pm

  Yes, men du e ikje heilt rektige hvis du har udelatt Slumdog og Basterds fra topp24 listå – så eg får verfall delt 1. plass:)

   
  • denhoyefotograf

   desember 20, 2009 at 4:27 pm

   Hørre du seie det…

    
   • Ottar Karsten Hostesaft

    desember 22, 2009 at 11:44 pm

    Så eg kan også dele første? Men da må It Might Get Loud snike seg utenfor selv om du lovprisa den til Audun… Eg velge å håpe!

     

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: