RSS

Julekalender 09: 14. desember

14 Des

Intro for eventuelle nye lesere:

Den Høye Fotografs filmiske julekalender avholdes for tredje år på rad! Ideen er at jeg teller ned de beste filmene jeg har sett på kino i 2009, en ny film for hver dag, med den beste filmen som avslutning på julaften. Som tidligere holdes det en konkurranse der jeg inviterer DEG til å tippe de fire øverste plassene. Fristen er gått ut.

Deltakere:

Ottar Karsten Hostesaft: Slumdog Millionaire, Inglourious Basterds, District 9 og The Hangover.

Stein Galen: Inglourious Basterds, A Serious Man, Slumdog Millionaire og “ukjent festivalfilm”.

Audun: Slumdog Millionaire, Inglourious Basterds, District 9 og It Might Get Loud.

Den ellevte beste filmen jeg så på kino i år er

11. A Serious Man

Regi: Ethan Coen og Joel Coen.

Manus: Ethan Coen og Joel Coen.

Med: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolff og Jessica McManus.

Land: USA/Stobritannia/Frankrike

Spilletid: 105 min

Premiere: 06.11.09

Listen med filmer mot slutten av traileren ovenfor burde vel tale for seg selv. Coen-brødrene har regissert 14 filmer, jeg ahr sett 13 av dem, og det er ingen jeg ikke har likt. Såklart er ikke alle på samme nivå, men jeg føler alle er et godt stykke over middels. De personlige favorittene er Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski, No Country for Old Men og Burn After Reading. De to sistnevnte kom på henholdsvis andre og femte plass i fjorårets kalender. Så det er ikke særlig tvil om at jeg er kjempefan, og hadde store forventninger til A Serious Man.

Filmen finner sted i den amerikanske midtvesten i 1967. Professoren Larry Gopnik (Stuhlbarg) føler at livet raser sammen. Kona hans (Lennick) vil skille seg for å bli sammen med Sy Ableman (Melamed), en asiatisk student prøver å bestikke ham for bedre karakterer, naboen vil bygge på hans eiendom, broren hans har flyttet inn på sofaen hans og sønnen skal ha Bar Mitzvah’en sin snart. Han kan ikke forstå hvorfor han har fått alle disse problemene, og prøver å søke hjelp hos forskjellige rabbier.

Ingen kan anklage Coen-brødrene for å lage uoriginale filmer. Det fører såklart til at mange misliker det de lager, siden de ikke er vant til det. Her har vi en veldig fin film, som er veldig «rolig» og på en måte antiklimaktisk. Ting barre driver sakte videre, uten at hovedpersonen endrer særlig mye på oppførselen sin. «I didn’t do anything.» Det er Larry Gopniks mantra, og likevel går alt galt for ham. Det ligger et stilig budskap i det.

«Seriously?»

Filmen har en tilsynelatende urelatert prolog, som må være noe av det mest stemningsfulle jeg har sett på kino i år. Virker som en filmatisering av en jødisk myte fra 1800-tallet, og omhandler et ektepar som blir besøkt av det kona tror er en slags demon i kroppen til en avdød kjenning. Veldig bra åpningsscene. Vil også trekke fram den fantastiske historien om mannen med inskripsjoner på innsiden av tennene. Selv om jeg ante hvor det kom til å gå, var det deilig å merke hvor irriterende det føltes med «fasiten».

Skuespillet er veldig bra, og det uten noen stjerner i det hele tatt. Til stor kontrast fra Burn After Reading, der halve A-lista i Hollywood dukket opp. Men det er ikke noe dårlig tegn at de er ukjente for oss, alle i A Serious Man føles troverdige. Såklart er det nok litt enklere å virke troverdig i en såpass lavmælt film, men du skal ikke se mange filmer før du finner eksempler på folk som ikke klarer å spille normale mennesker. Så castet fortjener ros. Kamera-arbeidet er som vanlig lekkert og fint utført. Det er jo noe du nærmest garantert får om du skal se en Coen-film.

Men det som var viktigst i å gjøre filmen bra for meg, var den utrolig fine humoren som ligger og lurer i desperasjonen Gopnik føler. Det bygger seg opp til geniale komiske situasjoner, uten at det egentlig føles som en komedie. Det er faktisk sjelden jeg har ledd så hjertelig av en film. Historien er glimrende bygd opp.  Dette er av typen komedie der ting bare blir morsommere og morsommere etter hvert som filmen fortsetter, og det er jo den typen film Coen-brødrene er eksperter på.

Det som trekker ned er nok det at filmen føles litt for saktegående til tider. Men jeg er usikker på hvor mye det egentlig trekker ned, og trenger faktisk å se filmen en gang til. Jeg blir ikke overrasket om filmen får en høyere karakter etter flere gjennomsyn. Men for nå gikk det litt sakte, og filmen ender på ellevteplass, kvalitetsmessig i andre rekke for Coen å være.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb.com: 8.1/10 (4 731 stemmer)

Dagbladet: Terningkast 5 (er jo enig med karakteren, men anmelderen sier den ikke er særlig morsom?)

VG: Terningkast 5

For Stein Galen kom vel kanskje denne filmen sørgelig tidlig i desember, men jeg syns å huske at du først sa den ville komme blant topp 20, og det fikk du jo rett i.

Legg gjerne igjen en kommentar! Takk for i dag, ha en trivelig dag!

 
7 kommentarar

Posta av den desember 14, 2009 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 responses to “Julekalender 09: 14. desember

 1. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 14, 2009 at 7:49 pm

  Ja viss mannen i VG ga den 5 uten å synes den va morsom så skjønne eg ingenting. For meg ble den dratt fra 6/10 til 7/10 på at den e morsom – historien blei for uinteressant for meg. Visstnok basert på Jobs bok.

  Eg skjønte ikke sammenhengen med prologen, men det va min favorittdel av filmen.

  Har for øvrig akkurat sett «A Christmas Carol». God underholdning, slutten va veldig morsom. Likte ikke den dansescenen inni midten der folk plutselig begynte å bryte de fysiske lovan som om dem va i en tegnefilm. Eg anså spøkelsan som de eneste som skulle få lov å bryte reglan. I tillegg e det enda mangla i dataanimasjonen. 7/10.

   
  • denhoyefotograf

   desember 15, 2009 at 3:35 am

   Angåande prologen, så leste eg at det muligens kan vær ein sammenheng med schroedingers cat, som jo Gopnik lære vekk te studentane sine. Drepte hu ein demon eller ein mann? Det får de aldrig veta sikkert, akkurat som du ikkje kan veta om katten i boksen e død eller ikkje.

   Leste og ein teori som gjekk på at det va faktisk va ein demon, og når mannen seie «we’re doomed», så va det ganske bokstaveligt ein forbannelse. Videre legge då teorien fram at Gopnik e ittekommaren te ekteparet i prologen. Eg syns ikkje den teorien va så kule.

   Godt poeng om dansescenen i A Christmas Carol. Eg tenkte ikkje på det når eg såg an, men trur eg e enige i at barre spøkelsene burde kunne bryta fysiske lover. Det eg likte minst va den longe jaktscenen i fremtidsvisjonen og den berg- og dal-banen det medførte.

   Animasjonen e jo longt frå heilt realistisk ennå, men akkurat på denna syns eg de kalrte å finna ein fine balanse mellom eventyrfigur og ekte person, mest på Scrooge, såklart.

    
   • Ottar Karsten Hostesaft

    desember 15, 2009 at 8:33 pm

    Bestikkelsen fra han asiaten va og Schrödingers katt. Den va i live og ikke i live samtidig. Viss han tar den eller ikke. You see? Dyp film, men det hjelpe meg lite om eg kjede meg.

     
   • denhoyefotograf

    desember 16, 2009 at 3:03 am

    Oh yeah. Accept the mystery. Eg kjeda meg nok litt mindre enn deg, og når du gir an 7/10 så har du jo uansett det standpunktet at det e ein nokså god film.

     
 2. stein galen

  desember 16, 2009 at 8:25 pm

  Eg likte filmen bedre enn plasseringen an fekk.

  Hilsen a schmuck

   
  • denhoyefotograf

   desember 17, 2009 at 3:16 pm

   Fair enough det. Eg vil barre påpeika at me ittekvart e inne i ein elitedivisjon av filmar her, og alt som dukke opp dei siste to vekene før jul e voldsomt bra, itte mi meining.

    

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: