RSS

Julekalender 08: 24. desember

24 Des

Intro for eventuelle nye lesere:

Som i fjor kommer jeg til å avholde min egen lille julekalender her på bloggen for enhver som gidder å lese. Som i fjor er konseptet at jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i løpet av året. Som i fjor kan dere tippe hvilke filmer jeg setter på de 4 øverste plassene.

Foreløpig deltakere:

dabju: The Dark Knight, Cloverfield (4), Wanted (15), (tom plass)

Ottar Karsten Hostesaft: The Dark Knight, No Country for Old Men(2), There Will Be Blood (3), Burn After Reading (5)

Stein Galen: The Dark Knight, No Country for Old Men(2), There Will Be Blood (3), WALL-E

Lars Østhus: The Dark Knight, No Country for Old Men(2), Hot Rod (6), Quantum of Solace (17)

FRISTEN ER GÅTT UT.

Men nå er vi klare, så sett deg ned, sleng beina i været og les et innlegg om en film jeg synes er bra!

1. The Dark Knight

Regi: Christopher Nolan

Manus: Jonathan Nolan, Christopher Nolan og David S. Goyer, basert på karakterer av Bob Kane.

Med: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman og Morgan Freeman.

Land: USA

Spilletid: 152 min

Når Batman Begins kom ut for tre år siden, så var det den beste «tegneserie-filmen» jeg hadde sett. Christopher Nolan har kjapt blitt en av favorittregissørene mine, men filmer som Memento og The Prestige (fjorårets kalendervinner). Og med den fantastiske Joker-baserte reklamekampanjen hadde jeg usannsynlig store forventninger.

I The Dark Knight fortsetter sagaen om Batman (Bale), Gothams beskytter. Denne gangen er hans store motstander The Joker (Ledger), en tilsynelatende fullstendig gal og anarkistisk skurk. For å sitere Batmans butler Alfred (Caine): “Some people just want to watch the world burn.” Batmans kjærlighetsinteresse fra den første filmen, Rachel Dawes (Gyllenhaal), er blitt sammen med Harvey Dent (Eckhart). Dent er district attorney, og veldig ambisiøs. Sammen med løytnant Gordon (Oldman) fra politiet og med Batmans hjelp vil han renske gatene i Gotham for kriminalitet.

The Dark Knight overgår rett og slett Batman Begins på alle områder. Den er hakket bedre generelt. Historien er mer kompleks og karakterene blir satt på større utfordringer.Den tar tak i deg helt fra begynnelsen av, med et godt planlagt ran. Og derfra holder den deg gjennom hele filmen, 2,5 time.

Bale gjør nok en gang en veldig god rolle som Batman, men han alle snakker om er Heath Ledger. Hans versjon av Joker er bedre enn Jack Nicholson sin, men selvsagt spiller han på helt andre premisser. Den fungerer helt utrolig godt, og alle scenene med The Joker i er de mest underholdende i filmen. Som jeg har sagt tidligere, så får han faktisk to helt fantastisk kule introduksjonsscener. «I’m going to make this pencil disappear.» Mer trenger ikke sies for dem som har sett filmen.

Den som kanskje blir litt forbigått i omtalene på grunn av Ledger, er Aaron Eckhart. Dess mer jeg tenker på det, dess bedre syns jeg prestasjonen hans er. Det er faktisk blitt sånn at jeg heller syns at han burde vinne Oscar for beste birolle, siden han spiller ut et mye større register i løpet av filmen. Ledger er glimrende som The Joker, men han er jo også den samme karakteren gjennom hele filmen. Så har vi jo også gamle ringrever som Caine, Oldman og Freeman med på laget. Der har du såpass god kvalitet at få filmer overgår det.

Actionsekvensene er også nærmest perfekte, med noen få dypp inn i kategorien overdrevet. Det som er imponerende er at selv om jeg hadde sett mye i trailere, som traileren (hah) som tipper over, så overveldet det meg like mye når jeg så det igjen på kino.

Kostymene er definitivt stilige, Batman har fått forbedret drakt, og Joker har den lilla dressen, uten at det blir for mye. Batmobilen har også fått en oppgradering, eller, den brukes hvertfall til litt andre ting enn i forrige film.

The Dark Knight er en perfekt actionfilm, og har gått inn i mine favoritter. Jeg fikk sett den to ganger på kino, og gleder meg veldig til å se den igjen. Og selv om jeg håper at Nolan vil lage en tredje, så har jeg vanskelig for å forstå hvordan han skal overgå denne. Og hvis ikke denne får en del Oscar-nominasjoner, så forstår jeg lite.

Dom:

DHF: 10/10

IMDb: 9.0/10 (317 790 stemmer, plassert på 4. plass på Top 250)

VG: Terningkast 6 (Jon Selås tar til vett! Det hadde jeg ikke trodd jeg skulle se.)

Dagbladet: Terningkast 5

Resultatet i konkurransen bli da:

1. Ottar Karsten Hostesaft (3 rette, pluss femteplass)

2. Stein Galen (3 rette, en uplassert (kommer i morgen))

3. Lars Østhus (2 rette, 6. og 17.)

4. Dabju (2 rette, 15. og et tomt tips)

Gratulerer!

Legg gjerne igjen kommentar, og heng med for den fulle rangeringen av årets filmer ganske tidlig i romjulen!

 
6 kommentarar

Posta av den desember 24, 2008 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 responses to “Julekalender 08: 24. desember

 1. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 24, 2008 at 3:05 pm

  Yes! Eg vant! Eg vil takke alle som har hatt trua på meg gjennom en tøff desember, og selvfølgelig Rune Bratthammer som gjorde seiern mulig gjennom å ha arrangert konkurransen.

  Og selvfølgelig måtte du oppgradere til 10/10. Good stuff! Ludiludilei. Eg såg den nylig på DVD, og eg må si at selv om den fremdeles e kanonsterk så gjør den seg så vannvittig på kino. Og eg håpe at eg gjennom et eller anna tilfeldig stykke flaks kommer til å få sett den på IMAX en gang.

  God Jul!

   
 2. Stein Galen

  desember 24, 2008 at 5:08 pm

  Se her ja. Det ble orden til slutt, både blant filmene og leserne.

  Tror jeg får beklage at det følgende ikke har så mye med dagens innlegg å gjøre, selv om det springer ut av summen og den ønskede konsekvensen av innleggene, for å si det vel fint.

  Jeg rakk å låne noen av årets filmer på biblioteket, deriblant Hot Rod, som jeg nettopp har sett. Hva skal jeg så si om den? Sjelden har jeg hatt så blandede følelser om en film. Når jeg tenker meg om, så har jeg vel ikke vært giret på rene komedier siden ungdomsskolen; da lette jeg først og fremst i den kategorien på Videokjelleren. Nå er det helst slik at de tingene jeg liker best har et element av komikk i seg, men ikke akkurat baserer seg på det (av de som strekker seg over halvtimen). Eksempelvis lo jeg en del til Deadwood, hvor stefaren i HR, Ian McShane, spiller den brutale og artige Al Swearengen. Han hever også denne filmen, med herlige scener især innledningsvis. Jeg er likevel litt overrasket over at den kommer så høyt opp på listen din; skulle nesten tro at du kjente godt til humoren, og nærmest var del av gjengen, fra før – for for meg blir mye av det av den kjipt billige sorten. Når det er sagt, så hender det også at det blir så teit, meningsløst og ekstremt billig, at det er vanskelig å la være å le; den skal ha det. Men det er vanskelig å sette fingeren på hva som gjør enkelte scener morsommere enn andre. Det varierer jo fra det evinnelige fallet ute i naturen, som etter hvert blir komisk, via den rare og syke måten han reagerer på når kioskdamen spør om han spør henne ut, til når sprengladningen går av for tidlig i det tårnet, osv. Mer subtile ting har jeg allerede glemt. Har for øvrig en mistanke om at det kan være bedre i konsentrerte mengder; her kunne jeg ha kuttet det ned til 20 minutter med moro, som for øvrig er standard lengde for komiserier. Tror i grunn jeg her spør om komedier på halvannen time er liv laga. Det skal ekstremt mye til for å fikse det, og jeg har en mistanke om at man må være britisk for å klare å knekke koden. Foruten Jim Carrey, kanskje. Kan du telle dem på en hånd eller må det to til?

   
 3. denhoyefotograf

  desember 25, 2008 at 5:10 pm

  Ottar:

  Gratulera igjen. Regne med at an komme te å visas på IMAX i Tyrkia sommaren 2012, og at me får sitt an der. God jul!

  Stein:

  Du har litt rett, siden eg kjente te gjengen gjennom alle «digital shorts» de hadde lagt, så følte eg meg delvis som ein av de. Og så blei eg umiddlerbart dratt inn fullstendigt med den scenen i begynnelsen der de står i 10 sekundar og vente på fyrverkeriet som aldrig går av. Då va eg solgt, og resten av filmen va skikkeligt kos. Fallet i naturen va det som va aller løgnast når eg og Lars såg an på kino, då lo me lenge itte det va ferdigt, kanskje av kvarandre ittekvart. Men eg syns akkurat det fallet e voldsomt godt gjennomført, og eg har ledd kvar gong eg ser det. Ellers e eg utroligt glad i sekvensen der Rod forklare planen sin te gjengen mens de e på forskjellige plassar i ishallen, og ikkje minst «Let’s celebrate!», ittefulgt av popping av bobleplast. Eg e og fantastisk glad i at de aldrig forklare ting som me ser i begynnelsen av scenar, som han eine fyren sin high five-maraton. «And THAT’s how it’s done!»

  Og så MÅ eg faktisk nevna typen te Denise. Han syns eg alltid e hysteriske, med den utdradde «Babe! No! Babe!…» osv, og du bør faktisk sjekka ut ekstramaterialet, der de har masse ekstra scenar med han og kameraten på restauranten, Sully. Inkludert «Hey, guess who did 8 years for murdering his niece? SULLY!… I’m sorry I told them that, bro.»

  Men ja, eg e fullt klar øve at det e for spesielt interesserte, og det traff meg fullstendigt. Og ein sånn type komedie eg vil tru tar seg opp om ein ser an i lag med folk som like an godt. Då komme det jo og litt an på kor møje ein blir påvirka av medpublikummet under filmtitting.

  Men når det gjelde nevnte komediar, så e det absolutt ein del amerikanske og, spør du meg. Har stor sans for Airplane!, Top Secret! og Hot Shots Part Deux, alle med bakgrunn fra teamet Zucker-Abrahams-Zucker, i tillegg te Jim Carrey og dei britiske (Monty Python, Pegg/Wright og Richard Curtis). Så eg trur eg trenge mer enn to hender for å tella alle 1,5-times komediar eg har gitt 9/10 eller bedre…

   
 4. Stein Galen

  desember 26, 2008 at 12:01 am

  Det e nok ikkje mye tilfeldig at flertallet her har ein felles topp tri. Det e årets mest minneverdige filmer, og av dei tror eg at There Will Be Blood e den som tåle tidens tann best og kanskje vil voksa mest i anseelse, om ikkje akkurat i popularitet. Det e jo den filmen som i særklasse byr på langt mer enn (intelligent) underholdning. Den tar opp i seg så mye, og det på ein så forseggjort og velgjort måte, at det rett og slett e vanskelig å snakka om den. For meg blir denna årets film. Som ein bisetning, føle eg for øvrig at det i år hadde passt bedre å kåra årets tri beste filmar, enn fira – ikkje bare fordi eg då hadde delt førsteplassen, for den tilhøre fullt og heilt første-mann-ut-Ottar (selv om Den høye har lagt ut poeng på imdb, som tipparen har vært smart nok te å studera:).

   
 5. denhoyefotograf

  desember 26, 2008 at 1:01 am

  Eg føle topp 3 e voldsomt gode eksempler på utroligt godt gjennomførte filmar innenfor litt forskjellige sjangrar. Så det blir vanskeligt å sammenligna de. Eg må personligt gå itte ka eg «føle» e best, ka som kjennes aller mest rett i kinosalen. I år bli det The Dark Knight, uten at eg vil sei for møje om ka framtiå komme te å bringa. Eg trur mesten topp 3 regnes som mesterverk allerede, og eg tvile på at de komme te å mista någe særligt av den anseelsen de har.

  Det burde vel vær naturligt å tippa på topp 3, men det va topp 4 i fjor, og det valgte eg å fortsetta med. Nå syns eg jo og det blei ganske passeligt, siden det e kjipt med delte fussteplassar. Det hadde blitt for lett med barre tri. Og så vett eg ikkje om Ottar har sjekka ka eg har gitt filmar på IMDb (kan ein forresten sjekka ka andre har gitt, da?), men om han visste någen karakterer på forhånd, så har vel det mer samenheng med at me har snakka møje om filmar og karakterar gjennom året. Ottar huske godt.

   
 6. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 29, 2008 at 12:20 am

  Eg kan avkrefte at eg har vært inne på imdb og sjekka ka du har gitt filma, og eg e også meget usikker på om det e mulig, men eg skal innrømme at eg har hatt en fordel pga en rekke filmbaserte diskusjona.

   

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: