RSS

Julekalender 08: 17. desember

17 Des

Intro for eventuelle nye lesere:

Som i fjor kommer jeg til å avholde min egen lille julekalender her på bloggen for enhver som gidder å lese. Som i fjor er konseptet at jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i løpet av året. Som i fjor kan dere tippe hvilke filmer jeg setter på de 4 øverste plassene.

Foreløpig deltakere:

dabju: The Dark Knight, Cloverfield, Wanted (15), (tom plass)

Ottar Karsten Hostesaft: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, Burn After Reading

Stein Galen: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, WALL-E

Lars Østhus: The Dark Knight, No Country for Old Men, Hot Rod, Quantum of Solace (17)

FRISTEN ER GÅTT UT.

Men nå er vi klare, så sett deg ned, sleng beina i været og les et innlegg om en film jeg synes er bra!

8. I’m Not There

Regi: Todd Haynes

Manus: Todd Haynes og Oren Moverman

Med: Cate Blanchett, Ben Wishaw, Christian Bale, Richard Gere, Marcus Carl Franklin, Heath Ledger og Kris Kristofferson.

Land: USA/Tyskland

Spilletid: 135 min

Det er vanskelig å beskrive filmen. Det er 6 forskjellige skuespillere som portretterer Bob Dylan, i mer eller mindre overført betydning. I alle historiene er Dylan ved et veiskille i livet, og til sammen er dette et forsøk på å gi et fnugg av innsikt i det kompliserte livet til mannen. En annerledes musikerbiografi.

Jeg kan lite om Bob Dylan. Jeg regner ikke meg selv for Dylan-fan engang. Mitt inntrykk av musikken har vært at det varierer fra skikkelig bra til litt plagsomt. Men musikken i denne filmen er i hvertfall helt fantastisk, jeg satte veldig mye pris på den. Men som sagt, jeg kan lite om Dylan. Så hvor nøyaktig disse karakteriseringene treffer på han, eller deler av livet hans, det kan jeg ikke si noe særlig om.

Det jeg kan si noe om, er at jeg likte filmen veldig godt. Det må være noe med følelsen. Musikken, satt sammen med den rolige måten å legge fram historien på. Her har vi tid, og derfor bruker vi tid. Det er også en fryd å se de ulike skuespillerne leke seg i rollen som den samme personen, men på såpass vidt forskjellige måter. Selv syns jeg kanskje Cate Blanchett sin tolkning ble litt for mye etter en stund, at det begynte å bli litt småirriterende. Men Gere, Bale og unge Franklin imponerte meg stort. Eller, Bale er jeg blitt vant med skal være utrolig flink, så han innfridde kanskje mer enn han  imponerte.

Stilen på de forskjellige delene er jo åpenbart forskjellige, og det liker jeg. At det veksles mellom farger og svart-hvitt osv. Fotografen har gjort en usedvanlig fin jobb, en av årets beste når det gjelder fine bilder, spesielt på delen der Gere spiller Dylan. Den delen var også favorittdelen min av de seks, med åpningsdelen på en god andreplass.

Nei, dette er rett og slett en fin opplevelse, en film inspirert av Dylans mange liv, som den reklamerer for seg selv med. Hvordan Dylan-fans liker den, er jeg litt usikker på, men av de som så den med meg, så virket det som om de syns det var ganske bra. Jeg fikk hvertfall en god stemning i kroppen etter å ha sett denne, og to drøye timer fløy fort forbi. Forresten den eneste filmen jeg har sett på såkalt «luksuskino» i Stavanger, med gratis kaffe og twist, og gode lenestoler. Jeg gikk ut og tenkte: «Dette var vel verdt 140 kr.»

Filmen ble nominert til en Oscar, Beste kvinnelige birolle (Blanchett). Det har jeg ingen problemer med, hun spilte eksemplarisk. Det jeg slet med var at selve karakteren hennes begynte å gå meg litt på nervene.

Dom:

DHF: 9/10

IMDb: 7.2/10 (14 840 stemmer)

VG: Terningkast 4 (Men det virker som om den eneste kritikken her er at det ikke er en standard biografifilm? What?)

Dagbladet: Terningkast 4

Fun Fact: Nå har det vært to filmer på rad med titler som begynner med «I’m». Litt forskjell, ja, men samme betydning. Artig, og sant. Ergo, fun fact. Legg gjerne igjen en kommentar!

 
9 kommentarar

Posta av den desember 17, 2008 in Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 responses to “Julekalender 08: 17. desember

 1. Stein Galen

  desember 17, 2008 at 9:43 pm

  Nå begynner vi å snakke! Denne fortjener heder!

  Ettersom jeg så den tidlig på høsten i 2007 (BIFF), tenkte jeg heller ikke på at den var en utfordrer nå i desember. Når det er sagt, så så jeg den om igjen en gang, og det var vel i 08. Det er kanskje den eneste filmen jeg har gått på kino for å se flere enn én gang. Som dylanfan synes jeg selvsagt at musikken er fabelaktig. Det er kanskje ikke så selvsagt, forresten, ettersom det er coverlåter, noe jeg strengt tatt oftere har et dårlig enn godt forhold til. Men saken er at vi her har å gjøre med eksepsjonelt gode slike. Artistene klarer virkelig å tilføre sangene noe; de er gjerne langt på vei tolket, slik at de er gjort egne, som det heter. Artistene øser fra den gigantiske katalogen hans, og det dukket faktisk opp titler som jeg ikke kjente til fra før, og som har rukket å bli favoritter. Filmmusikken ga jeg bort til jul i fjor, og dvden ønsker jeg under treet i år, sammen med Pat Garrett and Billy the Kid. Fabelaktig!

   
 2. denhoyefotograf

  desember 17, 2008 at 9:48 pm

  Ja, nå begynne me å snakka! Godt å ha deg øve på godsidå mi igjen.

  Som sagt, eg e jo ein med ganske lite kunnskap om fyren, men det va absolutt ein fine film å barre la skylla øve seg, om du forstår ka eg meine. Barre ta inn inntrykkene.

   
 3. Anonym

  desember 17, 2008 at 11:12 pm

  Jepp – nydelig fotografering og kameraføring eller ka du kalle det, godt skuespill, særdeles originalt innpakka, variert (fra det hippaste urbane te det mest øde og isolerte), osv. Og dessuten heldigvis og naturligvis, ikkje tilfeldigvis, lika sammensatt som His Bobness sjøl.

   
 4. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 19, 2008 at 3:16 pm

  Dudelidu. Trur vi har diskutert den her filmen før. Eg gir den 5/10, men kan ikke kritisere folk som gir den mer, fordi eg må gi den såpass svakt fordi eg ikke klarte å forstå greia. Eg kjenne lite til Dylan, og datt helt ut av filmen, og da eg såg den føltes et kvert punkt som en naturlig plass å slutte filmen. Ikke et godt tegn. Den traff meg rett og slett ikke. Ikke fordi den e dårlig, men bare fordi eg og filmen ikke matche.

  Artig å se den første 9/10 på lista. Glede meg til å se ka resten får, og om det e noen 10/10. Det trur eg blir til No Country, som eg tippe den e #1 på lista di.

   
 5. denhoyefotograf

  desember 19, 2008 at 5:13 pm

  Nei, eg forstår kor du komme fra. Men samtidig, så forstod jo ikkje eg all verden heller, eg syns barre alt va så fint og avslappande å se på. Det kan vær at eg såg denna på nøyaktig rett tidspunkt, i nøyaktig rett sal.

  Huske forresten godt at det før filmen gjekk ein trailer for Inland Empire, det klart dårligaste David Lynch någen gong har lagt (1/10), rett før denna filmen. Einaste problemet va at den siste visningen av akkurat den filmen på Stavanger kino hadde begynt for et par timar si. Så sånn va den historien.

   
 6. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 19, 2008 at 5:31 pm

  Ææææ. no blei eg usikker. kom akkurat på at No Country ikke e på lista di over all time-favoritta. Mens det e TDK. Men eg huske åsså at TDK fikk en 9/10 hos deg. Så… hmmm. blir spennanes. Men kan jo godt hende du ga No Country 10/10, men ikke regne den som favorittfilm. E jo fullt mulig?

   
 7. denhoyefotograf

  desember 19, 2008 at 5:34 pm

  Eg må sei at eg sette litt pris på usikkerheten din. Fekk du et litt kaldt sug i magen med tanken på at du kan ha tatt feil ein eller aen plass her? Blei du likavel betrygga av at Stein Galen har 3/4 det sama tipset som deg?

   
 8. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 19, 2008 at 6:07 pm

  Stein Galen får ikke 4 av 4 merke eg, for eg kan ikke forestille meg at WALL-E e inne i topp 4. Den va rett og slett 7/10. Men no country må være med blandt de siste 5. TDK e sikker, og uansett e det ingen som ikke har den, så det e ikke krise. Mene du ga 9/10 til Burn After Reading, så trur den må være minst 5., men eg e meget usikker på There Will Be Blood. Og Cloverfield likte du no vel ikke så godt eller? Føles mer som nokka Daniel likte veldig godt, enn nokka han har tippa fordi han trur du likte det veldig godt. Men kan være han så den med deg og har insideinfo.

  Som sagt: Blir spennanes!

   
 9. denhoyefotograf

  desember 19, 2008 at 6:20 pm

  Det e fint at det ikkje e heilt forutsigbart nå mot slutten. Eg burde jo egentligt holdt kjeft om ka eg syns om filmar heila året, barre for å gjør detta mer spennandes. Men då trur eg ikkje konkurransen hadde hatt heilt same sjarm. Nå e det faktisk litt mer ein «Kim kjenne Rune best?»-konkurranse.

   

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: