RSS

Julekalender 08: 16. desember

16 Des

Intro for eventuelle nye lesere:

Som i fjor kommer jeg til å avholde min egen lille julekalender her på bloggen for enhver som gidder å lese. Som i fjor er konseptet at jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i løpet av året. Som i fjor kan dere tippe hvilke filmer jeg setter på de 4 øverste plassene.

Foreløpig deltakere:

dabju: The Dark Knight, Cloverfield, Wanted (15), (tom plass)

Ottar Karsten Hostesaft: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, Burn After Reading

Stein Galen: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, WALL-E

Lars Østhus: The Dark Knight, No Country for Old Men, Hot Rod, Quantum of Solace (17)

FRISTEN ER GÅTT UT.

Men nå er vi klare, så sett deg ned, sleng beina i været og les et innlegg om en film jeg synes er bra!

9. I Am Legend

Regi: Francis Lawrence

Manus: Mark Protosevich og Akiva Goldsman, basert på en roman av Richard Matheson og en remake av The Omega Man (1971), skrevet av John William Corrington og Joyce Hooper Corrington.

Med: Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan, Salli Richardson, Willow Smith, Dash Mihok og Joanna Numata.

Land: USA/Australia

Spilletid: 101 min

Først og fremst må jeg si at denne hadde en av de beste trailerne i løpet av året, som sett ovenfor. Liker spesielt godt musikken, og det valget de har gjort med å skrive ned alle de dagligdagse tingene han må gjøre, eskalere det, og så kun ha «Survive» på natten. Jeg har verken lest boken eller sett The Omega Man, så jeg kan ikke si noe om det er en dårlig versjon av historien eller ikke. Francis Lawrence har for det meste regissert musikkvideoer, med unntak av spillefilmdebuten Constantine, som var ganske grei. Akiva Goldsman, en av manusforfatterene, har hatt en veldig dårlig film bak seg (Batman & Robin), men har også vært med å skrive mange veldig gode filmer (Cinderella Man, A Beautiful Mind). Jeg hadde i hvertfall store forventninger før filmen, men det var nok egentlig mest på grunn av traileren. Denne hadde forresten premiere 2. juledag 2007 i Norge, men jeg så den ikke før på nyåret, og derfor er den med på listen.

Et forferdelig menneskelagd virus herjer verden i nær fremtid. Det skulle egentlig kunne kurere kreft, men det slo fryktelig feil, og det er ingen kur. De smittede blir mutanter med overmenneskelig styrke, men de er forvist til skyggene på grunn av at de ikke tåler solen lenger. Robert Neville (Smith), immun militær forsker, er det eneste gjenlevende mennesket i New York, og han bruker all sin tid på å prøve å finne en måte å reversere effekten av viruset på. Med seg har han hunden Sam, en uvurderlig venn i den folketomme og forfallende storbyen.

Dette er filmen der Smith måtte bevise at han kunne bære en film helt alene. Ja, han har spilt hovedroller før, men dette her er noen hakk vanskeligere. Han klarer det veldig bra, men jeg tviler på om det hadde gått hadde det ikke vært for hunden, og at han kan spille med den. Det gjør jo alle monologene hans til dialoger, og det gjør det mye lettere å identifisere seg med han. Uten hunden måtte vi sett på at han gikk rundt og snakket med seg selv, og det hadde ødelagt veldig mye, tror jeg.

Historien er bra, og jeg lever meg godt inn i dette. Det er noen scener inni her som jeg syns var utrolig spennende. Jeg mener skikkelig, kribling i magen, ordentlig spennende. Og det er det faktisk lenger og lenger tid mellom hver gang jeg ser. Godt jobbet der.

Fint fotografert også denne, og når det gjelder effekter og sånn, så tvilte jeg aldri på at det var ekte bilder av New York i forfall, selv om det helt sikkert var det. Når det gjelder designet på «de smittede», så kunne det vært bedre, syns jeg. Det var merkbart at de var laget med dataeffekter, og jeg tror faktisk de kunne oppnådd bedre resultater med folk i drakter.

Slutten blir mye diskutert, og det vandrer en alternativ slutt rundt på nettet. Jeg har litt problemer med å bestemme meg for hvilken jeg liker best, men heller kanskje mot den alternative. Du finner den sikkert på Youtube, om du føler for å sjekke den ut.

Oppsummert, en solid post-apokalyptisk thriller om ensomhet og desperasjon, med en imponerende rolleprestasjon av Will Smith. Definitivt verdt å se igjen, for min del.

Dom:

DHF: 8/10 (Veldig sterk)

IMDb: 7.1/10 (117 862 stemmer)

VG: Terningkast 3 (Jeg skal telle opp «terningkast 3»-ene VG har kommet med til slutt.)

Dagbladet: Terningkast 5 (That’s more like it!)

Legg gjerne igjen kommentar!

 
14 kommentarar

Posta av den desember 16, 2008 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 responses to “Julekalender 08: 16. desember

 1. Stein Galen

  desember 16, 2008 at 9:42 pm

  Dette innlegget møter jeg med så mye mistro at jeg ser meg nødt til å få sett denne filmen. Hvor nødt, gjenstår å se.

  «I Am Legend». Will fucking Smith. O, M, G, liksom.

  Hmh. Nai, denna kjøpeg kje.

   
 2. denhoyefotograf

  desember 16, 2008 at 11:17 pm

  Haha. Fusst tenkte eg: «Oi, det fussta innlegget der eg møte skikkeligt stor motgang.» Så legge eg merke te at du ikkje har sitt filmen, og då holde det ikkje.

  Det e klart, om du mislike Will Smith voldsomt, så e der ein viss sjanse for overdose her. Men spør du meg, så har han bevist at han e ein flinke fyr, både i tullete actionfilmar som Independence Day, I, Robot og Bad Boys, og i seriøse filmar som Ali, The Pursuit of Happyness og Enemy of the State (legge godviljen te på «seriøs» på akkurat denna, det e sant.)

  Viss det e tittelen du reagere på, så må du mesten barre se filmen. Den e mer som ein slags overliggande metafor på historien, det blir liksom aldrig direkte tatt opp, og forøvrigt e det den originale tittelen fra bokå, så de harkje klistra det på filmen for å gjør det mer attraktivt for publikum.

  Og viss du ikkje syns det e interessant med «siste-gjenlevende-menneske»-historien, då forstår eg ingenting. «Ka ville du gjort om du va den siste personen på jordå?» e jo et spørsmål som e på linja med «Viss du måtte kutta av ein kroppsdel, kass ville det vært?» og «Kor møje penger sko du ha hatt for å gjort x?».

  Nei, då har eg argumentert ferdigt. Ta og se an du, så kan du få mislika an ittepå. Det e greit. Men den sunne skepsisen mot storslåtte Hollywood-filmar syns eg faktisk du kan plassera andre plassar enn mot akkurat I Am Legend.

  Takk for kommentar forresten! Flott du fremdeles henge med.

   
 3. Stein Galen

  desember 16, 2008 at 11:25 pm

  Downloading, sef. Så provoserande va detta innlegget. Og eg som trodde at torrents hørte te ei syndige fortid.

  Hollywood har brukt opp apokalypsekvoten. Det e begrensa ko mongen sånne eg overleve årlig. Håpe virkelig at eg ikkje gjenkjenne Philly Willy og at i Amerika spiser de hund. Då ska eg sei at det va bryet verdt.

   
 4. denhoyefotograf

  desember 16, 2008 at 11:41 pm

  Hmm, kor mongen apokalypsefilmar e det du har overlevd frå Hollywood i år seie du? Ta med eksemplene, for eg huske ikkje så mongen.

  Men eg like å provosera. Og så ser eg fram te å hørra ka du syns, om det e i form av krypande unnskyldning, sjølsikker fastslåing av at eg har feil, eller total likegyldighet.

  Forresten logisk å ikkje ville gjenkjenna Philly Willy i I Am Legend, men eg syns ikkje det e greit å kritisera Fresh Prince in Bel-Air. Vokste jo opp på det der…

   
 5. Stein Galen

  desember 17, 2008 at 1:44 pm

  Nai, nai, nai, nai.

  Idéen med WS som løsningen på verdens problemer, light of the frigging darkness, han som ofre seg, og blir urfar for menneskeheten? Akkurat det blir lika søkt som mye aent med filmen, som faktisk tillate seg å stå på stedet hvil når du endelig sko tro at Hollywood ville benytta anledningen te å pløya litt i dybden, når actionscenene langt på vei e vekke og WS lufte hunden, osv. Men nei – ingenting komme seg av flekken. Det plutselige løsningen virke o tilfeldig. Me registrere at han har prøvd ulike ting og feila gong på gong, men det blir ingen innsikt i saken. Når du sko tro at fikling som forskning endelig sko få på pukkelen (årsak te skiten), så vise det seg at det e forskningen (og amerikansk heltemot på billigsalg) som blir redningen. Og ka i all verden va greiå med at dei syke sko bli ein slags gollum på anabole steroider og cellegift? Latterlig sprekt. Og så vampyrelementet med drepande lys? Overkill. Heilt meiningslaust.

  At WS enkelte steder påføre seg hes stemme og tårer betyr ikkje at skuespillet e bra; det går ikkje an å ta denna patetiske mannen seriøst. Det med Shrek og Bob Marley blir o latterlig.

  Denna filmen ga meg ingen ting. Høydepunktet va hundens skuespill då den va såra. Noen tv-spillaktige filmsekvenser va o OK, samt at katastrofen va et faktum. Men det blir totalt sett for tynt, for patetisk, for intetsigande og for platt.

  Nai, nai, nai og nai. Akk og ve. Årets soleklart største overraskelse på bloggen.

  KOSSEN I ALL VERDEN KAN DENNA BLI RANGERT ØVE into the wild!?

   
 6. Stein Galen

  desember 17, 2008 at 1:58 pm

  For øvrig va det visuelt interessant å vær i NY og hjortejakten va OK. Imidlertid kunne denna filmen ha vært så mye bedre med et mer interessant ansikt og ein søken som gjekk ut på mer enn å ta seg ein daglig tur på labben te rottene og skrottene. Dei små tegnene på desperasjon som melde seg i den store ensomheten, blir for vagt og opplagt. Her kunne de ha tatt an heilt ut og adressert mången av menneskets problemer, men de lar sjansen gå fra seg.

  Hang the blessed DJ
  because the music he constantly plays
  says nothing to me about my life

   
 7. denhoyefotograf

  desember 17, 2008 at 6:17 pm

  Akk og ve. Det virke iallfall som om du har et personligt problem med Will Smith, og det føle eg styre møje her. Det at du ikkje innser at han gir oss ein god prestasjon her, får vær ditt problem. Mannen funke, og e egentligt altfor likandes for sitt eget beste, men så e det kanskje nettopp det som gir deg denna urettmessige avsmaken for han. Tingen e at eg trur på Robert Neville. Derfor e det bra skuespel. Eg glømme at det e Will Smith.

  Personligt må eg sei at hendelsane e interessante nok for meg, sjøl om mongen av de e dagligdagse. Når de blir utført av det «sista» mennesket, så begynne ein å tenka på ka ein sjøl ville gjort i samme situasjon. Å prøva å holda på dei delane av livet ein hadde fra før blir ganske viktigt for å unngå å bli galen, og dermed ein viktig del av historien og.

  Forskningen får vel egentlig på pukkelen på grunn av at de faktisk e årsaken, som du seie. Det at det e redningen, blir greit for meg, siden det e ein vandring rundt same tema.

  Designet på vesnene klagte jo eg og på, e litt enige der, de ser ikkje heilt bra ut. At de ikkje tåle lys har eg ingen som helst problemer med. Det e ein svakhet som gir de ein klare plass å vær, og gir oss dei glimrande scenane der de blir avslørt for oss fusste gong, og gir ein grunn for at de ikkje barre tar knekken på WS og hunden når han sitte i fellå (ein sekvens som for øvrigt e ein av filmens beste).

  Te slutt vil eg påpeika at eg har ein mistanke om at du har gått inn te denna filmen med altfor sterke fordommar. At han ikkje gir deg någe, gjør egentligt mest at eg syns litt synd på deg, for detta va ein film eg satte store pris på, som underholdt meg på flere måtar, og med et grunnkonsept som eg like voldsomt godt.

  Men du vett ka de seie: Smaken e som baken, din e feil.

   
 8. Lars Østhus

  desember 17, 2008 at 9:27 pm

  Ein av dei få filmane eg har sitt på kino i år. Eg e enige med Rune.

   
 9. denhoyefotograf

  desember 17, 2008 at 9:46 pm

  YES! Eg har aldrig vært så glad i deg før, Lars. Kjekt med litt diskusjon, men ennå kjekkare med folk som e enige. Med meg.

   
 10. Petter

  desember 17, 2008 at 11:33 pm

  eg o stille meg bak deg Rune! detta va ein sunn diskusjon, kjenne eg savne noen å kverrulera film me, lenge siden sist. FORRESTEN, Body of Lies va absolutt verdt pengene, great show. og eg ser o at eg burde vert litt mer oppvakt på at d va mulighet t å tippa på filmar, då hadde eg så avgjort gjort d før fristen gjekk ut.

   
 11. denhoyefotograf

  desember 18, 2008 at 1:17 am

  Jedo! Her ser det ut som eg har alle dei viktige på mi sida. Begynne nesten å syns synd på Stein Galen, aleina på den andra siå…

  Ja, Body of Lies va bra. Nok et tegn på at eg vett ka eg snakke om.

  Du kan alltids slenga med et tips viss du vil, men det e jo blitt såpass seint at det blir litt urettferdigt for folk som tippte dei fusste dagane i desember. Men for all del, om du klare å tippa kass fira som e øverst, så e der jo ein viss personlig prestisje i det, sjøl om det kun e sju innlegg igjen.

   
 12. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 19, 2008 at 3:09 pm

  Hey! Flott diskusjon folkens, men eg har tenkt å stille meg litt bak Stein Galen her. Eg like WS, men eg likte ikke den her filmen så godt. Ikke like kritisk som Galen, men allikavel ikke i nærheten like imponert som DHF. 6/10 fra meg. Eg ane for øvrig ingenting om den alternative slutten. Trur eg lar den ligge…

   
 13. denhoyefotograf

  desember 19, 2008 at 5:08 pm

  Oida, akkurat når eg hadde «alle» dei viktige bak meg, så komme du med detta. *sukk* Men eg trur egentligt ikkje du stille deg bak Galen, for han har nok ein desidert lågare karakter enn 6/10, vil eg tru. 6/10 e jo ganske average, så eg trur du må laga ditt eget lag i midten ein plass.

   
 14. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 19, 2008 at 5:12 pm

  Eg e the middle ground!

   

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: