RSS

Julekalender 08: 15. desember

15 Des

Intro for eventuelle nye lesere:

Som i fjor kommer jeg til å avholde min egen lille julekalender her på bloggen for enhver som gidder å lese. Som i fjor er konseptet at jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i løpet av året. Som i fjor kan dere tippe hvilke filmer jeg setter på de 4 øverste plassene.

Foreløpig deltakere:

dabju: Cloverfield, The Dark Knight, Wanted (15), (tom plass)

Ottar Karsten Hostesaft: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, Burn After Reading

Stein Galen: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, WALL-E

Lars Østhus: The Dark Knight, Hot Rod, Quantum of Solace (17), (tom plass)

KAN DU BEDRE? SISTE FRIST FOR INNLEVERING AV TIPS ER 15. DESEMBER, I DAG!

Men nå er vi klare, så sett deg ned, sleng beina i været og les et innlegg om en film jeg synes er bra!

10. Into the Wild

Regi: Sean Penn

Manus: Sean Penn, basert på en bok av Jon Krakauer.

Med: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone, Brian H. Dierker, Catherine Keener, Hal Holbrook, Vince Vaughn og Kristen Stewart.

Land: USA

Spilletid: 148 min

Sean Penn er en mann jeg har mye respekt for arbeidet til. Han er en av de skuespillerne jeg syns er best, det er sjelden du ser han gjøre noe annet enn en veldig bra prestasjon, og det han gjør i Mystic River er noe av de beste jeg har sett. Av de andre filmene han har regissert, har jeg kun sett The Indian Runner, og den syns jeg var ganske bra.

Etter å ha gått ut fra universitetet, velger Christopher McCandless (Hirsch) bort et trygt og vanlig liv, gir bort alle pengene sine til veldedighet og forsvinner sporløst ut på en reise gjennom USA. Han haiker seg videre, reiser til fots og med kano over store avstander, før han bestemmer seg for å reise til Alaska for å bo i villmarken. På reisen sin møter han mange mennesker som forandrer han og hans syn på livet. Basert på en sann historie.

Jeg kjente såvidt til historien før jeg så filmen, og det er ubenektelig en fascinerende person dette må ha vært. Et utrolig modig, for ikke å snakke om dumdristig, valg. Det er vel noe de aller fleste kanskje har vært innom i tankene sine noen ganger, men det er veldig få som faktisk gjør det. Å bare reise rundt og oppleve ting. Det gir oss iallfall en film som har et sakte tempo, men jeg mistet aldri interessen. Folkene Chris møter på veien er interessante, og jeg vil vite mer om dem. Det er jo et veldig godt tegn.

Jeg syns musikken er veldig fin, rolig og den passer godt til filmen. Den ble laget av Eddie Vedder, sikkert mest kjent via Pearl Jam. Og Sean Penn får utvilsomt en ny stjerne i boken i forhold til regi. Han bytter litt om på stilgrep utover i filmen, uten at det føles påtrengende. Det blir mer som en naturlig utvikling etter hvert. I tillegg er filmen veldig fint fotografert. Det er en overflod av fine bilder. Det hjelper jo også litt på når det kanskje går litt for sakte i historien.

Skuespillet er veldig bra. Det er ingen av karakterene her jeg tviler på. Nok en gang ser vi for eksempel en komiker , Vince Vaughn, spille en alvorlig rolle bra. Jeg tror folk undervurderer komikere noen ganger. Men ja, alle rollene blir spilt troverdig og fint, og det gir oss både genuint morsomme/koslige øyeblikk, så vel som triste og rørende scener.

Dette er en film som jeg føler hadde noe å si, og det var en fin opplevelse bare å få se den. Jeg vil anbefale den til absolutt alle, selv om det sikkert fins en del folk som vil ha problemer med å sitte stille gjennom hele. Ta den en kveld du er i humør for noe litt alvorlig, eller dypt om du vil. Den ble nominert til to Oscar ved årets utdeling, Beste klipp, og Beste mannlige birolle (Holbrook). Dessverre vant den ingen av dem.

Dom:

DHF: 8/10 (Veldig sterk)

IMDb: 8.3/10 (54 857 stemmer. Dette plasserer den på 138. plass på IMDb’s Top 250. Det er absolutt et tegn på kvalitet.)

VG: Terningkast 3 (A: Er det bare meg, eller gir VG 3’ere til alle filmer jeg skriver om her? B: Etter å ha lest den anmeldelsen, må jeg først si at han burde gitt terningkast 1 etter den tiraden, men også at han kanskje er litt for kynisk. Viss hovedpersonen hadde blitt framstilt negativt, hadde jo ikke filmen fungert i det hele tatt. Av slutten kan en tolke hva en vil, og gjøre seg opp sin egen mening om personen, men for filmen sin del trengs det en å være på lag med.)

Dagbladet: Terningkast 4

Legg gjerne igjen kommentar!

 
5 kommentarar

Posta av den desember 15, 2008 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 responses to “Julekalender 08: 15. desember

 1. Stein Galen

  desember 16, 2008 at 12:43 am

  Denne ja! 2008, altså? Hadde jeg bare kommet på den, ville den ha vært mitt klare fjerdevalg. Den er vel blant de fem jeg har sett på kino i år og bedre enn både Solace og Wackness. Det er så klart vanskelig å sammenligne den med sistnevnte, som hadde mange lyspunkter, men den gjorde et så dyptgripende inntrykk at den huskes bedre, noe den får pluss for i min bok. Spesielt følelsen på slutten sitter ennå i. Ao.

   
 2. denhoyefotograf

  desember 16, 2008 at 12:50 am

  Å jada, kom på kino i mars i år. Wackness har eg faktisk ikkje sitt, men det komme nok av at Stavanger kino ikkje har hatt den tilgjengelige, iallfall har ikkje eg merka det.

  Og ja, den slutten e god. Sjøl om eg visste an kom, så va det virkningsfullt.

   
 3. Lars Østhus

  desember 16, 2008 at 5:25 pm

  Her kjeme d, å eg jere som f.eks. Ottar Karsten å seie No country for old men…

   
 4. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 19, 2008 at 2:58 pm

  Eg gir den en 8/10 på det jevne (dvs. ikke sterk). Slutten va meget sterk, og eg kjente ikke til historien så det traff ekstra hardt. Men eg likte ikke en del av voice overan. Dem føltes i altfor stor grad som dem ønska å være poetisk fremfor å virke som nokka søstra kunne fortalt. Virke meget påtatt for meg, og irriterte.

  Vince Vaughn e jo skuespiller, og ikke komiker egentlig. Men han har et bein langt inne i komikerkategorien pga de filman han har valgt. Godt å se at han gjør andre ting innimellom.

  Lars: you clever boy. Selv om den falle utenfor topp 4, så e du en clever boy.

   
 5. denhoyefotograf

  desember 19, 2008 at 5:05 pm

  Nok ein gong må eg gjenta det me alle e enige om, at slutten e skikkeligt bra. Kan og vær enige i voice-over-kritikken din, Ottar. Men det plagte meg ikkje nok te at eg kom på det når eg sko skriva detta innlegget, så eg må ha akseptert det.

  Og Vince Vaughn legge eg i komikategorien siden det e det han e kjent for nå, mannen har spelt 11 komiske roller dei siste 5 årå. Men han e flinke te dramatisk skuespel og.

   

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: