RSS

Julekalender 08: 9. desember

09 Des

Intro for eventuelle nye lesere:

Som i fjor kommer jeg til å avholde min egen lille julekalender her på bloggen for enhver som gidder å lese. Som i fjor er konseptet at jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i løpet av året. Som i fjor kan dere tippe hvilke filmer jeg setter på de 4 øverste plassene.

Foreløpig deltakere:

dabju: Cloverfield, Wanted, The Dark Knight, (tom plass)

Ottar Karsten Hostesaft: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, Burn After Reading

Stein Galen: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, WALL-E

Lars Østhus: The Dark Knight, Hot Rod, Quantum of Solace (17), (tom plass)

Men nå er vi klare, så sett deg ned, sleng beina i været og les et innlegg om en film jeg synes er bra!

16. deUSYNLIGE

Regi: Erik Poppe

Manus: Harald Rosenløw-Eeg

Med: Pål Sverre Valheim Hagen, Trine Dyrholm, Trond Espen Seim og Ellen Dorrit Petersen.

Land: Norge

Spilletid 115 min

En av de mest kritikerroste norske filmene dette året, fra regissør Erik Poppe. Tidligere har han laget to filmer, Schpaaa, som jeg ikke har sett, og Hawaii, Oslo, som jeg syntes var veldig bra. Harald Rosenløw-Eeg begynner å ha skrevet en del filmer, med varierende resultat (Blodsbånd, bra, Uro, sånn passe).

Et barn blir bortført fra utenfor en kafe. Agnes (Dyrholm), moren, prøver å fortsette livet, og 8 år senere har hun og mannen hennes, Jon (Seim), adoptert to barn.  Jan Thomas (Valheim Hagen) er en av de to som bortførte barnet, og har vært i fengsel i disse årene, der han har oppdaget et stort musikalsk talent. Når han slipper ut på prøve, får han prøve seg som organist i en kirke. Der treffer han Anna (Petersen), prest og alenemor, som han etter hvert får bedre og bedre kontakt med. Agnes vet ikke at Jan Thomas er sluppet ut, og sjokket blir stort når hun omviser en skoleklasse i kirken, og kjenner igjen den nye organisten.

Grunnen til at dette fungerer så bra er at det er en veldig engasjerende historie. En bryr seg veldig om karakterene, og det skader ikke akkurat at den er gjennomført velspilt. Valheim Hagen er det nye stjerneskuddet i norsk film, og spiller også en av hovedrollene i Jernanger (som jeg hadde praksis på, og som kommer på nyåret). I deUSYNLIGE spiller han også veldig godt. Trond Espen Seim gjør en av sine beste roller, og scenen der de to møtes er en av de beste scenene i filmen. Imponerende skuespill der.

Musikken er veldig fin, den inneholder naturlig nok mye orgelmusikk, siden Jan Thomas jobber som organist. Dette er noen veldig fine sekvenser, med veldig fin musikk, samtidig som det er bra filmet. Fikk frysninger mer enn en gang i løpet av filmen. Kameraarbeidet er veldig bra, det kunne jeg ikke unngå å legge merke til, og det gjøres mange interessante løsninger. For å ta et eksempel syns jeg det er veldig stilig når de filmer en som er rett under vannflaten, med kameraet opp ned. Det gir en kul effekt. Ellers er det noen utrolig nære bilder i ufokus med jevne mellomrom som jeg ikke helt forstår hensikten med, men det tar absolutt ikke bort stemningen, fører heller mer til filmen.

Det største problemet jeg har er det at de skal fortelle historien fra både Jan Thomas og Agnes sitt synspunkt. Det fungerer utrolig godt i enkelte scener, men totalt sett syntes jeg jeg ble tatt ut av Jan Thomas sin historie akkurat i det jeg var kommet fullstendig inn i den, for så å måtte være med Agnes og familien hennes for lenge.

Men faktum er at det er en solid film. Trist, men likevel engasjerende, og den får deg til å tenke. Flott film, en av de bedre norske de siste årene.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb: 7.8/10 (151 stemmer)

VG: Terningkast 6

Dagbladet: Terningkast 5

Legg gjerne igjen kommentar. Maser igjen på dabju og Lars om siste filmtips, selv om jeg begynner å tvile på om de leser det som står helt her nede.

 
4 kommentarar

Posta av den desember 9, 2008 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 responses to “Julekalender 08: 9. desember

 1. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 19, 2008 at 2:17 pm

  Ikke sett den, skal selvfølgelig se den, men eg gjorde en observasjon her. Du skreiv at du følte du ble tatt ut av Jan Thomas sin historie i det du va kommet inn i den. Det e en av de tingan som irritere meg i LOTR. Eg e mest interessert i Aragorn & co, og blir litt irritert når dem går over til Frodo og Sam. Blir litt det samme. Hmmm?

  dududu!

   
 2. denhoyefotograf

  desember 19, 2008 at 3:25 pm

  Føle det ikkje på samme måten, siden eg e ganske så interessert i det som Frodo og Sam holde på med. Eg ska vedgå at Aragorn og gjengen drive med ennå mer interessante ting, men viss du fusst ska irritera deg øve å bli tatt ut, ville eg tru du sko referera te Two Towers, og at ein stadigt blir henta te Merry og Pippin sjå entane, mens slaget i Helm’s Deep foregår.

  Uansett e eg enige i at det sikkert e litt av den samme følelsen, men understreke igjen at eg ikkje syns det e sånn i LOTR.

   
 3. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 19, 2008 at 5:10 pm

  Men Merry og Pippin hos entan synes eg ikke e irriteranes. Entan e nemlig viktig for slaget til Aragorn, og det vet eg. Men Frodo og Sam gjør nesten ingenting før dem endelig kommer til ho Shelob, og det skjer ikke før i Return i filman. Så dem e nesten showstoppers selv om filmen aldri hadde funka uten dem. Va sånn da eg leste boka og. Eg va så vannvittig mer interessert i den delen av Two Towers som va Aragorn og Gandalf. Selv om det jo tok seg godt opp i boka på slutten av TT for Frodo. Det va spennanes det.

   
 4. denhoyefotograf

  desember 19, 2008 at 5:28 pm

  Å ja! Det e good stuff. Men eg e jo ganske så fan av heila greiå, så eg klare ikkje å se det på den måten, som sagt. Men nok ein gong, eg forstår ka du meine.

   

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: