RSS

Julekalender 08: 4. desember

05 Des

Intro for eventuelle nye lesere:

Som i fjor kommer jeg til å avholde min egen lille julekalender her på bloggen for enhver som gidder å lese. Som i fjor er konseptet at jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i løpet av året. Som i fjor kan dere tippe hvilke filmer jeg setter på de 4 øverste plassene.

Foreløpig deltakere:

dabju: Cloverfield, Wanted, The Dark Knight, (tom plass)

Ottar Karsten Hostesaft: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, Burn After Reading

Stein Galen: The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, WALL-E

Men nå er vi klare, så sett deg ned, sleng beina i været og les et innlegg om en film jeg synes er bra!

21. Låt den rätte komma in

Regi: Tomas Alfredson

Manus: John Ajvide Lindquist

Med: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl og Karin Bergquist.

Land: Sverige

Spilletid: 114 min

En svensk vampyrfilm/oppvekstfilm er det sjelden vi ser. Faktisk er det lite av vampyr/oppvekst-sjangeren generelt, noe som kanskje er et minus. Jeg kan lite om svenske filmskapere, men regissøren har laget Fyra nyanser av brunt, som jeg har hørt om, men ikke sett. Låt den rätte komma in er basert på en bok, til og med en bestselger, skrevet av samme mann som står bak manuset til filmen.

Oscar er en 12 år gammel svensk gutt som blir mye mobbet på skolen. Han drømmer om hevn, men gjør lite med det. En natt møter han Eli, en merkelig jente. Han fortsetter å treffe henne utenfor huset hver kveld, og hun lærer han hvordan han skal slå tilbake mot plageåndene. Men Eli er ikke bare en merkelig jente, hun er mer enn det. Det viser seg etterhvert at hun er en ekte vampyr. Hvordan vil dette påvirke det gryende kjærlighetsforholdet mellom dem, og hva skjer når Eli med jevne mellomrom må slukke tørsten sin?

Dette er rett og slett en glimrende blanding av to sjangre. Det fungerer veldig godt som en koslig og varm historie om to barn som forelsker seg i hverandre, med innslag om å stå opp mot mobbing. Men samtidig så blander de det altså sammen med en skikkelig guffen og uhyggelig vampyrhistorie, og det er jo det grepet som gjør denne filmen unik. Kanskje det nettopp er pga den koslige delen av historien at det virker så utrolig bra på meg når de skumle delene kommer. Jeg ble rett og slett skremt av denne filmen. Verdenen ellers blir behandlet så «normalt», alt er virkelig, det er kun elementet med vampyrer som er satt inn, og det gjør det hele mer realistisk. Så skader det ikke akkurat at det er på svensk heller, med småbygdestemningen en får ut av det.

Den er veldig bra filmet, med et vell av nydelige bilder av Sveriges vinterlandskap. Ellers ble jeg ved flere anledninger imponert over hvor gode visuelle effekter de hadde tilgang til, og også spesieleffekter, for den saks skyld. Med unntak av noen dataanimerte katter, så så alt veldig bra ut. Skuespillet er for det meste bra, med noen små glipper her og der. De to unge hovedrolleinnehaverne gjør det godt.

På den negative siden har vi det at historien kanskje blir litt for lang, og beveger seg litt for sakte. I tillegg syns jeg slutten er utført mindre elegant enn resten av filmen. Men uansett er dette en film jeg vil anbefale de fleste, så lenge de ikke er redde for litt blod og gufne greier. En veldig flott film, som overrasket meg.

Den har hatt sin seiersgang på forskjellige filmfestivaler rundt i verden, og har totalt vunnet 14 priser, der den gjeveste nok må være Best narrative feature ved Tribeca Film Festival i New York. På IMDb.com har den faktisk klart å karre seg inn på top 250-listen, og ligger for øyeblikket på en 191. plass.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb: 8.4/10 (5 201 stemmer)

VG: Terningkast 5

Dagbladet: Terningkast 5

Legg gjerne igjen kommentar i dag også, men om det ikke handler om filmen, pass på å få med noe som relaterer det til Sverige.

PS: I går, 3. desember, ble besøksrekorden til bloggen slått. Den forrige rekorden ble satt 23. desember 2007, og lød på 72 besøkende i løpet av en dag. I går var det hele 73 besøkende innom, og rekorden ble dermed slått med en! En ekstra takk til alle som tok turen innom!

 
6 kommentarar

Posta av den desember 5, 2008 in Generelt

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 responses to “Julekalender 08: 4. desember

 1. Stein Galen

  desember 5, 2008 at 11:38 pm

  Jeg har lånt noen svenske bøker på biblioteket, av Tunström (Prästungen) og Enquist (Styrtet engel). (Nok om Sverige?) Det jeg har på hjertet, går nemlig ut på at denne bloggen kunne ha hatt godt av å utvide seg, i den forstand at leserne lettere kunne få investere utbyttet den gir i faktisk filmopplevelse. Eksempelvis får jeg lyst til å se dagens film; det gjaldt også Hellboy II i går. Hinderet er imidlertid at det er litt ugreit å laste de ned, samtidig som det føles litt fåfengt å skulle kjøpe dem. Den gylne middelvei leder i mine øyne hen til biblioteket. Hva med å få i gang et samarbeid der biblioteket får fatt i dine utvalgte, i hvert fall de som allerede har kommet på dvd i nov-des, og slik få til en symbiose av de sjeldne? Dette høres kanskje litt storstilt ut, men det er ikke verre enn at du sender inn innkjøpsforslag! 🙂 Jeg skal i så fall frivillig bidra med lobbyvirksomhet. Spørsmålet er vel om du er villig til å avsløre dine utvalgte for noen i det hele tatt.

   
 2. denhoyefotograf

  desember 6, 2008 at 12:07 am

  Ja, det e kanskje ikkje så dumt det der, for eg vil jo strengt tatt at andre ska få sitt dessa filmane og. Problemet nå e vel at om eg sende et innkjøpsforslag te biblioteket, så vil det ta såpass tid å få kjupt inn dei som e kommt ut på dvd, også ska de jo registrerast i tillegg, så det blir fort for seint tilgjengeligt te at ein ska kunna fulga med sånn løpande iallfall. I tillegg så e eg jo såklart skeptisk te å dela listå med någen som helst andre, det ville jo ødelagt møje av spenningen med bloggen om den sko kommt ut.

  Så sjøl om eg sjølsagt ikkje vil reklamera for nedlasting, så kan det virka som om det e den minst ugreie utveien for ein som ikkje føle for å satsa sine surt erverva penger på den gamblingen det faktisk e å kjøpa ein dvd.

  For øvrigt så har det kanskje vært litt smale filmar, med detta innlegget, og og dagens dokumentarinnlegg, men stort sett e listå mi ganske mainstream egentligt, og dermed burde biblioteket ha dvd’ar av dei fleste filmane eg skrive om, forutsatt at de e tilgjengelige såklart.

   
 3. Stein Galen

  desember 6, 2008 at 12:26 am

  Ja. Eg tenke vel å merka framøve. 2008-skipet har seilt, selv om det kanskje går an å få skyss med det som då blir fjorårets filmar sommaren 2009.

  Rangeringen trenge du uansett ikkje å avsløra. Og så godt som taushetsplikten ivaretas på bibl, så blir nok detta låst inn i noen sitt hvelv likavel.

  Det nesta blir at bloggen blir startsida på alle maskinane der kvar desember.

   
 4. denhoyefotograf

  desember 6, 2008 at 12:35 am

  Ja, det e nok sant det du seie. Ser gjerna for meg et utstillingsbord der de aktuelle dvd’ane blir utstilt ittekvart som de avsløres i bloggen. Et aent problem e jo at biblioteket stenge litt før jul, og kalenderen fortsette heilt fram te julaftå.

  Men ideen i seg sjøl e jo god. DHF te folket, på ein måte.

   
 5. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 6, 2008 at 3:02 pm

  Eg kan ikke kommentere, for eg har ikke sett den. men fikk med meg at du anbefalte den til meg og lastet den umiddelbart ned. Selv om det e ugreit (blinkesmiley). Eg skal se den så snart stemninga tar meg. glede meg (smilebredtsmiley)

   
 6. denhoyefotograf

  desember 6, 2008 at 4:12 pm

  Ja, du bør faktisk gleda deg, syns eg. Som alltid e det jo litt synd at ein ikkje ser den på kino, siden eg vil tippa stemningen e omtrent 5 hakk høgare i den situasjonen. Eg sette forresten pris på å ikkje få smiley med tungå ut av munnen, siden eg syns det e voldsomt få situasjonar der det ikkje føles litt merkeligt å motta den.

   

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: