RSS

Julekalender 08: 2. desember

03 Des

Intro for eventuelle nye lesere:

Som i fjor kommer jeg til å avholde min egen lille julekalender her på bloggen for enhver som gidder å lese. Som i fjor er konseptet at jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i løpet av året. Som i fjor kan dere tippe hvilke filmer jeg setter på de 4 øverste plassene. Men nå er vi klare, så sett deg ned, sleng beina i været og les et innlegg om en film jeg synes er bra!

24. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Regi: Tim Burton

Manus: John Logan, basert på en musikal av Stephen Sondheim og Hugh Wheeler.

Med: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall og Sacha Baron Cohen.

Land: USA/England

Spilletid: 116 min

Tim Burton har blitt en kulthelt uten like, spesielt for alle goth-folk og lignende. Ikke at de tar feil, han er virkelig flink på å lage mørke filmer som samtidig er morsomme og underholdende. Han har tidligere laget Batman, Edward Scissorhands og det som er min favorittfilm av hans, Ed Wood. Johnny Depp spiller i hele 6 av filmene hans, og en av dem er altså Sweeney Todd.

Den onde dommer Turpin (Rickman) får Benjamin Barker (Depp) sendt i eksil for en forbrytelse han ikke har begått, sånn at dommeren selv kan ta konen til Barker. År senere kommer Barker tilbake som Sweeney Todd, og finner ut at konen er død, og datteren er i Turpins varetekt. Han blir rasende og besatt på å få hevn. Han får hjelp av Mrs. Lovett (Carter) og starter som barberer for å drepe alle som på en eller annen måte har satt ham i denne situasjonen.

Det er en klassisk Burton-film i stil og innhold, i tillegg til at Depp spiller. I tillegg er det en musikal, som du kanskje fikk ut av traileren der oppe. Jeg pleier ikke å være så altfor glad i musikaler, men denne taklet jeg forholdsvis greit. Sangene er til tider ganske morsomme, og de inneholder for det meste fulle replikker som driver handlingen videre. Det hjelper også at historien er såpass mørk og dyster, sånn at det ikke blir en typisk musikal, som generelt pleier å være helt overlykkelige affærer.

Depp spiller veldig bra, og synger også ganske bra. Carter spiller også bra, hun får en del roller i Burton sine filmer, kanskje fordi de er forlovet og har to barn. Ikke at jeg tror det er som med Kate Capshaw i Indiana Jones and the Temple of Doom, Carter er nemlig ganske så flink. Men det aller beste skuespilleriet får vi som så ofte før fra Alan Rickman. Han er perfekt i rollen som den ondsinnede skurken Turpin, kynisk og sarkastisk som alltid.

Som sagt, sangene fungerer godt, og det var mange jeg likte her. Noen ganger kan det bli litt mye, men for det meste fungerer det godt. Kinematografien er fantasifull, og en kan nok en gang merke at det er Burton som har laget filmen. Veldig mange fine sett og kulisser i filmen også, som gir oss et stilig 1800-talls London.

Jeg vil gjerne vise et kort klipp fra filmen, der vi får høre både Depp og Rickman synge, i det som jeg husker som en av de beste sangene fra filmen. Dette er bare et kort utdrag, men det var ikke all verden å finne på youtube.

Også Sweeney Todd vant en Oscar på årets utdeling, for Beste art direction, i tillegg til nominasjoner i kategoriene Beste mannlige hovedrolle og Beste kostymer.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb: 7.8/10 (76 966 stemmer)

VG: Terningkast 5

Dagbladet: Ingen anmeldelse på nett. (Svakt…)

Legg gjerne igjen en kommentar med ditt synspunkt!

 
10 kommentarar

Posta av den desember 3, 2008 tommar Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 responses to “Julekalender 08: 2. desember

 1. Anonym

  desember 3, 2008 at 5:40 pm

  eg likte denne. men eg lige ikkje musikaler så godt. denne va ok. eg e spent på resten av listå siden de to fysste har fått 8/10. det har vært et godt filmår for deg dette.

   
 2. denhoyefotograf

  desember 3, 2008 at 5:43 pm

  Ja, det komme barre te å bli bedre, det har vært mongen gode filmar i år syns eg.

   
 3. dabju

  desember 3, 2008 at 5:53 pm

  d va eg så skreiv det der forresten. va ikkje logga inn. Ellers fant eg ein liste over filmer som gikk i 2008, men eg tror ikkje d va beste listen. men utifra den legge eg inn en midlertifig gjetning på ka som komme t å ligge nær toppen:

  cloverfield, wanted og the dark knight. e ikkje så sikker på wanted, men…

   
 4. denhoyefotograf

  desember 3, 2008 at 5:57 pm

  Ok, godt å veta, vakje heilt sikker på kim det va. Tipset ditt e registrert, og eg gir deg og muligheten te å legga te ein film te om du føle for det. Foreløpig ligge du klart an te å vinna tippekonkurransen.

   
 5. Lars Østhus

  desember 3, 2008 at 6:55 pm

  Eg har ikkje sitt denne, men eg har sitt Ed Wood.

   
 6. denhoyefotograf

  desember 3, 2008 at 6:57 pm

  Ed Wood e løyen. Fantastisk koss han gir regi mens de faktisk filme scenen. «You’re sad. Not that sad.»

   
 7. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 3, 2008 at 7:14 pm

  8/10 fikk den hos meg og. Men den va svak. den her så vi ilag, Runepune!

  eg vil tippe:

  The Dark Knight, No Country for Old Men, There Will Be Blood, Burn After Reading

   
 8. denhoyefotograf

  desember 3, 2008 at 7:17 pm

  Good times, Ottar pottar!

  Tipset ditt e også registrert. Kim av dokke har mest rett? Dokke har barre ein film felles, sjøl om Daniel har ein te gode da. I fjor va det vel barre ein som skilte dokke, om eg huske rett.

   
 9. Stein Galen

  desember 3, 2008 at 10:17 pm

  Forslag ja.

  Eg ser meg nødt te å stjela dei tri første dråpene hostesaft og legga te WALL-E, uten at eg kan huska å ha hørt deg sei noe om Pixar. Sånn sett e der litt gambling inne i bildet. Ellers føle eg meg svært sikker på at Joker komme på topp tri, No Country… på topp fem og Blood på topp ti. Men forhåpentligvis blir det pallplasseringer.

   
 10. denhoyefotograf

  desember 3, 2008 at 11:23 pm

  Nok et tips! Her fyke det jo inn, og der e allerede flere deltakerar enn i fjor! Det seie jo litt om populariteten te denna bloggen i fjor…

  Men ja, Stein Galen, ditt tips e også registrert og meldt på. Detta blir nok spennandes, kan eg tenka meg.

   

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: