RSS

Julekalender 08: 1. desember

01 Des

Som i fjor kommer jeg til å avholde min egen lille julekalender her på bloggen for enhver som gidder å lese. Som i fjor er konseptet at jeg teller ned de 24 beste filmene jeg har sett på kino i løpet av året. Som i fjor kan dere tippe hvilke filmer jeg setter på de 4 øverste plassene, og selv om det var lite aktivitet i den konkurransen sist, så kan du hvertfall bruke det som en indikator på hvor mye du vet om min filmsmak. Men nå er vi klare, så sett deg ned, sleng beina i været og les et innlegg om en film jeg synes er bra!

25. Juno

Regi: Jason Reitman

Manus: Diablo Cody

Med: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman, Allison Janney og J. K. Simmons.

Land: USA/Canada

Spilletid: 96 min

Fra regissøren av Thank You for Smoking fikk vi denne varme komedien tidlig på året. Er vel godt plantet i det som nå er blitt en egen sjanger, indie, eller independent om du vil. Det som kjennetegner disse filmene er små hverdagslige historier, lett overdrevne karakterer og vittig dialog, hvertfall sånn som jeg ser det. Ofte sammen med indie-musikk, som også er en egen sjanger.

Juno (Page) er 16 år, og finner ut han hun er gravid med sin beste venn, Bleeker (Cera), sitt barn. Hun vil først ta abort, men ombestemmer seg på klinikken. Nå vil hun heller føde barnet, og adoptere det bort. Hun finner en annonse i avisen, og valget faller på Vanessa (Garner) og Mark (Bateman) Loring. Vanessa er forholdsvis stressa og e litt av en kontrollfreak, mens Mark er mer avslappet og på bølgelengde med Juno.

Skuespillet er veldig bra her. Ellen Page og Michael Cera spiller lignende roller som de har hatt før, men de er virkelig gode på dem. J.K. Simmons er alltid utrolig morsom, og resten av castet gjør absolutt jobben sin. Gøy med en liten rolle fra Rainn Wilson fra The Office US.

Ellers er det fint filmet, ganske standard i forhold til sjangeren. Alle tekniske sider er tilfredsstillende, uten at det egentlig er overveldende bra heller. Det som er filmens store styrke er jo manuset. Veldig kjapt språk, fylt med morsomme slanguttrykk og små vitser både støtt og stadig. Merkelig nok er det også manuset som gjør at jeg må trekke filmen litt ned. Det blir rett og slett overdose for meg etterhvert. Det er gøy veldig lenge, men mot slutten så syns jeg det blir litt slitsomt med alle de kjappe kommentarene til hovedpersonen vår. Nå legger jeg kanskje litt mye fokus på det, det drar ikke så utrolig mye ned, men litt ødelegger det for meg.

Ellers bør det jo nevnes at musikken er fantastisk. Skikkelig god følelse gjennom hele filmen, sannsynligvis mye takket være den. Jeg vil vise et eksempel på det nedenfor her. Så vidt jeg husker er dette slutten på filmen, så om du ikke har sett den kan det jo være en ide å droppe denne videoen. Ikke det at jeg tror den ødelegger så mye av opplevelsen om du skal se filmen i etterkant.

Juno vant Oscar for Beste manus skrevet direkte for film, og ble i tillegg nominert til Beste kvinnelige hovedrolle, Beste regi og Beste film, under utdelingen tidligere i år. Nå er den kommet på DVD for lengst, så det er barre å sjekke den ut, om du vil ha litt feel-good-film.

Dom:

DHF: 8/10

IMDb: 8.0/10 (112 905 stemmer)

VG:Terningkast 5

Dagbladet: Terningkast 6

Legg gjerne igjen en kommentar!

 
9 kommentarar

Posta av den desember 1, 2008 in Film

 

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 responses to “Julekalender 08: 1. desember

 1. Stein Galen

  desember 1, 2008 at 10:27 pm

  Ja. Nå er den i gang, den varslede høytidelige nedtellingen. Juno kommer også på min liste over årets 24 beste filmer. Når man tar med i betraktningen at jeg ikke kan ha sett 25 filmer fra 2008 i år, så er kanskje ikke det noe det står spesielt stor respekt av. Likevel vil jeg takke for tipset om å se denne filmen i sommer, samt få med at den falt i smak og at spesielt musikk og manus gjorde susen. Jeg tåler én slik teenage feel good-film i løpet av året, og hovedrolleinnehaveren gjør det vel verdt opplevelsen; hun tar sånne skarpe, ganske modne, dog veslevoksne, på kornet.

   
 2. denhoyefotograf

  desember 1, 2008 at 11:22 pm

  Takk for kommentar, Stein (Stian?).

  Eg trur at mitt tilfelle e ganske spesielt, det e nok ikkje normalt å se mer enn 25 filmar på kino i løpet av et år. Men når du fusst har betalt ein medlemsavgift og får det gratis, så blir det jo et spørsmål om økonomi og å slå systemet. Eg slår det grundigt i år…

   
 3. Lars Østhus

  desember 2, 2008 at 11:00 pm

  Eg har ikkje sitt denne filmen. Ska bli spennande å fulla me på om eg har sitt nogen av dei filmane du har sitt i år..

   
 4. denhoyefotograf

  desember 2, 2008 at 11:07 pm

  Eg anbefale deg denna litt mildt, Lars. Eg trur du kan lika an, men eg e ikkje heilt sikker. Kim vett.

  Det eg vett, e at du iallfall har sitt någen av dei som komme te å dukka opp, men et nøyaktig tall vil eg ikkje tippa på.

   
 5. Lars Østhus

  desember 2, 2008 at 11:12 pm

  men har du sitt W? Eg lure i om eg ska sjå den.

   
 6. denhoyefotograf

  desember 2, 2008 at 11:19 pm

  Nei, ikkje ennå. Men sikkert neste veka, tenke eg.

   
 7. Lars Østhus

  desember 2, 2008 at 11:29 pm

  Kult.

   
 8. Ottar Karsten Hostesaft

  desember 3, 2008 at 7:01 pm

  Dudelidudeliduuuu. Eg hadde satt den her kjempehøgt på en liste over de beste filman eg har sett på kino i år, hadde det ikke vært for at eg ikke så den på kino. Men den traff meg rett i kardangen. For øvrig Lars: eg trur du kommer til å like den kjempegodt.

  9/10 fra meg og den e sterk

   
 9. denhoyefotograf

  desember 3, 2008 at 7:04 pm

  Venta på denna kommentaren, fint han endeligt kom. Det kan faktisk vær Lars like an kjempegodt. Eg ekje sikker. Eg syns han burde prøva, så me finne ut om han gjør det.

   

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

 
%d bloggarar likar dette: